Orice roman care nu detine in proprietate o locuinta si care doreste sa-si cumpere una poate primi de la stat o subventie reprezentand 20% din contravaloarea acesteia. Prevederea intra in vigoare incepand cu 1 iulie, iar pentru a beneficia de ea, solicitantii trebuie sa indeplineasca anumite conditii. Spre deosebire de vechile prevederi, actuala legislatie nu impune o limita de varsta in cazul solicitantilor.
-Potrivit Legii 62/2006, ce urmeaza sa intre in vigoare incepand de la 1 iulie a.c., vor beneficia de o subventie de 20% de la stat, prin intermediul Agentiei Nationale pentru Locuinte, toti romanii care vor sa-si cumpere o casa-, ne-a declarat, ieri, directorul general al ANL, Gheorghe Popescu. Potrivit acestuia, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) lucreaza in acest moment la un proiect de act normativ ce urmeaza sa aduca actualei legi anumite corectii.
Conditii de primire a subventiei
Potrivit formei actuale a Legii 62/2006, ar putea primi un ajutor de la stat, constand in 20% din contravaloarea locuintei, orice roman care nu are in proprietate o locuinta. Suprafata casei ce urmeaza sa fie cumparata trebuie insa sa nu depaseasca 100 de metri patrati si valoarea totala de 100.000 de euro. Totodata, pentru a beneficia de subventia acordata prin lege, viitorul proprietar trebuie – in cazul in care opteaza pentru constructia unei case – sa aleaga o firma autorizata, care nu inregistreaza datorii catre bugetul statului. -Nu exista o limita de varsta pentru persoanele care pot beneficia de acest sprijin din partea statului, iar banii se vor da prin intermediul ANL. Solicitantul este liber insa sa-si aleaga sursa de finantare, nefiind obligat sa contracteze un credit ipotecar prin intermediul ANL-, ne-a mai precizat directorul general al Agentiei, Gheorghe Popescu.
Cerere de cinci ori mai mare decat oferta
Potrivit acestuia, cel putin la nivelul Capitalei, pentru locuintele construite de ANL exista o cerere de cinci ori mai mare decat puterea actuala de constructie. -Exista o serie de probleme cu care ne confruntam. Una dintre acestea o constituie lipsa terenurilor-, ne-a explicat Popescu.
Reamintim ca, incepand din iulie anul trecut, a fost eliminata subventia de 20% acordata persoanelor care achizitionau o locuinta prin intermediul ANL. Activitatea ANL a fost in nenumarate randuri contestata de principalii jucatori de pe piata imobiliara romaneasca, acestea acuzand concurenta neloiala. -Am dorit ca ANL sa nu mai fie un actor privilegiat pe piata imobiliara-, a precizat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
Parteneriate cu firme private
Acesta a anuntat recent aprobarea de catre guvern a normelor metodologice de punere in aplicare a Ordonantei de Urgenta 105/2005, care a modificat legea de infiintare a ANL. Una dintre prevederi vizeaza parteneriatele dintre Agentie si societatile private care detin terenuri pentru constructia de locuinte prin credit ipotecar. Fimele pot participa la programul privind constructia de locuinte prin credit ipotecar in parteneriat cu ANL, pe baza unor contracte de asociere, daca au activitati in domenii precum constructia de locuinte sau drumuri, investitii imobiliare, servicii de gospodarie comunala sau alimentare cu gaze si energie electrica.