-Top 100 Romania-, un clasament intocmit de catre FinMedia si avand drept criteriu unic de departajare cifra de afaceri realizata in anul financiar 2003, evidentiaza faptul ca, in prima parte a topului, companiile de stat continua sa domine cu autoritate.
Primele locuri sunt ocupate de catre principalii furnizori de utilitati – Petrom (recent privatizata) si Societatea Comerciala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice. Pe locuri fruntase se mai gasesc Electrocentrale Bucuresti, cele doua societati nationale de distributie a gazelor naturale Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, CFR Marfa, Compania Nationala a Lignitului si FDFEE Electrica Oltenia SA, majoritatea aflate in curs de privatizare.
Cele 37 de companii de stat ocupa in principal partea superioara a clasamentului, reprezentand peste 47% din toalul de 24,66 miliarde de euro.
Intre companiile private ce ocupa primele locuri din top se numara Ispat Sidex, Rompetrol Rafinare, Metro, respectiv RomTelecom.
Ponderea firmelor private creste timid
Din perspectiva structurii proprietatii, 63 de companii prezente in top sunt cu capital majoritar privat si 37 cu capital majoritar de stat. Ponderea cifrei de afaceri a companiilor private a crescut sensibil, de la 50,47% in editia anterioara a topului (2002) la 53,98% in actuala editie. -Este probabil ca privatizarile din anul 2004 ale companiilor din <Top 100 Romania> vor conduce la cresterea ponderii spre o valoare de peste 60% a firmelor private-, subliniaza optimisti realizatorii clasamentului.
De altfel, rata consolidata a profitabilitatii generale a companiilor private incluse in top este net superioara celor cu capital majoritar de stat (+1,78%, fata de 0,28%).
Sectoarele -slabe- detin primele pozitii
Analiza sectoriala a -Top 100 Romania- releva faptul ca producerea si distributia energiei electrice, termice, gaze si apa – sectorul ce se claseaza in primele 10 locuri – inregistreaza cea mai scazuta rata consolidata a profitabilitatii generale (minus 4,81%), in acest domeniu regasindu-se si cel mai mare numar de companii cu pierderi (12 din cele 20 prezente in top). La polul opus se afla sectorul de agricultura, silvicultura si piscicultura cu o rata a profitabilitatii de 13,87%, avand in top o singura companie reprezentativa, care nu realizeaza nici o pierdere. Si sectorul de servicii de piata s-a dovedit a fi profitabil (10,23%), insa doar 13 companii sunt prezente in top, doua dintre acestea avand pierderi. Cele mai multe companii apartin industriei prelucratoare (in total 33 de societati, din care 10 au inregistrat in 2003 pierderi).
Realizatorii clasamentului au remarcat faptul ca industria energiei electrice si termice si industria prelucratoare raman sectoarele-problema ale Topului 100, fiind singurele care, in ansamblu, inregistreaza pierderi. De altfel, si ponderea companiilor cu pierderi este cea mai ridicata in acest sectoare: 60% in cazul energiei electrice si termice si 30,3% in industria prelucratoare.
Intrari si iesiri spectaculoase
In -Top 100 Romania- au intrat 14 companii noi, trei dintre acestea avand personalitate juridica noua incepand din 2003 ca urmare a restructurarii organizationale din sectorul industriei energiei electrice. Celelalte 11 companii se caracterizeaza prin cresteri spectaculoase ale cifrei de afaceri, unele dintre ele cu o dinamica de la doua la cinci ori fata de anul precedent. In ansamblu, cele 11 companii au inregistrat o crestere de 194,2% a cifrei de afaceri in 2003 fata de 2002.
Pe de alta parte, particularitatea companiilor iesite din top consta, in multe cazuri, in reduceri drastice ale cifrei de afaceri. In ansamblu, grupul celor 14 iesite din top au inregistrat un volum al cifrei de afaceri de 62,4% in 2003 fata de 2002. Numai doua companii dintre cele iesite din clasament au avut in anul 2003 cresteri ale ciferi de afaceri, insuficiente insa pentru mentinerea in top. In fine, opt dintre companiile care au parasit topul au inregsitrat pierderi in anul 2003.
Profitabilitate dupa sapte ani de pierderi
Potrivit realizatorilor, -Top 100 Romania- inregistreaza in anul 2003 o premiera deosebit de importanta: dupa sapte ani consecutivi cu pierderi, rata consolidata a profitabilitatii este pozitiva, de +1,09%. -Relevanta informationala a topului, ca barometru al starii economiei reale, ne permite sa afirmam ca datele definitive pentru 2003 vor consemna pentru ansamblul companiilor active din Romania o rata consolidata pozitiva a profitabilitatii generale-, afirma repezentantii FinMedia. Din punctul de vedere al reprezentativitatii in raport cu sistemul national (format din cele 650.000 de firme inmatriculate la Registrul Comertului), companiile prezente in top au o pondere de 26,19% din cifra de afaceri, 20,97% din profitul brut inainte de taxe si 29,14% din pierderi. Gradul de concentrare a pierderilor se mentine superior celui al profitului, insa tendinta de egalizare este -cat se poate de clara-, in opinia realizatorilor, care evidentiaza si faptul ca, in 2002, companiile prezente in top reprezentau 17,31% din profitul brut inainte de taxe si 32,77% din pierderi.
Reamintim faptul ca FinMedia a lansat anul trecut prima editie a -Top 100 Romania- bazandu-se pe datele financiar-contabile raportate in 2002.
Numarul de salariati a scazut cu aproape 1.000
Ca urmare a proceselor de eficientizare a companiilor foarte mari, numarul mediu de salariati din companiile incluse in -Top 100 Romania- a scazut cu 986 de persoane fata de anul 2002, totalul anului 2003 insumand 5.089 de angajati. Ca si in anii precedenti, topul este dominat de companiile foarte mari (cu peste 500 de angajati), care acopera aproape 90% din cifra de afaceri a clasamentului. Doar o singura companie mica (cu pana la 49 de angjati) este reprezentata in -Top 100 Romania-, in timp ce 83 de companii foarte mari domina topul, atat din punct de vedere numeric, cat si al ponderii cifrei de afaceri.