Home Economic-Financiar Termoelectrica intra in criza din cauza Electrica

Termoelectrica intra in criza din cauza Electrica

DISTRIBUIŢI

Societatea Termoelectrica se confrunta in prezent cu probleme grave in asigurarea lichiditatilor, din cauza nivelului scazut al incasarilor. Gradul redus al incasarilor la energie electrica, sub 70% din totalul energiei livrate, din care mai putin de 35% in numerar, poate conduce la imposibilitatea returnarii ratelor scadente la creditele externe angajate pentru achizitia de combustibili in iarna trecuta, se arata intr-un comunicat al societatii. Mai mult, exista pericolul sistarii furnizarii combustibililor din import (gaz si pacura), ca urmare a datoriilor acumulate de Termoelectrica. Ceea ce inseamna ca, desi exista capacitati de productie ce ar putea asigura eventualele cereri suplimentre de energie ale pietei, acestea sa nu poata functiona din lipsa de combustibili. In acelasi timp, orice intarziere sau amanare a platii ratelor scadente la creditele angajate pentru achizitia de combustibili ar crea o imagine total defavorabila societatii Termoelectrica tocmai in perioada in care aceasta trebuie sa incheie aranjamentele cu furnizorii de combustibili pentru iarna 2002-2003. Urmatoarea rata scadenta careia Termoelectrica trebuie sa ii faca fata este la inceputul lunii august.

Directorul general al Termoelectrica, dl. Ion Marcu, a declarat ca, in conditiile in care factura lunara pentru energia electrica produsa in aceasta perioada de vara este de circa 2.000 miliarde de lei, societatea incaseaza de la Electrica maximum 900 miliarde de lei. -In aceste conditii, daca am functiona pe principii comerciale, ar trebui sa sistez furnizarea energiei catre Electrica, asa cum si Electrica procedeaza in cazul rau-platnicilor-, a afirmat dl. Marcu. Amintim ca producatorii de energie, la fel ca si transportatorul de energie electrica incaseaza banii de la Electrica – pentru energia furnizata, respectiv pentru serviciul prestat – in baza unui mecanism de alocare stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), prin care se calculeaza cota ce revine din incasarile zilnice fiecaruia dintre agentii economici din sector.

Directorul general al Termoelectrica considera ca formula de calcul pentru cotele ce revin fiecarui participant la piata nu este optima, si deci trebuie modificata. -Aceasta reglementare a ANRE trebuie modificata, iar intre producator si distribuitor trebuie stabilita o relatie contractuala care sa evidentieze clar obligativitatea platii energiei furnizate-, a explicat dl. Marcu. Cert este ca, in prezent, Electrica are de plata facturi restante catre producatorul de energie, ce insumeaza circa 10.000 miliarde de lei.

Paradoxal, in timp ce reprezentantii Termoelectrica atrag atentia asupra consecintelor grave cauzate de incasarile reduse, directorul general al Electrica, dl. Silviu Lucian Boghiu, a declarat ca nivelul incasarilor a fost in ultima perioada de 95%. Totusi, cumuland datoriile vechi ale agentilor economici pentru care s-au incheiat grafice de reesalonare, Electrica are de recuperat creante ce totalizeaza circa 14.000 miliarde de lei de la agentii economici, principalii datornici fiind Minvest Deva, Siderurgica Hunedoara, si societatile ce asigura furnizarea apei in orase. Culmea este ca problema lipsei lichiditatilor la nivelul Termoelectrica se deruleaza pe fondul unei cresteri a productiei societatii. Astfel, Termoelectrica a atins un nivel-record al puterii medii zilnice, din ultimii cinci ani, ajungand la ziua de 10 iulie la un plafon de 4.244 MW. Aceasta productie s-a realizat in conditiile secetei care a determinat scaderea productiei de energie in hidrocentrale. Amintim ca societatea Hidroelectrica a incheiat un acord cu Termoelectrica privind achizitia in lunile iulie, august a unei cantitati suplimentare de energie, pe care o va returna in cursul lunilor septembrie si noiembrie, cand regimul pluvial va fi mai favorabil. Pentru a raspunde cererii de suplimentare a cantitatilor de energie peste sarcinile contractuale, Termoelectrica a amanat reparatiile planificate la anumite grupuri din centralele Rovinari si Craiova II.

Termoelectrica a contractat, in luna octombrie a anului trecut, un credit in valoare de 250 milioane de dolari de la un consortiu bancar format din Citibank, Deutsche Bank si ING Bank. In primavara acestui an, societatea a mai angajat un credit de 150 milioane de dolari, imprumutul fiind intermediat de bancile JP Morgan si ABN Amro.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.