Home Economic-Financiar Termocentralele au trecut la turatie maxima

Termocentralele au trecut la turatie maxima

DISTRIBUIŢI

Productia de energie electrica realizata in centralele termoelectrice de la Craiova si Isalnita, alimentate cu carbune, va creste pana la sfarsitul lunii iulie cu 80% fata de obligatiile contractuale, estimeaza specialistii din cadrul societatii Electrocentrale Bucuresti SA.

Motivul il constituie seceta prelungita ce afecteaza productia de energie electrica produsa in hidrocentrale. Inca din luna iunie, la nivel national, a crescut ponderea energiei electrice realizate in termocentrale, in special in cele care functioneaza pe carbune, combustibil caracterizat de costuri de productie mai mici.

Astfel, in luna iunie a acestui an, cele doua centrale apartinand SC Electrocentrale Bucuresti SA au produs impreuna 119 milioane de kWh, o cantitate de energie electrica suficienta alimentarii timp de o luna a gospodariilor existente intr-un oras de marimea Bucurestiului, in plus cu 23% fata de obligatiile contractuale. Pe primele 17 zile din luna in curs, productia de electricitate realizata la cele doua centrale s-a ridicat la la 194 milioane kWh, cu 80 de procente mai mare fata de valoarea contractata, specialistii prognozand mentinerea acestei cresteri si in perioada urmatoare.

Ponderea energiei electrice produse de cele doua centrale pe carbune din totalul de noua termocentrale apartinand societatii a crescut in intervalul 1 iunie -17 iulie la 51%, comparativ cu nivelul de numai 28% inregistrat in aceeasi perioada din 2002.

Pana acum, consumul suplimentar de carbune a fost de 523.000 tone si, cu toate ca livrarile nu au mentinut ritmul consumului, stocurile aflate in acest moment in depozitele celor doua termocentrale se ridicau la 817.000 tone, cu 25% mari decat in aceeasi perioada a anului trecut. Tot luna trecuta termocentralele de la Rovinari si Turceni au produs impreuna 900 de GWh, cu doua sute mai multi decat reactorul 1 de la Cernavoda.

Potrivit unui comunicat al societatii Electrocentrale Bucuresti, consumul suplimentar de carbune nu a creat nici un fel de probleme de mediu, electrofiltrele de la centrala Isalnita fiind recent retehnologizate, ceea ce a determinat reducerea de cinci ori a emisiilor de pulberi evacuate in atmosfera, la nivelurile admise pe plan international.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.