Tigarile se vor scumpi, incepand de la 1 februarie, cu 1.000-3.000 de lei/pachet. Din ceea ce au dat sa inteleaga insa reprezentantii producatorilor, aceasta este doar prima scumpire a tigaretelor, ea neputand acoperi cresterea obligatiilor fiscale. De la 1 decembrie 2001, accizele la tigari au cunoscut doua salturi, acestea ajungand in prezent la 2,42 euro/1.000 de tigarete plus 33% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul. Din pretul de vanzare a tigaretelor, mai mult de 65% reprezinta taxe si impozite, iar restul cheltuieli (cu furnizorii, cu salariile etc…). In prezent, dupa adoptarea de catre Guvern a noilor accize, la un pret de 18.000 de lei pachetul, orice crestere de 100 de lei a cheltuielilor producatorului scoate aproape 300 de lei din buzunarul consumatorului.
Producatorii prognozeaza ca, in aceasta situatie, piata va inregistra doua tendinte principale din punct de vedere al consumului. O parte dintre consumatori, dintre cei cu putere medie de cumparare, vor renunta la tigarile -premium-, din cauza preturilor prohibitive, trecand pe cele medii (down-trading), iar o alta parte se va orienta catre tigarile de contrabanda, care reprezinta circa o treime din volumul pietei.
In urma celei de-a doua majorari a accizelor (prima la 1 decembrie 2001, cea de-a doua, de la 1 ianuarie a.c.), marii producatori de tigarete au anuntat, sau se pregatesc sa anunte, scumpiri ale produselor, incepand cu 1 februarie, cu 1000 – 3000 lei/pachet. Asa cum realitatea a demonstrat-o deja si cum producatorii au avertizat in repetate randuri, cresterea fiscalitatii nu determina cresterea incasarilor bugetare din cauza scaderii bazei de impozitare. Aceasta deoarece, in aceasta situatie, piata inregistreaza doua tendinte principale, din punct de vedere al consumului. O parte din consumatori, din cei cu putere medie de cumparare, renunta la tigarile -premium-, din cauza preturilor prohibitive, trecand pe cele medii (down-trading), iar o alta parte se orienteaza catre tigarile de contrabanda, care reprezinta circa o treime din volumul pietei.
Spirala scumpirilor
Reprezentanti ai marilor producatori apreciaza ca majorarea de preturi care va fi operata in cursul lunii februarie este doar una provizorie, aceasta neputand acoperi cresterea obligatiilor fiscale. Ei spun ca, din pretul de vanzare a tigaretelor, 65% reprezinta taxe si impozite, peste 33% acopera cheltuielile cu furnizorii, putin peste 1% – salariile angajatilor, iar profitul este uneori sub 1%, daca exista. Or, dupa cum se poate vedea, o scumpire cu doar 1000 de lei, pentru pachetele de tigarete de calitate medie, determina chiar o scadere a netului producatorului, deci pierdere. In plus, orice crestere cu 100 de lei a costurilor producatorului implica o scumpire cu aproape 300 de lei a pachetului de tigari, bani suportati de consumator.
Analizand actualul sistem de accizare, se poate lesne observa ca peste netul producatorului (valoarea la care un pachet intra pe mana distribuitorilor) toate componentele de pret care se adauga sunt procentuale, cu exceptia accizului specific. Concret, accizul ad-valorem este de 33% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul – P.A., comisionul de pe lantul de distributie este de circa 16% din P.A., iar Taxa pe Valoarea Adaugata este 15,96% din PA. Astfel incat oricare dintre cresterile cheltuielilor cuprinse in netul producatorului (salarii, taxe vamale, depreciera leului, preturi la materii prime si materiale, pretul timbrelor de marcaj) se -umfla- in pretul final al produsului.
Astfel, la sistemul de accizare din urma cu un an – 2 EURO + 25% din PA, orice 100 de lei crestere a netului producatorului insemna o scumpire a pretului cu amanuntul cu 230 de lei (aceasta diferenta este denumita -multiplicator-), la un pachet de tigari care se vindea cu 14.000 de lei. In prezent, dupa adoptarea de catre Guvern a noilor accize, valoarea multiplicatorului a crescut la 2,82, astfel incat cumparatorul va achita 282 de lei pentru fiecare 100 de lei crestere a netului producatorului, la actualul pret al pachetului de 18.000 de lei.