Investitorii par speriați de viitorul monedei naționale, astfel că aceasta se depreciază progresiv. O privire succintă aruncată pe piața futures sibiană nu e nici ea în măsură să ne liniștească. Deși nu au trecut nici trei luni din momentul în care economiștii băncilor de top de pe plaiurile mioritice nu mai conteneau să afirme că leul se va întări serios în continuare, iată că iarna schimbă planurile. Și le schimbă în rău pentru români. Chiar dacă au venit și ceva vești bune cum ar fi încetinirea creșterii deficitului de cont curent plus investiții de top în septembrie, leul nu mai intră în preferințele investitorilor.
Mult prea optimistul raport euro/leu de 3 unități e deja de domeniul viselor, evoluția vlăguitei noastre monede națioanale depinzând în bună măsură de creșterea economică la 9 luni ce va fi anunțată la 30 noiembrie.
Pentru sfârșitul primei luni de primăvară din 2008, euro a fost tranzacționat în piața la termen de la Sibiu la 3,5 lei, în timp ce prețurile de cotare pentru iunie au fost de 3,4 lei, iar pentru septembrie, de 3,42 – 3,455 lei.
În opinia lui Victor Pop, director operațiuni la Intervam, "ratarea țintei de inflație a declanșat o puternică activitate speculativă în piața valutară, care s-a suprapus situației de criză de pe piețele financiare internaționale, unde există un puternic sentiment de aversiune față de risc. Am asistat astfel la o revenire a cotațiilor euro la valori care se mai întâlneau acum un an, ceea ce a creat o puternică volatilitate în piața futures de la Sibiu. Importantă mi se pare însă evoluția prețului mediu al euro de-a lungul întregului an, pentru a putea avea o imagine mai exactă a valorii reale a leului".
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane