Cele sapte termocentrale a caror externalizare a fost aprobata recent prin Hhotarari de guvern induceau costuri suplimentare societatii Termoelectrica de 650 miliarde de lei, in conditiile in care incasarile acestora nu depaseau 50 miliarde de lei, a declarat ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu. In sedinta din 19 octombrie, Guvernul a aprobat desprinderea din cadrul Termoelectrica a sapte termocentrale, in scopul eficientizarii activitatilor de baza ale acesteia si crearii premiselor pentru privatizarea unor activitati in domeniul producerii si distributieie energiei electrice. Cele sapte termocentrale – Calafat, Vaslui, Midia, Zalau, Giugiu, Comanesti, Gura Barza – se vor constitui conform hotaririlor de guvern in societati comerciale cu personalitate juridica, avand capital integral de stat. Din Consiliul de Administratie al societatilor nou constituite va face parte si un reprezentant al autoritatilor locale, iar obiectul de activitate al celor sapte unitati energetice nu va putea fi schimbat pe o perioada de cinci ani.
Ministrul industriei a precizat ca, pana la data de 31 martie 2002, Termoelectrica va furniza, contracost, combustibilul necesar functionarii celor sapte termocentrale. -In acelasi timp, se va face o anliza pe fiecare societate in parte pentru a se identifica costurile si pierderile nejustificate precum si modalitatile de producere a agentului termic in cele mai bune conditii-, a afirmat ministrul industriei. Analiza va evidentia pentru ce grupuri mai este cazul sa se faca investitii de modernizare si la care este mai rentabil sa se renunte.
Unul dintre cele mai elocvente exemple privind raportul cheltuile/venituri este termocentrala de la Giurgiu, pentru care sindicatele s-au luptat sa nu fie externalizata. Astfel, costurile acesteia ajung la 251 miliarde de lei, din care 44 miliarde de lei reprezinta cheltuielile cu munca vie, 77,8 miliarde de lei cele cu achizitionarea combustibilului, in timp ce 129 miliarde de lei sunt prevazute la capitolul alte cheltuieli. Centrala Giurgiu factura energie termica de 24,6 miliarde de lei, din care incasa 21,7 miliarde de lei (15,2 miliarde de lei pentru energia electrica si circa 6,2 miliarde de lei pentru termica). Ministrul industriei a precizat ca va merge personal la Giurgiu pentru a verifica cum se poate ca sumele prevazute la alte cheltuieli sa fie mai mari decat cele cu personalul si cu combustibilul.
Externalizarea celor sapte centrale a constituit o prima etapa a procesului de reorganizare la nivelul Termoelectrica. Asa cum a precizat reprezentantul MIR, restructurarea societatii va conduce inclusiv la modificari la nivel de conducere.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane