Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a primit mai multe observatii de la operatorii din domeniu vizavi de propunerea privind tarifele de colocare si interconectare. Amintim ca ieri a expirat termenul limita pana la care operatorii puteau sa isi spuna punctul de vedere fata de tarifele de colocare si interconectare pe care operatorul cu putere semnificativa pe piata telefoniei fixe – RomTelecom – va fi obligat sa le aplice o data cu liberalizarea pietei telecomunicatiilor, 1 ianuarie 2003. Se pare insa ca timpul a fost mult prea scurt pentru ca operatorii sa-si poata face toate calculele vizavi de impactul pe care noile tarife si reglementari il vor avea asupra propriilor afaceri. Doi dintre cei mai importanti operatori de telefonie mobila, Orange si Mobifon, ne-au precizat ieri ca au nevoie de mai mult timp pentru a-si forma o opinie. -Am solicitat la ANRC prelungirea cu 30 de zile a termenului pana la care putem sa prezentam un punct de vedere. Sunt multe documente elaborate de ANRC in vederea functionarii viitoarei piete liberalizate, si pana in prezent nu ne-am cristalizat pozitia-, ne-a declarat Amalia Fodor, PR Manager, Orange. Pe o pozitie similara s-a plasat si Mobifon. -Am luat cunostinta de numeroasele documente publicate spre consultare de ANRC in ultima perioada. Avand in vedere volumul semnificativ al acestora, este putin probabil sa ne putem exprima pozitia incadrandu-ne in termenele fixate de ANRC-, a precizat Marian Velicu, Senior Director, Strategy and Regulatory Affairs, Connex. Domnia sa a mai precizat ca in ceea ce priveste tarifele de colocare si interconectare stabilite pentru RomTelecom, -trebuie sa existe o relationare intre serviciile furnizate si aceste tarife-. Dl Velicu a mai afirmat ca -trebuie sa se tina cont atat de costurile operatorului respectiv, cat si de preturile pietei-.
Cum era de asteptat, si RomTelecom si-a trimis – ce-i drept, in ultimul moment – punctul de vedere vizavi de aceste tarife ce au un impact direct asupra veniturilor operatorului de telefonie fixa. Surse din domeniu ne-au declarat ca pentru RomTelecom propunerea ANRC privind tarifele de interconectare si colocare echivaleaza cu o reducere a veniturilor anuale de circa 60 milioane de dolari. Aceleasi surse au precizat ca, din experienta internationala, atingerea unui astfel de nivel al tarifelor de interconectare nu s-a facut abrupt – adica in momentul initial al liberalizarii pietei -, ci treptat, intr-un interval de doi-trei ani. In aceste conditii, discutiile dintre RomTelecom si ANRC se anunta a fi destul de dificile, operatorul de telefonie fixa trebuind sa dovedeasca pe baza costurilor proprii in ce masura l-ar afecta aplicarea acestor tarife.
Amintim ca propunerea de tarife ce s-a aflat spre consultare pe site-ul institutiei timp de 10 zile, incepand cu data de 13 noiembrie, prevede un tarif de interconectare locala (in interiorul aceluias judet) de 1,15 euro centi/minut, pentru interconectare simplu tranzit (interconectare la centralele zonale ale RomTelecom) 1,5 euro centi/minut si interconectare dublu tranzit (la comutatorul care ruteaza convorbirile nationale si internationale) 2 euro centi/minut. -Acest sistem de tarifare va fi benefic pentru utilizator. Tarifele finale in a caror componenta se vor include si tarifele de interconectare vor fi mai mici-, a declarat la acel moment Ion Smeeianu, presedintele ANRC. Stabilirea acestor tarife s-a facut analizand piata interna, piata internationala, in special cea europeana, si ordonand prioritatile in functie de specificul pietei romanesti, caracterizata de un grad de penetrare pe telefonia fixa mic si de o piata a telefoniei mobile bine asezata. Tarifele stabilite de ANRC se situeaza peste media celor din UE si sub nivelul celor din tarile candidate. Astfel, tariful mediu in UE de interconectare in local este de 0,85 centi euro/minut, in timp ce in Ungaria ajunge la 2,87 euro centi/minut, in Cehia, 1,95 euro centi/minut si in Slovenia, 2,01euro centi/minut.
In ceea ce priveste oferta de referinta pentru colocare, exista doua tarife diferentiate pe teritoriul intregii tari, de 5 euro/mp si respectiv 10 euro/mp. Tariful de 5 euro pe metru patrat va fi aplicat in zonele cu mai putine solicitari de colocare, iar cel de-al doilea, dublu in marile orase. -Acestea sunt niste tarife maximale pe care RomTelecom le poate aplica atunci cand un operator ii solicita interconectarea la retea sau colocarea. In acest fel, nou-intratii pe piata vor avea tarife de interconectare sau colocare care sa le permita stabilirea unui pret la utilizatorul final competitiv-, a declarat, la randul sau, Alexandrina Hartan, vicepresedinta ANRC.
In prezent, tariful practicat pentru interconectarea retelelor mobile cu cea a RomTelecom este de 5 centi USD /minut, in timp ce tariful pentru conectarea fix- mobil este de 12 centi USD/minut.