România se află alături de Liberia, Laos, Paraguay, Sierra Leone sau Indonezia în topul țărilor în care companiile cu capital străin au ajuns să dețină cele mari suprafețe de teren agricol, potrivit unui raport al GRAIN, o organizație nonguvernamentală care susține micii fermieri.
La nivel mondial cele mai multe țări-țintă pentru achizițiile de teren agricol făcute de companii sau cetățeni străini sunt în Africa și America de Sud însă investitorii nu ocolesc nici Australia, Europa de Est sau Asia de Sud-Est.
În Africa în 20 din cele 56 de țări ale continentului străinii dețin mai mult de 1% din suprafețele agricole. În Liberia companiile cu acționariat străin controlează 67% din terenul agricol, adică 220.000 de hectare de teren. La câteva sute de kilometri pe coasta de vest a Africii, în Siera Leone 15% din teren este închiriat pe termen lung sau se află în proprietatea companiilor cu acționariat străin. În total investitorii străini dețin în această țară 15% din total. O situație asemănătoare este și în America de Sud, unde în țări precum Paraguay sau Uruguay străinii au ajuns să dețină un sfert din terenurile agricole.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane