Atat de controversate la vremea cumpararii lor de catre statul roman, la inceputul anilor *90, cele doua aeronave Airbus A 310 proprietate a companiei TAROM vor fi trecute in conservare din aceasta toamna. Ministrul transporturilor, Miron Mitrea, a anuntat ieri ca TAROM se va limita la statutul de companie regionala, renuntand la operarea ultimei curse de long-courier, cea spre New York. Potrivit ministrului, aceasta era perdanta, chiar daca gradul de incarcare pe relatia respectiva depasea 80%.
Avioanele au fost cumparate in timpul mandatului de prim-ministru al lui Petre Roman. Presa vremii i-a reprosat acestuia ca a facut o achizitie mai degraba sentimentala, avand in vedere ca dl Roman isi facuse, in tinerete, studiile la Toulouse. Una dintre cele trei aeronave cumparate atunci a fost, la 31 martie 1995, implicata in tragicul accident de la Balotesti, soldat cu 60 de morti – 10 membri ai echipajului si 50 de pasageri. Nu a existat nici un supravietuitor.
Decizia, propusa de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a fost aprobata in sedinta de guvern de martea trecuta, a precizat dl Mitrea. Aceasta cu toate ca ziaristilor prezenti marti la Palatul Victoria nu li s-a comunicat nimic in acest sens.
Practic, ultima cursa Bucuresti – New York va avea loc pe 19 noiembrie. Cu aceasta ocazie, va fi adusa in tara si o parte din baza materiala a companiei aflata in Statele Unite, dupa cum a declarat directorul de marketing si vanzari al TAROM, Aurelia Fulger. Domnia sa a precizat ca agentia de la New York nu va fi desfiintata, ci doar redusa ca organigrama.
In alta ordine de idei, cei care vor dori sa zboare de la Bucuresti la New York vor putea apela la serviciile Air France sau Delta Airlines, companii care opereaza deja pe Aeroportul Otopeni. Membrii echipajelor de pe cele doua aeronave Airbus vor fi fie pensionati, cei care au varsta, fie recalificati pentru alte tipuri de avioane.
Pierderi de 25 milioane de dolari
Potrivit ministrului Miron Mitrea, renuntarea la cursa de New York va aduce companiei TAROM o economie de 20 milioane de dolari anual.
Anul acesta, pierderile TAROM vor fi mai mari decat se prognozase initial – 24 sau 25 milioane de dolari, in loc de 19 milioane, aceasta din cauza evolutiilor nefavorabile pe plan international. Tot din cauza acestor conjuncturi, a precizat dl Mitrea, TAROM nu va ajunge la pierderi zero in 2005, asa cum fusese estimat initial in programul de restructurare intocmit impreuna cu Lufthansa Consulting, ci abia in 2006 sau chiar 2007.
Avioanele Airbus ar putea aduce chinezi in Romania
Singura salvare pentru cele doua aeronave Airbus puse la naftalina ar putea fi materializarea unui proiect al ministrului Mitrea, prin care Romania ar putea deveni destinatie turistica pentru chinezi.
Deocamdata insa, acest proiect este doar in faza de negociere. Cealalta cursa long-courier operata de TAROM era Bucuresti – Beijing. Operarea acesteia fusese suspendata inca din luna aprilie a acestui an, din cauza epidemiei de SARS.
-Acum trei ani, m-am opus vehement renuntarii la aceste curse, asa cum ni se recomandase de catre Lufthansa Consulting. Acum insa, am fost nevoiti sa renuntam la cursele respective-, a marturisit ministrul.
Vin, in schimb, aeronave Boeing
Renuntarea la unele curse nu inseamna ca TAROM nu-si continua programul de dotare a flotei. Chiar ieri a fost receptionat un avion Boeing 737 seria 700, urmand ca inca unul sa soseasca in perioada urmatoare.
Aeronava are 14 locuri la clasa Business si 102 la Economic, poate dezvolta o viteza de croaziera de 900 km/h, iar distanta maxima de zbor este de 6.000 km. Acest avion va face astazi prima sa cursa, cu destinatia Atena.
Si colaborarea cu Airbus va continua, urmand a fi cumparate, de acesta data, avioane mai mici, pentru curse de distanta medie. Miron Mitrea a anuntat, tot ieri, ca s-a semnat un contract pentru achizitionarea a patru aeronave Airbus A 318, care vor incepe sa soseasca la Otopeni in 2005-2006.