Cele sapte termocentrale externalizate din structura Termoelectrica, prin hotarari de Guvern aprobate in luna octombrie, nu vor reintra in componenta acesteia, informeaza Ministerul Industriei si Resurselor (MIR). Secretarul de stat in MIR, dl Iulian Iancu, ne-a declarat ca singura legatura intre Termoelectrica si cele sapte centrale constituite ca societati comerciale independente se refera la asigurarea combustibilului necesar functionarii celor sapte societati comerciale nou-constituite. -Termoelectrica nu va face decat sa asigure, pana la sfarsitul lunii martie, combustibilul necesar functionarii celor sapte termocentrale (Calafat, Vaslui, Midia, Zalau, Giurgiu, Comanesti, Gura Barza) desprinse din structura acesteia. Asigurarea combustibilului se face in baza unor contracte comerciale, societatile nou-create fiind obligate sa plateasca contravaloarea cantitatilor de combustibili asigurate de Termoelectrica-, ne-a declarat dl Iulian Iancu. In prezent, se deruleaza procesul de predare-preluare a activelor si pasivelor, intre Termoelectrica si cele sapte centrale, prevazut conform hotararilor de Guvern a fi finalizat in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestora, respectiv la finele lunii decembrie.
-Demersul tehnic si juridic de finalizare a externalizarii presupune parcurgerea mai multor etape: obtinerea licentelor de furnizare de la ANRE; obtinerea tarifelor diferentiate locale de vanzare a energiei termice prin negociere cu ANRE; dimensionarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru fiecare societate si parte pentru 2002-, se arata intr-un comunicat al MIR. Prin toate aceste proceduri, se definitiveaza statutul autonom al celor sapte unitati in termenul prevazut de lege si de hotararile de infiintare.
In cazul Termocentralei Deva s-a finalizat procesul de externalizare, aceasta devenind filiala cu personalitate juridica in cadrul societatii Termoelectrica, pentru a putea atrage sursele de finantare necesare modernizarii. Dl Iulian Iancu declarat ca, de la 1 ianuarie 2002, va fi declansat un proces dur de restructurare a societatii Termoelectrica, ce implica externalizarea unitatilor de termoficare si inceperea procedurilor de privatizare a acestora
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane