Home Economic-Financiar Taxa pe viciu salta contrabanda cu 500 milioane de euro

Taxa pe viciu salta contrabanda cu 500 milioane de euro

DISTRIBUIŢI

O analiza recenta facuta de compania de profil AC Nielsen scoate in evidenta ceea ce toata lumea a anticipat, mai putin ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu: odata cu introducerea taxei pe viciu, contrabanda a luat o amploare. Comparativ cu anul trecut, romanii au cheltuit, statistic, in 2006, mai putin cu 25% pe tigari. Daca la acest fapt adaugam cresterea preturilor (25-30%), si tinem cont de o legitate economica- consumul de tutun nu e neinfluentat de tarife – rezulta ca in directia contrabandei s-au directionat sute de milioane de euro. Daca la aceasta adaugam si ceea ce reclama producatorii de alcool, piata neagra a produselor alcoolice si tigarete sare binisor de 500 milioane de euro.

Vanzarile de tigarete, bere si bauturi racoritoare ocupa primele trei pozitii in topul pietei bunurilor de larg consum, in primele opt luni din acest an, potrivit unei analize a companiei de cercetare de piata AC Nielsen. Consumatorii de tigari si bere au cheltuit in primele opt luni din acest an, peste un miliard de euro, de sase ori mai mult decat au alocat pentru mezeluri si iaurt. Pentru cafea, bauturi racoritoare si apa minerala consumatorii au alocat aproape 500 de milioane de euro in aceeasi perioada.

Potrivit datelor celor mai importanti producatori de pe piata locala a tigaretelor, volumele vandute in 2005 au depasit 35-36 de miliarde de tigari – o medie de 360 de pachete de tigari anual/cap de consumator. Singura categorie de produse nealimentare prezenta in top este cea a detergentilor, cu vanzari de aproximativ 84 milioane de euro.

Analiza AC Nielsen a inclus peste 175 de categorii din piata bunurilor de larg consum – produse alimentare, bauturi si produse nealimentare – si a cuprins doar piata de retail.

Bodu confirma

Potrivit presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sebastian Bodu, contrabanda cu tigari a crescut dupa introducerea taxei pe viciu.

-As fi vrut mai multa intelepciune in ceea ce priveste taxa pe viciu. Avem un calendar de crestere a accizelor convenit cu Uniunea Europeana si trebuie sa stim ca orice majorare de taxe duce la cresterea contrabandei-, a spus recent Bodu. El a apreciat ca fenomenul este greu de controlat in conditiile in care Garda Financiara, aflata in subordinea ANAF, dispune de 1.000 de comisari in toata tara.

Noi reguli

Operatorii, importatorii si antrepozitarii autorizati vor trebui sa prezinte, lunar, odata cu situatia utilizarii marcajelor, si livrarile de tigarete, pentru determinarea accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, potrivit proiectului normelor Codului Fiscal.

Documentul va cuprinde informatii referitoare la cantitatile livrate in luna de raportare, exprimate in 1.000 de bucati tigarete pentru fiecare categorie de pret folosita, si va fi realizat in trei exemplare.

Codul Fiscal, aplicabil de la inceputul anului viitor stabileste ca ministrul Finantelor Publice va stabili, semestrial, nivelul accizei minime in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

Cota aplicata pentru calcularea accizei minime va reprezenta 91% din acciza aferenta tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta.

In prezent, acciza platita pentru produsele din tutun se calculeaza avand in vedere un nivel minim stabilit in functie de evolutia accizei aferente tigaretelor din categoria de pret cea mai vanduta, astfel incat nivelul accizei minime sa reprezinte 90% din aceasta.

Preturile maxime de vanzare cu amanuntul pentru tigarete vor fi stabilite de catre antrepozitarul autorizat pentru productie, operatorul inregistrat sau de catre importatorul de astfel de produse si vor fi transmise la autoritatea fiscala centrala.

Declaratiile care vor include data de la care se vor practica preturile maxime vor fi depuse la Fisc cu cel putin doua zile inainte de aplicare.

Lista cu preturile maxime de vanzare cu amanuntul va fi publicata in doua cotidiane de mare tiraj cu cel putin 24 de ore inainte de intrarea in vigoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.