Alertă de gradul zero la centrul de comandă al politicilor economice, Banca Națională a României (Palatul Victoria a devenit doar o locație în care se elaborează proiecte fantasmagorice și de unde sunt emanate multiple pomeni electorale). Inflația pare scăpată total de sub control, piața nereușind decât o firavă atenuare, la nivel anual, în luna octombrie.
Lăsată singură să lupte cu dezechilibrele economice, banca centrală va trebui probabil să strângă și mai mult șurubul creditării. Dobânda de politică monetară va fi mai mult ca sigur mărită, pentru că actualul 7,5% nu mai corespunde realităților din teren, cu o inflație anualizată de 6,67%. Mai mult, expectațiile majorității analiștilor nu exclud în această primăvară o inflamare a inflației de până la 8%.
În aceste condiții, patronii vor fi loviți din două direcții: pe de o parte, inflația le va mânca din valoarea activelor, iar pe de alta, orice operațiune de dezvoltare bazată pe credit va costa mai mult. Ambele vor avea ca efect erodarea profitului și încetinirea dezvoltării întreprinderilor, cu consecințe nefaste pentru creșterea economică. Sigur, există și acea categorie a întreprinzătorilor neperformanți, care cam uită să-și plătească datoriile iar acum se bucură: pentru ei inflația a fost mereu un aliat.
Mărirea dobânzii de politică monetară, urmată evident de cele din piața interbancară, va readuce investitorii speculativi la bursa din România, creând premise pentru o nouă apreciere falsă, nesustenabilă, a leului. Exportatorii se vor vedea din nou loviți în operațiunile comerciale, în timp ce deficitul bugetar și cel de cont curent vor bate noi recorduri. Niște recorduri care vor putea fi corectate într-un singur mod, în lipsa lipsa unor politici macroeconomice și de restructurare a economiei: prin deprecierea bruscă a leului, usturătoare pentru toate buzunarele.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane