Una dintre cele mai profitabile sucursale ale Termoelectrica, cea de la Deva, va deveni societate comerciala de sine statatoare, in acest fel, autoritatile romane dand curs solicitarii Bancii Mondiale, formulate cu cateva luni in urma.
Organismul financiar international a solicitat crearea unei structuri viabile din punct de vedere financiar, care sa preia asupra sa sarcina rambursarii unui imprumut de 60 milioane de dolari, acordat in 1996 fostei CONEL. Creditul este destinat reabilitarii blocului nr. 3, de 210 MW, de la Termocentrala Deva, si a fost acordat cu garantia statului roman. Ulterior, Banca Mondiala a sistat derularea creditului, ceea ce a intarziat lucrarile cu aproape un an de zile.
Oficialii romani erau realmente presati de timp, in conditiile in care contractorul general insarcinat cu realizarea reabilitarii (Fortum Engineering Finlanda) amenintase ca, daca Termoelectrica SA -nu va adopta masuri majore care sa permita finantarea proiectului-, contractul urma sa fie reziliat la 15 noiembrie.
Capitalul social al noii societati Electrocentrale Deva SA este de 1.074 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 100.000 de lei fiecare. Toate relatiile comerciale dintre Termoelectrica si recent infiintata societate se vor desfasura de acum inainte pe baze contractuale, se precizeaza in hotararea de Guvern pentru externalizarea sucursalei Deva.
Banca Mondiala a reusit, in cele din urma, sa impuna autoritatilor romane desprinderea din Termoelectrica a sucursalei Deva Mintia, una dintre cele mai eficiente, si transformarea ei in societate comerciala pe actiuni.
Masura, amanata destul de mult timp, a fost imperios necesara, deoarece Banca Mondiala blocase platile dintr-un imprumut acordat societatii Termoelectrica pentru realizarea blocului nr. 3, de 210 MW, de la Termocentrala Deva. -Viabilitatea financiara a societatii Termoelectrica, exprimata prin raportul lichiditati/datorii, nu se incadreaza in cerintele bancare. Oprirea platilor din imprumutul BIRD a afectat derularea contractului de executie a lucrarilor de reabilitare, intarziind punerea in functiune cu circa un an de zile-, se spune in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de Guvern privind desprinderea sucursalei.
In consecinta, toate acreditivele deschise pentru acest contract de reabilitare si-au incetat valabilitatea, ele nemaiputand fi prelungite. Reluarea platilor se poate face numai prin amendarea contractului de credit, prin semnarea acestuia cu noua societate.
Oficialii romani erau realmente presati de timp, in conditiile in care contractorul general insarcinat cu realizarea reabilitarii (Fortum Engineering Finlanda) amenintase ca, daca Termoelectrica SA -nu va adopta masuri majore care sa permita finantarea proiectului-, contractul urma sa fie reziliat la 15 noiembrie. -In luna mai, lucrarile de reabilitare a Grupului III de la Deva s-au oprit din lipsa de finantare. Conditia reluarii finantarii de catre Banca Mondiala a fost crearea acestei societati asupra careia s-a transferat imprumutul-, ne-au declarat surse din Termoelectrica. Cum rezolvarea acestei probleme a durat, finantarea Bancii Mondiale va fi reluata din luna ianuarie a anului viitor. In acest interval de aproape sapte luni pentru a continua lucrarile de reabilitare, Termoelectrica a contractat un imprumut pe termen scurt, urmand ca banii imprumutati sa fie returnati societatii de Banca Mondiala, o data cu reluarea creditarii, au precizat aceleasi surse din Termoelectrica.
Profituri de miliarde
Scoaterea in afara societatii a unor centrale neviabile si transformarea lor in societati comerciale, care ar urma sa fie preluate de consiliile locale, nu a rezolvat situatia financiara a Termoelectrica indeajuns, incat sa induplece Banca Mondiala. Drept pentru care, in ultima instanta, Ministerul Industriei si Resurselor nu a avut de ales si a trecut la transformarea sucursalei Deva Mintia in societate comerciala pe actiuni, cu personalitate juridica, avand ca unic actionar Termoelectrica SA.
Sucursala Electrocentrale (SE) Deva este una dintre cele mai performate din structura Termoelectrica SA, ea inregistrand la 1 iulie un profit de 6,67 miliarde de lei. Conform unor surse neoficiale, reprezentantii organismului financiar international si-au motivat cererea de externalizare a SE Deva prin faptul ca vor sa fie siguri ca isi vor recupera creditul de 60 milioane de dolari acordat in 1996 fostei Companii Nationale de Electricitate (CONEL) pentru modernizarea Grupului III al termocentralei.
Electrocentrale Deva, societate pe actiuni
Totusi, creditul cu pricina a fost contractat cu garantia statului roman, deci Banca Mondiala ar fi putut oricand sa-si recupereze banii de la Ministerul Finantelor, in cazul in care Termoelectrica ar fi intrat in incapacitate de plata. Din suma totala, pana acum nu au fost trase decat 20 milioane de dolari, care reprezinta o suma infima pentru o societate de dimensiunile Termoelectrica SA. Mai ales ca aceasta din urma a si cofinantat retehnologizarea de la Deva, in proportie de 15%. Ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, a declarat ca, in urma discutiilor cu Banca Mondiala, se contureaza varianta modernizarii in totalitate a Termocentralei Mintia. Daca nu se realizeaza retehnologizarea Grupului III, costurile pentru inlocuirea integrala a echipamentelor s-ar ridica la 400 milioane de dolari.
Capitalul social al noii societati Electrocentrale Deva SA este de 1.074 miliarde de lei, impartit in actiuni, cu valoarea nominala de 100.000 de lei fiecare, constituit prin preluarea activului si pasivului existent in bilantul Termoelectrica de la data de 30 iunie 2001. Toate relatiile comerciale dintre Termoelectrica si recent infiintata societate se vor desfasura de acum inainte pe baze contractuale, se mai precizeaza in hotararea de Guvern.
Intreg personalul sucursalei va fi transferat la Electrocentrale Deva SA si va beneficia de prevederile contractului colectiv de munca incheiat anterior la Termoelectrica, pana la expirarea valabilitatii acestuia.