Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată privind acordarea de către România a unui ajutor de stat de 57 milioane de euro uzinei Ford de la Craiova pentru formarea angajaților, având îndoieli că ajutorul asigură un avantaj suplimentar față de programul normal derulat de companie. Anunțul a fost făcut de către Comisia Europeană, în condițiile în care la București nu s-a suflat o vorbă despre cadoul generos pe care Tăriceanu vrea să-l dea americanilor de la Ford în prag de campanie electorală. Trebuie remarcat faptul că premierul e consecvent în politica sa, întrucât a vrut să le mai facă americanilor un cadou de 27 de milioane de euro și numai vigilența Bruxelles-ului a făcut ca banii să rămână în bugetul României. Tot Comisia Europeană a depistat și de data aceasta intențiile generoase ale lui Tăriceanu față de investitorul american.
"Comisia are îndoieli cu privire la faptul că ajutorul ar determina asigurarea unei formări suplimentare față de cea pe care Ford ar organiza-o probabil în absența ajutorului. Deschiderea unei anchete oferă părților interesate posibilitatea de a prezenta observații privind măsurile în cauză. Aceasta nu aduce atingere rezultatului procedurii", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit comisarului european pentru concurență, Neelie Kroes, Comisia trebuie să se asigure că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentară și nu acoperă doar costurile operaționale ale întreprinderilor mari.
"Comisia sprijină formările care îmbunătățesc competențele forței de muncă. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că fondurile publice determină într-adevăr o formare suplimentare și nu acoperă doar costurile operaționale normale ale întreprinderilor mari", a declarat, în comunicat, comisarul european.
Generozitate din bani publici
Autoritățile române au notificat Comisia de intenția de a subvenționa programul de formare cu 57 milioane euro (aproximativ 2 miliarde lei), în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat prevăzute în Tratatul CE.
"În acest stadiu, Comisia are îndoieli în ceea ce privește compatibilitatea ajutorului propus cu normele europene privind ajutoarele de formare. În special, Comisia își exprimă îngrijorarea în privința faptului că activitatea normală a uzinei Ford ar putea necesita acțiuni de formare care ar fi, prin urmare, asigurate chiar și în absența ajutorului de stat. Normele CE permit acordarea unui ajutor de stat numai în cazul în care acesta prezintă un efect stimulativ veritabil pentru o formare suplimentară. În caz contrar, ajutorul de stat nu ar avea drept rezultat decât acordarea unui avantaj nedrept beneficiarului față de concurenții săi, prin scutirea de unele costuri de formare necesare desfășurării activității", se mai arată în comunicat.
Ford a preluat anul trecut 72,4% din acțiunile Automobile Craiova, pentru 57 de milioane de euro. Contractul de privatizare a fost analizat de CE, care a solicitat României să recupereze un ajutor de stat ilegal în valoare de 27 milioane de euro.
La finele lunii aprilie, CE a aprobat acordarea unui ajutor de stat companiei americane, în valoare de 143 milioane de euro, pentru două proiecte de investiții care vizează extinderea, modernizarea și renovarea a două uzine existente, achiziționate de Ford pentru producția de vehicule, respectiv de motoare.
În cazul în care CE va aproba acordarea ajutorului de stat pentru formare profesională, statul român va sprijini uzina Ford de la Craiova cu fonduri totale de 200 milioane de euro, acordate sub formă de ajutoare de stat.