Vestea asteptata de mai bine de doi ani de firmele de navigatie fluviala si de operatorii portuari romani a sosit in cursul dupa-amiezii de ieri: Executivul de la Belgrad va anula decretul privind interdictia navigatiei pe Dunare, emis in perioada operatiunilor NATO in Iugoslavia. Aceasta decizie a fost luata in urma presiunilor exercitate de Comisia Dunarii si de statele riverane, precum si ca urmare a angajamentelor Uniunii Europene (UE) privind reconstructia celor trei poduri din Novi Sad, ce au fost bombardate in timpul raidurilor aeriene ale aliatilor.
Guvernul federal de la Belgrad ar putea acorda si unele clauze avantajoase referitoare la navigatia pe Dunare si la taxele de tranzit, dar a atras atentia ca in zona Novi Sad mai exista pericolul unor eventuale obuze sau rachete neexplodate. -Cei care vor folosi aceasta cale de transport isi asuma riscurile privind tranzitul in dreptul podurilor distruse-, au specificat surse federale, citate de RRA. Acestea si-au exprimat speranta ca ramasitele podurilor sa fie inlaturate cat de curand, pentru a putea incepe reconstructia primului pod peste Dunare. -Principala piedica pentru navigatia pe fluviu este podul de pontoane ce leaga cele doua parti ale orasului. Acesta va fi ridicat saptamanal, desi se vehiculeaza varianta desfiintarii lui, in urma presiunilor internationale-, relateaza sursa citata.
In opinia vicepresedintelui Asociatiei Armatorilor si Operatorilor Fluviali si Portuari din Romania (AAOPFR), Mircea Toader, deschiderea traficului pe fluviu trebuie sa fie totala si permanenta si fara nici un fel de restrictii impuse de autoritatile iugoslave. -Normal ar fi sa putem circula si ziua, si noaptea, in fiecare zi. Daca ?çdeschidereaČ navigatiei va insemna permisiunea de a trece cu navele in zona podului de pontoane o data pe saptamana, situatia nu va fi prea diferita, decat in prezent, cand se trece prin Novi Sad o data la doua saptamani-, ne-a declarat dl Toader. Pe 15 septembrie a.c. a avut loc la Belgrad o intalnire pe aceasta tema intre reprezentantii Comisiei Dunarii si cei ai autoritatilor iugoslave, in care s-a ajuns la o formula de compromis. Partea iugoslava a acceptat sa elibereze senalul navigabil al fluviului si sa micsoreze taxa de tranzit a navelor de la trei marci germane/tona capacitate la o marca/tona capacitate. Mircea Toader crede ca nici impunerea acestei taxe minime nu este normala, dat fiind ca nici o tara riverana Dunarii nu pretinde taxe de tranzit. El a subliniat ca decizia Executivului iugoslav este extrem de bine venita pentru firmele romanesti de navigatie, care au inregistrat, dupa blocarea traficului pe Dunare, pierderi directe de peste 250 milioane de dolari si pierderi indirecte -aproape incomensurabile-. -S-au pierdut aproape toate contractele de export, iar traficul de marfuri in Portul Constanta a scazut de la trei-patru milioane de tone, inainte de razboi, la circa 500.000 de tone, in prezent.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane