De ani buni, societatea bucuresteana Timpuri Noi merge pe pierderi. Ceea ce a fost odinioara o mare fabrica specializata in producerea si comercializarea de motoare cu aprindere prin scanteie si compresoare si unde lucrau peste 2.500 de oameni a ramas acum o fabrica partial inchisa, iar numarul efectiv de salariati se ridica la doar 420. 80% din acestia traiesc de pe urma creditelor bancare, salariile lunare nete de circa 5 milioane, plus diferite -atentii- acordate de sarbatori, nefiind suficiente pentru a-si intretine familiile.
Necazurile societatii au inceput in 2001, o data cu numirea in functia de director general a lui Alberto Bolboasa, sustine actualul director general adjunct, Adrian Breazu. -In 2001, am reusit sa incheiem anul pe profit, insa a fost ultimul. Au urmat trei ani, in care am acumulat pierderi anuale estimate la un milion de euro. La 31 decembrie 2004, datoria se cifra la 170 de miliarde, dintre care 130 de miliarde sunt catre bugetul de stat, iar restul sunt datorii comerciale-, ne-a precizat Breazu.
Fara curent electric
Din cauza datoriilor de 4, 5 miliarde de lei, acumulate de la inceputul acestui an si pana in prezent catre Electrica, Timpuri Noi are curentul taiat inca din 25 mai a.c. Catre furnizorii de gaze datoria se ridica la un miliard de lei, societatea obtinand amanarea la plata pana la sfarsitul acestei luni, iar in conturile Apa Nova ar trebui sa vireze inca un miliard de lei. Datoriile uriase provin si din faptul ca in contul fabricii nu a fost achitata nici o obligatie financiara catre bugetul de stat, inca din anul 2002. Cum a fost iertat Bolboasa de la plata tuturor obligatiilor financiare? Oamenii din societate nu cunosc detalii despre -prietenii- lui Bolboasa, insa stiu ca este un apropiat al PSD-ului, campania electorala de anul trecut incluzand si o vizita la Timpuri Noi.
Directorul si-a cumparat sanie cu motor
In 2003, Timpuri Noi a fost achizitionata de PAS, in frunte cu directorul general, Alberto Bolboasa. Breazu sustine ca la acea vreme, Bolboasa a fost mandatat de PAS sa faca rost de bani pentru a putea prelua pachetul de actiuni, ceea ce acesta a si facut. -Dansul a venit cu banii, dupa care a zis ca el este proprietar. Este vorba de circa 150.000 de euro. Nici salariul dansului si nici ale noastre nu ar fi putut acoperi o asemenea suma-, a declarat Breazu. Breazu impreuna cu membrii Consiliului Director il acuza pe Bolboasa ca in loc sa lucreze in interesul societatii si al oamenilor, acesta ar fi folosit fonduri financiare in interes personal. Lui Bolboasa i se reproseaza faptul ca nu a investit nici un leu din cei un milion de euro, bani asumati ca investitie prin contractul de privatizare si, mai mult decat atat, ca a cumparat in numele societatii trei masini evaluate la circa 150.000 de euro, la care nu are acces decat domnia sa, si ca si-a cumparat si o sanie cu motor.
Miza reala: terenurile de zeci de milioane de euro
In plus, trei spatii care nu sunt folosite de societate au fost inchiriate, fara ca plata chiriei sa se verse in conturile societatii. -O firma adusa de Bolboasa, care a incheiat un contract de inchiriere cu noi, a subinchiriat la randul ei, fara ca acesti bani sa ajunga la noi. In schimb, societatea plateste si in contul lor utilitatile la care au acces-, ne-a declarat Breazu. El considera ca daca nu ar exista scurgeri lunare, estimate la circa un miliard de lei, societatea ar avea sanse sa se redreseze, cu atat mai mult cu cat exista firme interesate sa contribuie cu resurse financiare, in schimbul cedarii de actiuni sau de teren. De altfel, miza acestei situatii pare a fi chiar terenul pe care se afla societatea bucuresteana, teren evaluat la zeci de milioane de euro, si care mai are si avantajul de a se afla intr-o zona centrala.
Data fiind situatia dezastruoasa in care s-a ajuns, ca director general adjunct si vicepresedinte al PAS-ului, Breazu a reusit sa convoace pe 16 mai a.c. o adunare generala in care Bolboasa a fost revocat din functie. Bolboasa contesta legalitatea convocarii si constituirii acestei Adunari, pe motiv ca din cei 224 de membri ai PAS au fost prezenti doar 160. Cu chiu cu vai, Comitetul director care a preluat conducerea PAS, in urma acestei adunari, a reusit sa depuna la judecatorie procesul verbal. Printr-un raspuns remis ieri, judecatoria nu a contestat legalitatea nici unei parti, oferindu-le un ragaz de circa o saptamana, in care sa prezinte argumentele masurilor luate. Contactat telefonic, directorul general Alberto Bolboasa a refuzat sa faca o declaratie oficiala, comunicandu-se ca punctul sau de vedere nu poate fi sustinut decat cu documentele in fata.