Home Economic-Financiar Taxa de drum invrajbeste statul si agricultorii

Taxa de drum invrajbeste statul si agricultorii

DISTRIBUIŢI

La patru luni de cand Guvernul a modificat Legea 118/1996 privind constituirea si utilizarea Fondului special al drumurilor publice (FSDP), introducand in pretul carburantilor auto importati sau produsi in tara taxa pentru drumuri, nici o persoana fizica sau juridica care utilizeaza benzina sau motorina pentru agricultura, activitati navale, feroviare sau din domeniul apararii nationale nu a reusit sa recupereze de la stat nici un ban. Sumele pe care acestea le au de primit si care, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, ar fi trebuit returnate -in termen de cel mult 30 de zile de la data solicitarii restituirii- se ridica la zeci sau chiar sute de miliarde de lei.

Aceasta situatie a creat nemultumiri in randul firmelor si asociatiilor de profil din intreaga tara, care fac presiuni pentru o noua modificare a legii. Zilele trecute, fostul sef al Directiei Generale a Vamilor, Nini Sapunaru, impreuna cu alti doi deputati liberali, au depus la Parlament o interpelare, prin care atrag atentia premierului Adrian Nastase asupra nerespectarii legii. Potrivit interpelarii, actualul Guvern se face vinovat de nerambursarea taxei de drum celor care activeaza in sectoarele de activitate mentionate si care nu utilizeaza carburanti pentru deplasari pe drumurile publice.

Aceasta intarziere in returnarea banilor aferenti -taxei Basescu- a adus grave prejudicii mai ales pentru agricultura. In Vrancea, de exemplu, peste 144.000 hectare de teren arabil au fost lucrate atat in primavara, cat si in vara, cu motorina de la pompa, in pretul careia a fost inclusa si aceasta taxa.

Deputatul Nini Sapunaru a precizat ca -taxa Basescu- reprezinta circa 25% din pretul motorinei. -In Vrancea, agricultorii au platit la FSDP, fara nici o obligatie, aproximativ 17,8 miliarde de lei, pe care nu i-au mai primit inapoi. Practic, actualul Guvern imprumuta de la producatorii agricoli sume pe care le ramburseaza cand doreste, fara dobanda si fara termen-, a declarat Nini Sapunaru.

Chiar daca nu exista o statistica pe tara cu privire fondurile pe care cetatenii si firmele trebuie sa le recupereze de la stat, marii producatori agricoli au fiecare cate o statistica proprie. Cateva exemple sunt edificatoare pentru dimensiunea acestor fonduri: Comcereal Vrancea, care a lucrat in acest an 5.000 hectare de teren arabil, are de recuperat 620 milioane de lei, in timp ce Agricola Prod, care a lucrat 2.000 de hectare, ar trebui sa recupereze 120 milioane de lei. In acelasi timp, Agroindustriala Maicanesti din acelasi judet a platit taxe de drum pentru motorina din agricultura de aproximativ 800 milioane de lei.

Reprezentantii PNL considera ca, prin rambursarea cu intarziere a acestor sume, Guvernul doreste, probabil, sa acopere unele deficite bugetare. -Atragem atentia premierului Adrian Nastase, care se lauda cu facilitatile pe care le acorda agriculturii, ca rambursarea taxei de drum catre producatorii agricoli nu este o facilitate pe care Guvernul o poate acorda sau nu, ci o obligatie legala a statului si un drept al proprietarului-, se arata in interpelarea parlamentara initiata de Nini Sapunaru.

La randul sau, deputatul Mircea Toader, care este si vicepresedintele Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Fluviali si Portuari din Romania (AAOFPR), a depus un amendament la Ordonanta 10/26.07.2001 de modificare a Legii privind constituirea si utilizarea FSDP, in care propune vanzarea carburantilor auto de catre distribuitori autorizati. -In actuala sa forma, legea prevede ca cei care sunt indreptatiti sa primeasca inapoi taxa de drum trebuie sa achizitioneze motorina si benzina numai de la producatori sau importatori. Aceasta presupune ca ei nu pot cumpara carburanti decat din reteaua Petrom – care insa nu este extinsa la sate – sau, daca cumpara cantitati mari, trebuie sa se deplaseze la rafinarie. Prin excluderea distribuitorilor autorizati (comerciantii) din acest lant, se elimina, de fapt, un principiu de concurenta si de piata libera. Propunerea mea vizeaza ca acesti carburanti sa fie vanduti ca peste tot in lume: distribuitorii autorizati de Ministerul Transporturilor sa ia motorina fara taxe de drum de la rafinarie, iar in momentul in care clientul o plateste, sa achite si taxa de drum. Controlul ar fi acelasi ca la rafinarie. Nu s-ar face nici un fel de fraude-, sustine Mircea Toader. El spune ca tot sistemul de returnare a banilor pentru taxa de drum este defectuos conceput, intrucat firmele nu pot trimite cereri in fiecare zi sau saptamana. -Dupa colectarea, centralizarea si trimiterea documentelor, banii pot fi recuperati cel mai devreme in 60 de zile. Recuperarea in sine inseamna o pierdere numai prin diferenta de curs valutar si prin cheltuielile pe care le implica aceasta operatiune-, a aratat vicepresedintele AAOFPR. El a mai spus ca armatorii sunt mai putin afectati decat agricultorii de situatia creata prin blocarea sumelor reprezentand taxa de drum. -Pana in luna august inclusiv, armatorii au achizitionat circa 4.000 tone de motorina, pentru care trebuie sa recupereze de la stat 15 miliarde de lei. Diferenta de curs valutar a ajuns deja la vreo doua miliarde lei-, a spus Mircea Toader.

Reamintim ca, prin Ordonanta 10/26.07.2001, Guvernul a hotarat ca sursele FSDP se constituie prin aplicarea unei cote unice egale cu echivalentul in lei a 110 euro/tona de motorina si 125 euro/tona la benzina. Taxa se aplica atat pentru cantitatile de carburanti auto livrati la intern de catre producatori, precum si asupra celor importati. Aplicarea cotei unice se reflecta in nivelul preturilor cu ridicata si al celor cu amanuntul, fara sa intre in baza de impozitare a TVA.

In cazul agricultorilor, taxa pentru drumuri se va recupera in baza unei cereri-tip, a unei declaratii pe propria raspundere si a copiilor dupa: facturile fiscale certificate pe propria raspundere, ordinele de plata a motorinei si statutul societatii. Directiile agricole judetene vizeaza deconturile si verifica restul documentelor. Ulterior, solicitantul trebuie sa le depuna la Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, banii fiind livrati direct in contul beneficiarului, din Trezorerie.

Potrivit reprezentantilor directiilor agricole, masura se aplica retroactiv, incepand cu 25 mai 2001, data la care a intrat in vigoare Legea 264 pentru modificarea Legii 118/1996 privind constituirea si utilizarea FSDP.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.