In ultimul timp, in presa s-au scris vrute si nevrute in legatura cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana: de la reindustrializarea tarii in perspectiva aderarii pana la scumpirea facturilor la utilitati si nivelul salarizarii din aceeasi perspectiva. Concluzia analistilor, pur speculativa, are acelasi numitor comun: Romania nu este pregatita si sunt putine sanse sa fie peste trei ani pentru a face parte din marea familie europeana. Daca adaugam si faptul ca expertii europeni ne-au lasat corijenti la capitolul -economie de piata-, declarand-o nefunctionala, tabloul este aproape complet. Teoretic, integrarea Romaniei in UE ar trebui sa ofere oamenilor de rand ai acestei tari perspectiva unei vieti mai bune, in care cuvantul -saracie- sa nu-si mai gaseasca corespondent in -dictionarul- vietii de zi cu zi. Ce inseamna acest lucru? Un salariu decent, din care fiecare sa-si permita un concediu pe an, o casa mobilata si utilata cu minimul necesar si eventual o masina. Ultimele analize arata ca romanii se afla pe ultimul loc in Europa cand e vorba de achizitionare de aparatura electrocasnica, mobila sau autoturisme. Cu alte cuvinte suntem saracii continentului, singurii care mai sunt in spatele nostru fiind albanezii. De data aceasta, concluzia de mai sus nu este pura speculatie, ci un calcul facut de Institutul european de statistica al UE – Eurostat.
Astfel, potrivit Eurostat, Romania se afla pe penultimul loc intre statele membre si candidate la Uniunea Europeana din punct de vedere al nivelului salariului minim, de aproape trei ori mai mic decat in Cehia, Ungaria si Polonia. Din cei 25 de membri ai Uniunii Europene extinse, exista salarii minime impuse prin lege in 18 tari, iar Romania ocupa penultimul loc in clasament, cu un salariu minim de 69 de euro, ultima pozitie fiind detinuta de Bulgaria, cu 61 de euro. Spre comparatie, salariul minim este de 207 euro in Cehia, 191 euro in Ungaria, 177 euro in Polonia, 240 euro in Turcia si 471 euro in Slovenia. Uniunea Europeana, dinaintea valului de extindere de la 1 mai, include un grup de tari cu salarii minime de peste 1.000 de euro si o serie de state cu retributii sub acest nivel, dar peste cel al statelor candidate.
Potrivit statisticilor, cel mai mare nivel al salariului mimin este inregistrat in Luxemburg – 1.403 euro, urmat de Olanda – 1.265 euro, Belgia – 1.186 euro, Franta – 1.173 euro, Marea Britanie – 1.083 euro si Irlanda – 1.073 euro. Statele membre cu niveluri salariale reduse sunt Grecia – 605 euro, Spania – 537 euro, Portugalia – 498 euro.
Ce este de facut pentru ca in 2007 romanii sa ajunga cat de cat la nivelul minim de salariu din tarile UE? Tot specialistii spun ca singura solutie este cresterea competitivitatii produselor, care ar urma sa mareasca performantele economiei romanesti, si de aici cresterea salariilor. Daca nu se va intampla acest lucru, nu ne mai ramane decat sa-l parafrazam pe celebrul economist american Edward Deming care, la mijlocul secolului trecut, a lansat deja celebra fraza: -Nu trebuie sa faceti calitate: supravietuirea nu este obligatorie.-
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane