Home Economic-Financiar Toyo Motor Center jongleaza cu alarme inutile pe banii clientilor Toyota

Toyo Motor Center jongleaza cu alarme inutile pe banii clientilor Toyota

DISTRIBUIŢI

Va prezentam in continuare cazul unei persoane care a platit 50.000 de euro pentru un jeep marca Toyota si cateva mii de dolari pentru protectia acestuia, dar care a luat teapa atunci cand masina i-a fost sparta, iar firmele care trebuiau sa se ocupe de situatie arunca acum vina de la una la cealalta.

Totul a inceput in 2001, cand o persoana care doreste sa-si pastreze (deocamdata) anonimatul, si careia ii vom spune in continuare -clientul-, a dorit sa isi schimbe autoturismul personal. Pentru acest lucru, a ales un jeep Toyota Land Cruiser, o masina destul de scumpa, pe care a decis sa o plateasca in leasing. Omul a mers cu incredere la principalul distribuitor al Toyota Romania – o firma pe numele sau Toyo Motor Center, cu care a incheiat un contract de leasing. Pana aici, nimic deosebit. Doar ca Toyo Motor Center a impus clientului sa cumpere si un sistem de alarma la un pret echivalent, la vremea respectiva, cu 2.500 de marci germane. In plus, clientul a trebuit sa plateasca, timp de doi ani, un abonament de 25 de dolari pe luna pentru ca masina sa fie monitorizata permanent. Insa masina i-a fost sparta si alarma respectiva nu a functionat, iar firmele care ar fi trebuit sa-si asume responsabilitatea securitatii autovehiculului se fac ca ploua, lasandu-si clientul sa se descurce singur.

Monitorizarea masinii ar fi trebuit asigurata de o firma din Oradea, care se ocupa si de distributia aparaturii. Din nou, fireasca grija Toyo Motor Center pentru produsul al carui proprietar era pana in momentul platii integrale a ratelor de leasing…

Totul a fost minunat precum o frumoasa poveste, pana luna trecuta (la exact un an de la expirarea contractului), cand clientul si-a dat seama brusc ca traieste intr-o Romanie pitoreasca, in care masina sa a fost sparta in jurul orei 15.00 (deci ora trei dupa-amiaza!), in plin centrul Capitalei. Un amanunt foarte important: autoturismului i s-au fortat ambele portiere (adica i s-au rupt cu levierul) si i s-a smuls casetofonul care era incastrat in bord, cu scurtcircuite si tot -tacamul-, in ciuda sistemului de alarma care nu numai ca nu a pornit sonor, dar a raportat firmei de monitorizare… -intrare cu cheia autorizata-! Cele doua firme (Toyo Motor Center si firma de monitorizare din Oradea, Marker Trading Ltd) resping orice responsabilitate, pasand -pisica- de la una la alta…

Ce spune Marker Trading

Firma de monitorizare din Oradea ne-a dezvaluit faptul ca Toyo Motor Center nu i-a platit ceea ce-i datora de vreo doi ani. Conform Marker Trading, are de incasat vreo 750 milioane de lei, nu numai pe abonamente, dar si pe aparate. -In aceste conditii, noi nu putem asigura servicii unui client care nu le plateste. Cu toate acestea, continuam sa platim SMS-urile pe care le trimite cartela Orange instalata in autoturisme, din jena fata de clientii pacaliti de Toyo-, a precizat unul dintre oficialii societatii.

Conform acestuia, sistemele de alarma au fost vandute catre Toyo Motor Center cu pretul de… 800 de dolari bucata. Marker Trading sustine insa ca Toyo Motor a refuzat sa-i mai lase sa instaleze aparatele pe autoturisme, insusindu-si aceasta operatiune si ca, pentru a economisi vreo 20 de dolari, a -uitat- sa monteze o data cu aparatele si un senzor de perimetru, fara de care firma de monitorizare nu poate sa vada o intrare prin efractie.

-Toyo Motor Center a fost interesata doar sa urmareasca prin GPS autoturismele, pentru a le recupera in cazul in care clientul nu platea ratele de leasing, si nu de securitatea clientului sau a bunurilor sale-, a mai afirmat oficialul Marker Trading.

