Home Economic-Financiar Titeiul se ieftineste, carburantii se scumpesc

Titeiul se ieftineste, carburantii se scumpesc

DISTRIBUIŢI


Oficialii companiei SNP Petrom au pareri divergente asupra motivelor care au determinat majorarile succesive a pretului carburantilor auto in ultimele doua saptamani. Directorul sucursalei Brasov a SNP, Petre Vladoiu, a afirmat ca ultima scumpire a benzinei si motorinei cu 200 lei pe litru (de marti noapte, n.n.) s-a facut -ca urmare a majorarii pretului acestor produse la rafinarii-. Petre Vladoiu a luat aceasta decizie la numai cinci zile de la scumpirea carburantilor cu 150 lei/litru la statiile PECO din judetul Brasov. Si acea scumpire a fost aruncata tot pe spatele rafinariilor.

Se pare insa ca motivul scumpirilor este cu totul altul. Directorul general al rafinariei Arpechim, Mihai Georgescu, ne-a declarat ieri ca rafinariile nu au facut nici o modificare de pret in ultimele doua saptamani. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al SNP Petrom, Gabriel Nastase, a respins categoric aceasta ipoteza, precizand ca -SNP nu cumpara carburanti de la rafinarii, ci doar de la depozitele PECO-. -Rafinariile sunt doar producatori, nu vand produse in mod direct. De vanzari se ocupa Competrol, respectiv PECO-, a spus Nastase. El a precizat ca preturile practicate de SNP nu sunt influentate major de pretul titeiului pe piata mondiala, acesta fiind si motivul pentru care carburantii auto s-au scumpit in Romania, in timp ce titeiul a devenit mai ieftin pe pietele externe. -Titeiul procesat de noi este cumparat cu trei luni in urma. Drept urmare, la stabilirea pretului de vanzare al carburantilor avem in calcul o medie a pretului titeiului pe ultimele 45 de zile-, a mai spus reprezentantul SNP.

In opinia sa, cea mai importanta cauza a scumpirii carburantilor o reprezinta devalorizarea leului fata de dolar si moneda euro. -Petrom a fost acizat in mod repetat ca a devenit un factor de inflatie. se stie ca scumpirea benzinei cu 100 de lei atrage automat cresteri de pret la toate produsele, si mai ales la cele alimentare. Nu este adevarat. Preturile produselor noastre au crescut de la inceputul anului doar cu 15-16%, in timp ce inflatia a ajuns in acest moment la circa 28%-, a mai spus Gabriel Nastase.

Modul in care se fac aceste cresteri de pret la carburanti ramane si el o necunoscuta. Potrivit purtatorului de cuvant al Petrom, ajustarile de pret nu se fac simultan in toate sucursalele si nici la toate produsele, ci doar -acolo unde pretul la benzina sau motorina nu mai poate fi suportat-. Altfel spus, orice sucursala are dreptul de a scumpi carburantii ori de cate ori constata ca profitul obtinut din vanzare este prea mic. -Incercam sa facem corectii cat mai acceptabile. Totusi, nu putem vinde cu 1 leu profit pe litrul de carburant-, a subliniat Gabriel Nastase. El a recunoscut ca majorarea pretului benzinei cu 100 lei/litru, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie, a fost -o marja de siguranta- luata de SNP pentru situatia in care pietele mondiale ar fi cazut.

Ceea ce nu spune insa oficialul Petrom este ca, in Romania, pretul carburantilor este influentat in masura covarsitoare de politica Guvernului (in special datorita subventionarii unor sectoare industriale si a necesarului tot mai mare de bani la buget) si prea putin de ceea ce se intampla pe pietele si la bursele internationale. Mentionam ca circa 70% din incasarile Petrom sunt varsate la stat sub forma de taxe si impozite, inclusiv la Fondul Special al Drumurilor Publice.

Ministrii tarilor membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-au intrunit ieri la Viena pentru a lua in discutie o eventuala reducere a productiei. Aceasta masura vizeaza o crestere a preturilor, care au scazut simtitor pe piata internationala dupa atacurile din SUA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.