Home Economic-Financiar Tractorul Brasov risca sa ramana fata batrana in ograda statului

Tractorul Brasov risca sa ramana fata batrana in ograda statului

DISTRIBUIŢI

Esec dupa esec. De asta a avut parte in ultimii ani societatea brasoveana Tractorul, dar si statul roman, care a tot incercat s-o privatizeze. Dupa MYO-O, actualul proprietar al fabricii Semanatoarea din Capitala, sau Landini, iata ca si Mahindra&Mahindra a zis -pas-. Negocierile statului roman cu aceasta ultima candidata – firma indiana – au fost ieri suspendate, intrucat clauzele cuprinse in proiectul contractului de privatizare nu au fost agreate de conducerea Mahindra&Mahindra. -Prin urmare, oferta de privatizare a societatii Tractorul, publicata la data de 6 iunie 2005, si intreaga procedura legata de acest proces de privatizare sunt suspendate-, precizeaza Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Potrivit acesteia, principalul motiv care a condus la nefinalizarea tranzactiei a fost modalitatea in care urma sa fie acordat ajutorul de stat. -Compania indiana a considerat ca nu are suficiente garantii ca ajutorul de stat va fi aprobat de Consiliul Concurentei si nu va fi contestat ulterior de Comisia Europeana-, a explicat Autoritatea.

Totodata, conducerea AVAS pune esecul negocierilor si pe seama anumitor declaratii alarmiste ale unor lideri politici si ale reprezentantilor sindicatului, aparute pe parcursul negocierilor, ultima data fiind facute chiar in momentul in care se conturase o posibila tranzactie. -Aceste declaratii au alimentat neincrederea negociatorilor indieni in finalizarea cu succes a tranzactiei-, precizeaza un comunicat al AVAS.

Seful AVAS, acuzat

Liderul de sindicat de la societatea Tractorul, Gheorghe Apostu, il acuza insa pe presedintele AVAS, Razvan Orasanu, de esecul negocierilor. -Prin numirea lui Orasanu la AVAS, practic, s-au incheiat negocierile privind privatizarea Tractorul. Problema este a lui Razvan Orasanu, care nu e capabil sa negocieze. Noi am parcurs acordul social in proportie de 80%. In ianuarie, cand ne-am intalnit cu reprezentantii Mahindra&Mahindra, au spus ca nu au nimic cu sindicatele. Pot fi intrebati si ei despre asta-, a spus ieri Apostu.

Potrivit AVAS, al treilea factor care a afectat negocierile a fost determinat de presiunile cu sistarea furnizarii apei, curentului electric sau a gazului metan exercitate de companiile de utilitati, ceea ce ar fi condus la intreruperea activitatii societatii. -Investitorul a refuzat categoric ideea de a prelua o companie nefunctionala-, mai spune Autoritatea, precizand insa ca, -cu toate acestea, investitorii indieni isi mentin interesul pentru preluarea intreprinderii brasovene-. -Discutiile vor continua, in scopul identificarii unui nou mecanism, nesusceptibil contestatiilor, prin care compania indiana ar putea prelua Tractorul Brasov. Domnul Arun Nanda, membru al conducerii Mahindra&Mahindra, este asteptat la Bucuresti, in perioada 10-15 iunie-, mai spera AVAS.

Proces amplu de restructurare

Daca indienii de la Mahindra&Mahindra se vor razgandi ramane de vazut. Cert este insa ca Tractorul Brasov va intra, cel putin potrivit AVAS, intr-un amplu proces de restructurare. Acesta presupune restrangerea activitatii in cateva hale de productie si valorificarea activelor care nu concura la activitatea principala. AVAS spune ca, prin aceste masuri, gradul de indatorare a societatii va fi diminuat, iar atractivitatea pentru investitori va creste. -AVAS nu va lichida Tractorul Brasov, ci va cauta solutiile viabile pentru restructurarea companiei si trecerea ei cat mai grabnica in sectorul privat-, a declarat ieri seful privatizarii, Razvan Orasanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.