Home Economic-Financiar Tariceanu propune un pact fiscal pentru combaterea evazionistilor

Tariceanu propune un pact fiscal pentru combaterea evazionistilor

DISTRIBUIŢI

Mult-trambitata intalnire dintre partenerii sociali si premierul Calin Popescu Tariceanu, care a avut loc ieri la Snagov, nu a fost atat de fructuosa pe cat era de asteptat. Desi partea sindicala s-a dus, cu mic, cu mare, sa-si sustina cauza in fata premierului, acesta din urma a lasat problema majorarii salariului minim pe seama ministrului de finante, Sebastian Vladescu. Acesta sustine ca majorarea salariului minim la 430 de lei de la 1 ianuarie 2006 nu este sustenabila.

In cadrul intalnirii de ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu le-a prezentat partenerilor sociali, dar si oficialilor din partea FMI si Bancii Mondiale, strategia fiscala a guvernului si politicile economice pentru 2006, precum si reforma sistemului asigurarilor sociale si de sanatate. Nici o vorba insa despre valoarea salariului minim.

Calin Popescu Tariceanu: -Avem circa un milion de locuri de munca la negru-

In schimb, Tariceanu le-a propus partenerilor sociali un -pact fiscal- pentru reducerea nivelului de evaziune fiscala, pact ce va cuprinde un plan de masuri pentru eliminarea actelor de contrabanda, cat si pentru sanctionarea firmelor care nu achita obligatiile bugetare. -Avem evaziune fiscala foarte importanta, inclusiv in ceea ce priveste locurile de munca. Sunt in Romania circa un milion de locuri de munca la negru. In plus, evaziunea se materializeaza si prin contrabanda in domeniul alcoolului, al tigarilor, al produselor petroliere si al cazinourilor-, a declarat Tariceanu. Seful executivului considera ca pentru eliminarea acestui aspect este nevoie de un sistem juridic puternic si credibil, care sa aplice legea. El a explicat ca executivul intentioneaza sa elaboreze un cadru fiscal stabil, care sa asigure venituri suplimentare pentru domeniile sociale, in principal pentru sectorul sanatatii, si care sa permita firmelor romanesti sau straine sa conceapa planuri de afaceri pe termen lung.

Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu: -Nu vom sacrifica interesele salariatilor-

Parerile sindicalistilor pe marginea elaborarii acestui pact fiscal sunt impartite. Pe de o parte, liderul BNS, Dumitru Costin, sustine ca o data cu introducerea acestui nou pachet de masuri putem conta pe o mai mare transparenta si, in acelasi timp, apreciaza atitudinea ministrului de finante care, spune domnia sa, a venit cu un alt mod de abordare a problemelor fiscale. Pe de alta parte, presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu, ne-a precizat ca, voalat, oficialii guvernamentali ar fi sugerat partenerilor sociali sa -o lase mai moale- cu salariul minim. -Nu vom sustine nici un fel de pact social, daca pentru asta va trebui sa sacrificam salariul minim pe economie. Bineinteles ca urmeaza sa avem noi runde de discutii cu domnul Vladescu pe marginea acestui subiect, in care domnia sa va incerca, probabil, sa ne explice cat de mult va fi afectat bugetul de stat daca se va majora valoarea salariului minim-, a declarat Petcu. Un lucru este insa sigur: salariul minim trebuie sa creasca. Chiar daca nu vor obtine valoarea ceruta, respectiv 430 de lei, sindicalistii sunt de acord si cu o solutie de compromis, dar care sa fie avantajoasa pentru salariati. -Pentru ca avem preturi europene, avem nevoie si de salarii pe masura- – sustin liderii sindicali.

Pe hartie, rezultatele guvernului sunt pozitive

Discursul primului-ministru nu a lasat deoparte -rezultatele pozitive- inregistrate de la 1 ianuarie si pana in prezent. Astfel, potrivit datelor preliminare pe primele opt luni, incasarile la buget au crescut cu 14%, fata de perioada similara a anului trecut, si asta numai pe fondul cotei unice de impozitare, sustine premierul. Conform cifrelor prezentate, incasari suplimentare la buget au fost obtinute atat din impozitul pe profit, redus la inceputul anului de la 25% la 16%, cat si din taxa pe valoare adaugata. -Avem sume mai mari cu 22% incasate la fondul de sanatate. Fondul de asigurari sociale de stat a crescut cu aproape 11%, fondul de somaj, cu 12%. Bugetele locale au crescut, in medie, cu 15%-, a declarat Tariceanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.