Home Economic-Financiar Tarifele de interconectare la reteaua RomTelecom exclud din piata micii operatori

Tarifele de interconectare la reteaua RomTelecom exclud din piata micii operatori

DISTRIBUIŢI

La numai o zi dupa ce Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a anuntat oficial propunerea de tarife pentru interconectare si colocare, pe care operatorul cu putere semnificativa pe piata accesului la retelele publice de telefonie fixa – in speta RomTelecom- le va practica in relatiile cu ceilalti operatori, subiectul a fost dezbatut in randul viitorilor operatori de pe piata telefoniei fixe, in cadrul conferintelor Zilele Biz- IT si Comunicatii. Asa cum era de asteptat, parerile sunt impartite, o parte dintre operatorii de pe piata considerand ca aceste tarife sunt mari, fiind greu de suportat de catre societatile mai mici care vor intra pe piata o data cu liberalizarea acesteia (1 ianuarie 2003), in timp ce altii considera ca este de-a dreptul o reusita daca in forma finala aceste tarife s-ar mentine la nivelul propus de ANRC.

Propunerea de tarife anuntate de presedintele ANRC prevede un tarif de 1,15 euro centi/minut (circa 388 lei/minut la actualul curs al euro) pentru interconectare locala, 1,5 euro centi/minut (507 lei/minut) pentru interconectare la centralele regionale ale RomTelecom si 2 euro centi/minut ( 675 lei/minut) in cazul conexiunii la comutatorul national care ruteaza convorbirile nationale si internationale. De asemenea, ANRC a anuntat ca intentioneaza sa stabileasca doua tarife diferentiate pe zone, respectiv unul de 5 euro/mp in zonele cu cerere mai redusa de colocare si cel de-al doilea de 10 euro/mp in marile orase. Colocarea reprezinta punerea la dispozitie a unor spatii operatorilor care doresc sa se interconecteze cu cel care este colocator.

Parerile sunt impartite

– Raportandu-ne la caracteristicile pietei romanesti de comunicatii, tarifele de interconectare ar trebui sa fie mai avantajoase pentru multi operatori, mai precis sa fie la un nivel mai scazut. Vom face observatii vizavi de aceste tarife, dar nu cred ca acestea vor suferi modificari esentiale in sensul diminuarii lor-, ne-a declarat dl Constantin Mateescu, consilier in cadrul societatii Romania Data Systems (RDS). Dl. Mateescu a explicat ca nivelul acestor tarife trebuie analizat din punctul de vedere al gradului de dezvoltare a companiilor ce opereaza pe piata. -Daca ne referim la o companie care si-a dezvoltat o retea, s-a pregatit pentru intrarea pe piata telefoniei fixe, tarifele sunt avantajoase. Pentru alte companii care au investit mai putin, tarifele de interconectare anuntate sunt dezavantajoase-, a afirmat dl. Mateescu. Reprezentantul RDS a precizat ca firma RDS este pregatita sa intre pe piata telefoniei fixe, avand posibilitatea de a concura RomTelecom nu numai pe segmentul international, ci si in local si interurban. -Putem oferi tarife mult mai mici fata de RomTelecom inclusiv pentru convorbiri locale si interurbane, deoarece dispunem de o retea de fibra optica, ce practic dubleaza reteaua RomTelecom-, a explicat dl. Mateescu.

Reprezentantul PC Net, dl. Mihai Batraneanu, a declarat ca implementarea tarifelor anuntate de ANRC ar reprezenta -un pas important, avand in vedere ca se vorbea de un cu totul alt ordin de marime-. -Sunt incredibile aceste tarife si chiar am emotii ca nu se va reusi punerea lor in practica. Nu trebuie uitat ca plateam sume exorbitante pentru colocare-, a afirmat dl. Batraneanu.

Asa cum au aratat participantii la conferinta, tariful perceput de RomTelecom pentru colocare este de 20 USD/mp. In acelasi timp, asa cum a precizat presedintele ANRC, dl. Ion Smeeianu, la ora actuala tarifele de interconectare mobil-fix sunt de 5 centi USD / minut, iar de pe fix pe mobil de 12 centi USD/minut. Ceea ce inseamna ca operatorii de telefonie mobila vor plati incepand de anul viitor un tarif pentru interconectarea la reteaua de telefonie fixa de circa trei ori mai mic decat in prezent. In aceste conditii, in mod normal operatorii de telefonie mobila ar putea reduce tarifele la consumatorii finali.

Ieftinire pentru utilizatorul final

Presedintele ANRC a declarat ca nu s-a facut o analiza privind sectorul telefoniei mobile pentru a vedea in ce masura tarifele de interconectare ar determina reducerea tarifelor la consumatorii finali.

In acelasi timp exista riscul ca RomTelecom, caruia in mod evident i se vor diminua veniturile din interconectare si colocare, sa sustina necesitatea majorarii tarifelor la utilizatorul final. Dl. Smeeianu a explicat ca dupa aprobarea legii serviciului universal, aflata in prezent la parlament, orice modificare a tarifelor finale practicate de RomTelecom se va realiza numai pe baza prezentarii de catre operator a situatiei costurilor, in cazul in care nu exista inca un concurent pe piata de telefonie fixa. -Am redus la maximum aceste tarife, pentru a nu greva noii operatori cu tarife de interconectare si colocare ridicate care sa se reflecte in tariful utilizatorului final-, a precizat dl. Smeeianu.

Ministrul comunicatiilor, dl. Dan Nica, a declarat ca tarifele de interconectare anuntate de ANRC ar trebui sa determine o reducere in medie pe cele trei tipuri de tarife (international, interurban si local) de circa 30%. -Aceste elemente de interconectare afecteaza in mod diferit cele trei tipuri de tarife. In medie, reducerea ar trebui sa fie de 30%, iar daca ne referim numai la segmentul de international diminuarea tarifelor poate fi chiar de 80%-, a declarat Nica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.