Home Economic-Financiar Termoelectrica va taia energia termica distribuitorilor care nu deschid conturi escrow

Termoelectrica va taia energia termica distribuitorilor care nu deschid conturi escrow

DISTRIBUIŢI

Producatorii de energie termica si distribuitorii de gaze naturale vor putea sista livrarile catre regiile locale de distributie a agentului termic in cazul in care acestea din urma refuza sa deschida conturi de tip escrow, in care sa vireze contravaloarea energiei facturate, potrivit unei ordonante de urgenta, publicata recent in -Monitorul Oficial-.

Cele doua parti aveau obligatia, potrivit prdonantei, ca pana la data de 1 octombrie 2001 sa deschida conturi de tip escrow la o societate bancara comerciala convenita de comun acord.

Contul escrow reprezinta un aranjament scris, in pastrarea unui tert – banca comerciala, care se cedeaza destinatarului – societatile producatoare de energie termica si distribuitorii de gaze naturale, dupa indeplinirea anumitor conditii. Titularii conturilor sunt distribuitorii locali de energie termica.

-Termoelectrica a constituit conturile de tip escrow cu furnizorii interni de gaze naturale si pacura, Romgaz si Petrom, dar pana la aceasta data nici unul dintre revanzatorii de apa calda si caldura nu a reusit sa deschida conturile in care sa vireze atat subventiile primite de la bugetul de stat si cel local, cat si contravaloarea livrarilor de agent termic-, au declarat surse din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor (MIR).

Potrivit surselor citate, conturile escrow pentru plata gazelor naturale au fost deschise, pentru Bucuresti, la Citibank, iar pentru plata pacurii, la ABN Amro Bank. Pentru localitatile din tara, Termoelectrica a ales Raiffeisen Banca Agricola.

In conturile de tip escrow, beneficiarii de energie termica vor vira sumele aferente energiei termice consumate, iar autoritatile locale vor vira subventiile pentru acoperirea diferentelor de pret si de tarif pentru energia termica livrata populatiei, precum si ajutoarele banesti pentru energia termica care se acorda categoriilor defavorizate ale populatiei, potrivit legii.

Cel mai important producator de energie termica din Romania, cu o cota de piata de 40% si livrari in 29 de orase ale Romaniei, cu principalul client – RADET Bucuresti, este societatea Termoelectrica. Societatile care distribuie gaze naturale sunt Distrigaz Sud si Distrigaz Nord.

Ordonanta stipuleaza ca, incepand cu anul 2002, subventiile pentru acoperirea diferentelor de pret si tarif la energia termica livrata populatiei se vor suporta, in proportie de 45%, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, alocate cu aceasta destinatie bugetelor locale si in proportie de 55% din resursele bugetelor locale. O alta serie de prevederi se refera la pretul energiei termice la nivelul localitatilor din tara. Astfel, pentru energia termica furnizata populatiei prin sisteme centralizate, consiliile locale si, respectiv, Consiliul General al Municipiului Bucuresti pot stabili preturi mai mari decat pretul national de referinta, de 550.000 de lei/gigacalorie, diminuand astfel subventiile pentru acoperirea diferentelor de pret si de tarif si majorand in mod corespunzator ajutoarele banesti acordate populatiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.