Sumele retrase de investitorii straini din piata de capital au depasit, in luna iulie, in permiera in acest an, fluxurile financiare plasate la Bursa. Totalul retragerilor din aceasta perioada au reprezentat echivalentul a 204 miliarde de lei, asa cum reiese dintr-un raport al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pe ansamblul primelor sapte luni, nerezidentii au suplimentat fondurile aferente investitiilor in piata de capital cu aproape 1.400 miliarde de lei (34 milioane de euro). In perioada ianuarie – iulie, investitorii straini au alimentat conturile bursiere cu 3.603 miliarde de lei si au retras 2.212 miliarde de lei. Concomitent, actiunile listate cumparate in acest interval de jucatorii straini au insumat 4.532 miliarde de lei, iar vanzarile s-au limitat la 3.043 miliarde de lei. Diferenta este favorabila cumpararilor si in luna iulie, cand portofoliul nerezidentilor a avansat cu 52 miliarde de lei. Strainii au achizitionat actiuni de 345 miliarde de lei si au vandut titluri in valoare cumulata de 293 miliarde de lei.
Volumul total al achizitiilor a depasit 340 de miliarde
In luna iulie a acestui an, au investit pe piata de capital peste 60 de investitori straini, in mare masura acestia fiind persoane fizice, mai exact 44 de investitori. In acelasi timp, au iesit de pe piata opt investitori straini, persoane fizice si juridice. Suma totala intrata s-a ridicat la valoarea de aproxmativ 4,6 milioane de euro, in schimb au iesit de pe piata de capital peste cinci milioane de euro. Volumul total al cumpararilor pentru luna iulie a fost estimat la peste 340 miliarde de lei, iar cel al vanzarilor la aproape 300 miliarde de lei. De la inceputul acestui an, investitorii straini au ales sa introduca pe piata de capital romaneasca peste 90 milioane de euro si sa scoata aproape 56 milioane de euro. In primele sapte luni ale lui 2004, au intrat in piata 439 de investitori straini, in timp ce 62 au parasit piata din anumite motive. Tot in aceasta perioada, s-a inregistrat un volum al cumpararilor de peste 4.500 miliarde de lei si un volum al vanzarilor de 3.043 de miliarde.
Investitorii straini au preluat actiuni de peste 170 miliarde lei
In cea de-a saptea luna a anului, cele mai semnificative tranzactii au fost operate cu titlurile societatilor financiare (in principal banci). Investitorii straini au preluat actiuni de 174 miliarde de lei, in timp ce titlurile instrainate au totalizat 116 miliarde de lei. Dupa tara de provenienta, fondurile din Luxembrug conduc topul achizitiilor, cu un total de 86,5 miliarde de lei, iar pe locul doi se plaseaza investitorii greci, cu 70,86 miliarde de lei. Capitalul elen este prezent si in topul vanzarilor, cu tranzactii de 53 miliarde de lei, secundand Cipru, cu transferuri de 123 miliarde de lei. Plasamente mai importante au provenit din Suedia – 36 miliarde de lei, Slovenia – 30,8 miliarde de lei, Franta – 11,6 miliarde de lei si Estonia – 10 miliarde de lei.
Obligatiunile Targu Mures incep tranzactionarea la BVB
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va incepe, vineri, 27 august 2004, tranzactionarea prin sistemul electronic al BVB a unei noi emisiuni de obligatiuni municipale emise de municipiul Targu Mures, care sunt inscrise la Cota Bursei in cadrul -Sectorului obligatiunilor si altor valori mobiliare emise de catre stat, judete, orase, comune, de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale si de catre alte autoritati-. Obligatiunile municipale au fost emise cu dobanda flotanta predeterminata care se plateste trimestrial, sub forma de cupon, detinatorilor de obligatiuni inscrisi in Registrul BVB la data de referinta. Conventia de calcul a dobanzii acumulate este actual/360 in conformitate cu documentul de emisiune a obligatiunilor. Valoarea totala a emisiunii este de 30 miliarde de lei, iar data scadentei a fost stabilita la 15.07.2006. Rata dobanzii corespunzatoare celui de-al treilea cupon este de 21%. Rambursarea principalului se va face in 10 rate egale a cate 100.000 de lei si va incepe pe 15.10.2004, urmand ca ultima rata sa fie platita la data scadenta.