Home Economic-Financiar Toate institutiile guvernamentale trebuie sa promoveze principiile concurentei

Toate institutiile guvernamentale trebuie sa promoveze principiile concurentei

DISTRIBUIŢI

In cadrul vizitei sale in Romania, comisarul european pentru concurenta, Neele Kroes, a avertizat autoritatile de la Bucuresti ca activarea clauzei de salvgardare si amanarea aderarii cu un an sunt posibile daca angajamentele luate nu vor fi respectate. Kroes a apreciat progresele din domeniul concurentei, dar a atras atentia tuturor autoritatilor implicate in acordarea ajutoarelor de stat ca nerespectarea regulilor jocului atrage implicatii serioase.

-M-am intalnit cu presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, pentru a evalua progresele inregistrate. Am fost impresionata de angajamentul sau si al serviciilor din subordinea sa, in ce priveste monitorizarea planurilor referitoare la ajutoarele de stat elaborate de alte institutii guvernamentale. Sarcina lor nu este deloc usoara. Dar de acest lucru nu este raspunzator doar Consiliul Concurentei: toate autoritatile ce acorda ajutoare de stat trebuie sa constientizeze faptul ca nerespectarea regulilor are implicatii serioase-, a mentionat Neele Kroes in discursul rostit la Institutul European din Romania.

Comisarul pentru concurenta, care a declarat in timpul vizitei la Bucuresti ca, daca ar vota acum, ar spune -nu- aderarii Romaniei, si-a declarat increderea ca clauzele ferme de salvgardare din Tratatul de Aderare vor motiva Romania sa faca eforturile suplimentare necesare punerii in practica a angajamentelor luate in domeniul concurentei.

-Dar daca Romania vrea sa se alature Uniunii repede, trebuie sa actioneze acum. Cronometrul e pornit si, in termeni practici, a mai ramas putin timp pentru finalizarea reformelor-, a mai declarat Kroes.

Comisarul european a mai precizat ca procesul de aderare la Uniunea Europeana este o provocare care merita intregul efort. Numai prin punerea in aplicare in Romania a regulilor concurentei va putea fi consolidata economia, vor putea fi create multe locuri de munca, companiile ar putea deveni competitive in regiune, dar si pe plan mondial.

-Controlul ajutoarelor de stat este, de asemenea, un element hotarator: atunci cand sunt folosite pentru a salva companiile falimentare, subventiile publice impiedica libera concurenta si distorsioneaza functionarea corecta a pietei interne. Aceasta nu inseamna ca orice ajutor de stat este interzis. El poate fi autorizat daca promoveaza obiective de interes comun. Dar ajutorul de stat trebuie sa fie folosit cu masura si in cazuri bine justificate. Altfel, ceea ce a fost proiectat ca un remediu pentru a inlatura un rau poate deveni un rau in sine-, a mai apreciat Neele Kroes.

Comisarul european a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca simplele -angajamente- politice nu sunt suficiente cand este vorba de disciplina concurentei. In acest domeniu de o importanta vitala, trei elemente trebuie sa fie puse in practica cu mult inainte de aderare, de catre toate tarile in curs de aderare, cum este cazul Romaniei: cadrul legislativ necesar, o capacitate administrativa adecvata si performante credibile in aplicarea legislatiei.

-Romania a adoptat cadrul legislativ necesar. De asemenea, a infiintat, o data cu institutia Consiliului Concurentei, o autoritate de supervizare competenta. Provocarea consta acum in a face acest cadru institutional sa functioneze cu adevarat. Trebuie sa se ajunga la un anumit nivel de performanta in aplicarea legii si sa se demonstreze ca Romania va putea sa-l mentina si dupa integrare-, a mai precizat comisarul ecuropean pentru concurenta.

Acest ultim element a fost pana acum indeplinit in mod mai putin satisfacator, spune Kroes, in special in ceea ce priveste ajutoarele de stat si restructurarea sectorului siderurgic.

Kroes a mai tras un semnal de alarma, atentionand institutiile guvernamentale ca ajutoarele acordate inainte de momentul aderarii nu primesc automat statutul de -ajutor in curs-. Numai acele masuri care sunt aprobate in prealabil de Consiliul Concurentei, apoi remise Comisiei si acceptate de aceasta ca atare pot fi considerate -ajutoare in curs-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.