Cu alte cuvinte, clientii Toyo Motor au platit 2.500 de marci si 600 de dolari (25 de dolari pe luna timp de doi ani) doar pentru -privilegiul- de a fi urmariti prin GPS, precum magarii cu cip, ca sa nu cumva sa dea bir cu fugitii fara sa plateasca restul de rate…

Versiunea Toyo Motor Center

Toyo Motor Center a avut bunavointa sa raspunda la cateva intrebari ale ziarului -Curentul-, prin Adrian Constantin, directorul financiar al societatii. In primul rand, societatea afirma ca achizitionarea unui sistem de alarma cu GPS nu a fost impusa, ci -recomandata-, pentru ca in cazul unui furt total (adica daca jeep-ul ar fi fost luat pe sus si dus cine stie unde), recuperarea automobilului sa fie mai usoara. -Totodata, conform legislatiei in materie de leasing, in conditiile in care ar avea loc un furt total, clientul este obligat sa plateasca toate sumele aferente contractului de leasing, urmand sa i se restituie contravaloarea despagubirilor acordate de societatea de asigurari, suma care poate fi mai mica decat ceea ce plateste clientul.

In concluzie, dotarea masinilor scumpe cu sistem de protectie folosind tehnologie GPS reprezinta o protejare a investitiei facute de client pe perioada de derulare a contractului de leasing si posibilitatea de a plati sume mai mici pentru politele de asigurare-, precizeaza Adrian Constantin.

Deci, totul este in -interesul- clientului. Apoi, Toyo Motor explica faptul ca -diferenta intre 800 de dolari si 2.500 de marci este data de paritatea dolar/marca de la momentul respectiv si de faptul ca in pretul de vanzare al sistemului GPS sunt incluse si cheltuielile cu pastrarea, gestionarea si montarea echipamentului. Astfel, pentru montajul unui astfel de sistem sunt necesare operatiuni de demontare totala a bordului (pentru fixare si mascare) si a plafonului (pentru pozitionarea antenelor) autoturismului.

In concluzie, sunt necesare atat operatiuni de electrica (tarif echivalent in lei a 10 euro/ora), cat si de tinichigerie (tarif echivalent in lei a 14 euro/ora)-. Corect, cu o mica precizare: la vremea respectiva, 800 de dolari insemnau circa 1.200-1.300 de marci germane, ceea ce denota un -mic- adaos comercial de 100%. Ca si cum un electrician sau un tinichigiu ar castiga 2.000, respectiv 3.000 de euro pe luna…

In plus, reprezentantii Toyo mai spun ca au incetat relatiile cu firma din Oradea pentru ca erau nemultumiti mai multi clienti de calitatea serviciilor si ca s-au hotarat sa colaboreze cu o alta firma. In nici un moment, clientul nu a fost notificat ca exista o problema, nici de unii, nici de altii. Iar nemontarea senzorului de perimetru este justificata prin faptul ca -daca trece prin apropiere o masina de tonaj greu, se declanseaza alarma la dispeceratul de monitorizare-. O alta precizare era ca singura vina ar fi a firmei de monitorizare care nu si-a facut datoria. Pai, parca incetasera relatiile cu acea firma, cu care clientul oricum nu avea nici un contract, acesta fiind incheiat doar cu Toyo Motor? Cat despre notificarea firmei de monitorizare, clientul a asteptat mult si bine, a primit doar un fax pe care nu se putea distinge nimic, si apoi tacere. De parca era in interesul sau sa fie client si sa dea o caruta de bani…

Epilog

Dincolo de toata aceasta poveste complicata si plina de hatisuri, singurul care a ramas cu buza umflata este clientul. Si asta dupa ce a dat peste 50.000 de euro pe un autoturism de lux, 2.500 de marci pe un sistem de alarma si 600 de dolari pe abonamentul lunar. Iar balacareala celor doua firme care, in loc sa se ocupe de clientul lor, se joaca de-a pisica moarta, desi e greu de stabilit cine are, pana la urma, dreptate, il afecteaza tot pe client. Adica pe cel care le pune paine pe masa…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.