Investitiile de mediu efectuate de Mittal Steel la Combinatul Siderurgic de la Galati vor fi verificate de Ministerul Economiei, la cererea primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu. In urma vizitei facute, ieri, la SIDEX Galati, Tariceanu a apreciat modul in care a evoluat combinatul dupa privatizare si a precizat ca vanzarea pachetului majoritar de actiuni, pusa in practica de cabinetul Nastase, a fost -un real succes-. Cu toate acestea, proprietarii SIDEX nu au platit pana acum decat jumatate din suma prevazuta in contractul de privatizare si inregistreaza intarzieri in realizarea programului de investitii, pentru care statul percepe deja penalizari.
Calin Popescu Tariceanu a apreciat privatizarea Sidex ca fiind un succes, deoarece combinatul s-a transformat dintr-o gaura neagra a economiei romanesti, care producea pierderi de un milion de dolari pe zi, intr-o unitate profitabila. Tariceanu a precizat insa ca nu este la curent cu prevederile contractului de privatizare – investitii in retehnologizare, investitii de mediu, alte clauze – dar ca nu are dubii ca actualul proprietar al combinatului galatean, Mittal Steel, isi va realiza angajamentele asumate.
Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Gabriel Zbarcea, a declarat ca obligatiile in contractul de privatizare sunt foarte clare (n.r. – desi premierul nu le cunoaste), fara a oferi alte amanunte in legatura cu clauzele acestui contract. -Prin directia postprivatizare a fost urmarit acest contract. La capitolul investitii in retehnologizare sunt ceva intarzieri pentru care se percep penalizari, iar din valoarea totala a contractului – 70 milioane de dolari – pana acum au fost platite 35 de milioane-, a precizat Zbarcea.
Tariceanu si-a reafirmat increderea in viitorul combinatului de la Galati, declarand ca, cel putin deocamdata, nu sunt motive solide pentru a-i critica pe investitorii indieni.
Referindu-se la controversatele investitii de mediu, Tariceanu a declarat ca -o intreprindere de dimensiunile Mittal Steel nu-si permite sa nu respecte conditiile de mediu, intr-o tara care, la 1 ianuarie 2007, va intra in Uniunea Europeana-, mai ales ca orice semnal de alarma de acest gen ar duce la afectarea cotatiilor pe Bursa ale societatii. Primul-ministru a mentionat ca respectarea conditiilor de mediu de catre orice intreprindere din Romania, si de catre Mittal Steel, este monitorizata de organismele de specialitate ale Uniunii Europene. Pe de alta parte, Tariceanu ii va cere ministrului mediului, Sulfina Barbu, sa faca o analiza amanuntita a modului in care Mittal Steel a respectat clauzele de mediu din contractul de privatizare.
Prevederile contractului de privatizare semnat in 2001 de Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului cu ISPAT (membra a grupului LNM Holding, care a fuzionat ulterior cu Mittal Steel) sunt inca o necunoscuta, prezentarea contractului de privatizare in intregime fiindu-le refuzata chiar si parlamentarilor din comisiile de privatizare. Premierul s-a aratat iritat de insistenta jurnalistilor pe aceasta tema si a refuzat sa raspunda altor intrebari, lasand sa se inteleaga ca printre atributiile sale nu se regaseste si aceea de a urmari contractele de privatizare.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a participat ieri la receptia unei instalatii noi de decapare (indepartarea oxizilor de pe tabla prelucrata la cald), investitie pe care reprezentantii Mittal Steel o estimeaza la 70 milioane de dolari. Noua instalatie aflata in probe si reglaje va fi data in folosinta in maximum doua saptamani si va produce, anual, 1,4 milioane tone de tabla subtire. Aproape doua treimi din aceasta cantitate sunt destinate exportului in Europa de vest si Asia de sud-est. Noua instalatie, care va utiliza acid clorhidric, va inlocui vechea instalatie de decapare, cu acid sulfuric, care producea 800.000 tone de tabla pe an.