Rata inflatiei in luna decembrie 2005 a fost cu 8,6% mai mare decat in decembrie 2004, ceea ce inseamna ca tinta de inflatie asumata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si de guvern, de 7,5% +/- punctul procentual aferent, a fost depasita.
Bogdan Baltazar, presedintele firmei de consultanta BBP, ne-a declarat ca inflatia este de natura structurala si se datoreaza faptului ca nu am reusit sa atragem investitori straini care sa investeasca in productia de bunuri de consum. De aceea, asistam la o crestere a importurilor pentru aceste bunuri, cresterea lor bazandu-se pe creditul de consum, care are un caracter inflationist. -Dar trebuie sa tinem cont de cosmetizarea permanenta a cosului de consum si de faptul ca 40% din marfurile romanesti au preturile administrate. Aceasta inflatie structurala are la baza cosul indicelui de consum, in care energia electrica si termica au o pondere de doar 10%, in conditiile in care, timp de circa sase luni pe an, acestea reprezinta 50% din cosnita milioanelor de oameni. Nu vom scapa de acest indice nici la anul, iar BNR va incerca in continuare sa reglementeze inflatia prin masuri draconice, precum majorarea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta, de la 30 la 35%-, a mai mentionat Bogdan Baltazar.
Tinta inflatiei pentru 2005 s-a situat la 7,5%, Banca Nationala a Romaniei (BNR) admitand un interval de variatie de +/-1%. Datele Institutului National de Statistica (INS) ne arata ca indicele preturilor de consum s-a situat la sfarsitul anului trecut la 8,6%, depasind astfel intervalul avut in vedere de BNR. Rata medie a inflatiei pentru 2005 a coborat la 9,1%, comparativ cu 11,9% in 2004, cand inflatia anualizata s-a cifrat la 9,3%.
Potrivit datelor INS, serviciile au cunoscut cele mai multe scumpiri pe parcursul anului trecut, preturile urcand in perioada decembrie 2004 – decembrie 2005 cu 13,1%. Anul trecut, marfurile nealimentare au contribuit semnificativ la cresterea preturilor de consum. Majorarea cu 9,8% (decembrie/decembrie) a avut un impact mai puternic decat preturile serviciilor, prin ponderea superioara pe care o detine aceasta categorie de produse in cosul de calcul. In ultima luna a anului trecut, populatia a platit pentru alimente cu 5,7% mai mult decat in decembrie 2004. De altfel, alimentele au tinut capul de afis al scumpirilor, preturile avansand in medie cu 1,1%. In aceeasi luna, preturile produselor nealimentare au urcat cu 0,2%, iar serviciile au avut o crestere de 0,3%.
Pentru 2006, BNR si guvernul au stabilit o tinta pentru rata inflatiei de 5%, +/-1%, respectiv intervalul 4%-6%.