Home Economic-Financiar Tariceanu anuleaza abonamentul la gaze

Tariceanu anuleaza abonamentul la gaze

DISTRIBUIŢI

Dupa balbaielile din -lupta- impotriva inundatiilor, premierul Calin Popescu Tariceanu incearca o carte castigatoare, anuntand anularea ,de la 1 iunie, a controversatului abonament la gaze . Cu toate acestea, banii platiti pe abonamente in lunile aprilie si mai nu vor fi returnati, Tariceanu afirmand ca decizia nu se poate aplica retroactiv.

Bucuria romanilor va fi insa de scurta durata: presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor, Stefan Cosmeanu, a precizat, dupa intalnirea de ieri, ca realitatea nu este chiar atat de roz pecum cea prezentata de premier. Astfel, dupa renuntarea la abonamentul pentru gaze, costul acestuia va reintra in pretul final de livrare, iar populatia va achita un tarif mai ridicat pe metru cub, urmand ca valoarea medie a facturii anuale sa ramana aceeasi. O altfel de realitate, ieri, si la Realitatea TV, care, probabil in incercarea de a-l discredita pe ministrul economiei, Codrut Seres, a citat o declaratie a acestuia veche de doua zile, conform careia abonamentul la gaze ar fi urmat sa fie doar micsorat, si nu eliminat.

Abonamentul fix impus consumatorilor pentru gazele naturale furnizate va fi eliminat, urmand ca la 1 iunie 2005 sa se revina la vechiul sistem, in care factura era calculata strict in functie de consum, iar preturile acopereau numai costurile. Consumatorii vor fi insa obligati sa plateasca abonamentul la gazele naturale furnizate in lunile aprilie si mai, fara ca sumele achitate sa le mai fie restituite. De asemenea, contractele deja semnate pentru acceptarea abonamentului la gaze vor fi valabile numai pentru lunile aprilie si mai 2005.

Reactivand o institutie pe care tocmai guvernul a cerut parlamentului sa fie desfiintata, adica Autoritatea Nationala de Control, premierul a mai cerut presedintelui acestei institutii (sic!) sa dea dispozitie sa se verifice la nivelul distribuitorilor modul in care se elaboreaza structura preturilor, astfel incat costurile sa nu fie -umflate- pentru a se reflecta in tariful final.

Tariceanu a amintit ca actuala metodologie de calcul a gazelor naturale a fost aprobata in urma cu doi ani si urma sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2005. Ulterior, momentul de introducere a noului sistem a fost amanat cu patru luni, pana la 1 aprilie 2005, explicatia pe care seful guvernului a primit-o pentru aceasta amanare fiind, potrivit acestuia, ca -decizia de prelungire a termenului fusese deja anuntata de fostul sef al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor (ANRGN) printr-un comunicat-.

Aceasta metodologie a fost inclusa si in capitolul privind energia, negociat cu Uniunea Europeana. Premierul a aratat, insa, ca negocierile cu UE nu prevad obligativitatea introducerii unui abonament, ci numai ca pretul platit pe mia de metri cubi de gaze naturale sa acopere costurile.

Tariceanu a mai a precizat ca, in perioada urmatoare, va fi operata o modificare legislativa la nivelul structurii de conducere a ANRGN, astfel incat consumatorii sa fie mai bine reprezentati in raport cu distribuitorii.

De asemenea, Tariceanu a mai dat asigurari ca eliminarea abonamentului fix nu va presupune majorarea tarifelor la gazele naturale.

Afirmatia premierului a fost contrazisa in aceeasi zi de catre presedintele ANRGN, Stefan Cosmeanu, care a declarat ca dupa renuntarea la abonamentul pentru gaze, costul acestuia va reintra in pretul final de livrare, iar populatia va achita un tarif mai ridicat pe metru cub, insa valoarea medie a facturii anuale va fi aceeasi.

Cosmeanu sustine ca renuntarea la abonament va duce la recalcularea tarifelor. Prin urmare, de la 1 iunie, cosumatorii de gaze naturale nu vor mai achita abonamentul la gaze, dar vor plati un pret final mai mare, stabilit in functie de categoria in care se incadreaza.

Cele sase categorii de consumatori, pe baza carora au fost calculate abonamentele intrate in vigoare de la 1 aprilie, vor ramane valabile. In consecinta, de la 1 iunie, vor exista sase tipuri de preturi la gaze, corespunzatoare fiecarei categorii, diferite de la o firma de distributie la alta. Scoaterea abonamentului ar putea majora pretul gazelor de la aproximativ 5.000 de lei pe metru cub la circa 6.000 de lei.

ANRGN va anunta in cursul acestei saptamani noile tarife la gaze, care vor reflecta renuntarea la abonament si diferentierea costurilor pe categorii de consumator si pe societati de distributie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.