Criticile mai vechi, dar si mai noi venite din partea Fondului Monetar International (FMI) privitoare la volumul extrem de mare al iesirilor necontrolate de capital in afara tarii si-au gasit o solutie de rezolvare in proiectul de strategie privind politica fiscala pentru perioada de preaderare.
Ministerul Finantelor intentioneaza ca, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei, sa puna la punct un sistem informatic prin intermediul caruia sa monitorizeze toate transferurile bancare catre societatile comerciale de tip off-shore inregistrate in paradisurile fiscale. Solutia infiintarii unei baze de date va fi pusa in aplicare de anul viitor, sistemul urmand a deveni operational incepand din 2006. Motivul elaborarii acestui proiect, sustin reprezentantii Ministerului Finantelor, este acela al lipsei de informatii bancare din zonele paradisurilor fiscale. Potrivit proiectului de strategie fiscala, pentru ca nu sunt inregistrate in Romania, in preezent autoritatile nu dispun de informatii referitoare la transferurile bancare realizate in paradisurile fiscale. Maria Manolescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, sustine faptul ca lipsa informatiilor din zonele off-shore este o reala problema in prezent pentru partea romana. -In momentul in care se realizeaza transferurile bancare, bancile comerciale trebuie sa se asigure in legatura cu regimul acestora. Astfel, am ales solutia colaborarii cu Banca Nationala, care va incerca sa intretina schimbul de informatii cu bancile din aceste zone. Problema liberalizarii contului de capital trebuie rezolvata, dar intr-un mod atent supravegheat-, ne-a declarat Maria Manolescu.
Autoritatile romane si-au propus sa reduca anul viitor rata inflatiei la 9%, in conditiile in care Romania este singura tara dintre cele candidate la integrarea europeana care inregistreaza o inflatie exprimata in doua cifre.
Negocieri cu FMI pentru dezinflatie
In mijlocul dicutiilor cu FMI privind noul tip de acord de tip precautionary stand-by, ministrul finantelor a prezentat unul dintre proiectele privind modalitatile de realizare a procesului de dezinflatie, dar si acela cu privire la reducerea arieratelor din economie. Potrivit ministrului Mihai Tanasescu, in analiza veniturilor bugetare pentru anul viitor -ministerul a luat in calcul o anumita rezerva, astfel incat orice sume suplimentare nu vor duce la o crestere a cheltuielilor, ci, dimpotriva, vor fi utilizate in principal pentru sprijinirea efortului dezinflationist-. Potrivit ministrului finantelor, pentru ca am ramas singura tara candidata la aderare cu inflatie exprimata in doua cifre, directionarea veniturilor suplimentare spre dezinflatie se va realiza, in pofida unor voci care vor avea grija sa semnaleze acoperirea deficitelor, cum ar fi cel din sanatate. Seful Finantelor a mai precizat, in legatura cu reducerea arieratelor, ca una din modalitati ar fi aceea a transferarii conturilor societatilor de stat cu datorii din sistemul bancar la Trezoreria Statului, ceea ce ar permite o supraveghere mai stricta a cheltuielilor efectuate de aceste unitati.