Una dintre principalele conditii pe care tara noastra trebuie sa o indeplineasca in vederea integrarii in structurile europene este legata de protectia mediului inconjurator si, implicit, de promovarea unei politici de mediu in conformitate cu acquis-ul comunitar. -In ultimii ani, mai ales in contextul aderarii Romaniei la UE, cerintele legislatiei nationale privind protectia mediului sunt tot mai exigente, inclusiv in sectorul transportului energiei electrice, necesitand eforturi organizatorice, tehnice si financiare din ce in ce mai mari-, ne-a declarat dl Ovidiu Tutuianu, seful Biroului de Protectia Mediului din cadrul CN Transelectrica SA.
In calitatea sa de operator de transport al intregului sistem electroenergetic national (SEN), Transelectrica urmareste, pe langa operarea SEN in conditii de siguranta si eficienta, indeplinirea cerintelor de protectie a mediului. De altfel, Transelectrica este una dintre putinele companii din domeniul industrial care au o politica proprie de mediu si care isi prezinta anual propriul raport de mediu. -Obiectivul general al politicii de mediu al Transelectrica este implementarea unui sistem de management de mediu performant, conform cu cerintele standardului ISO 14001-, a precizat dl Tutuianu. Obiectivele specifice ale politicii de mediu vizeaza, pe termen scurt si mediu, reducerea impacturilor negative ale retelei electrice de transport asupra mediului in limitele normelor nationale, iar pe termen lung, la nivelul normelor europene.
In 2003, compania va fi certificata ISO 14001
Transelectrica a initiat un sistem de management de mediu care la primul nivel include Biroul de Protectia Mediului – interfata in acest domeniu cu Ministerul Industriei si Resurselor Mediului cu cel al Apelor si Protectiei Mediului, precum si alte organisme/organizatii – si Resurselor, iar la nivel secund, cei opt coordonatori de mediu existenti la fiecare sucursala Transelectrica (Bacau, Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Pitesti, Sibiu, Timisoara). Coordonatorii de mediu din sucursalele Transelectrica actioneaza in stransa colaborare cu inspectoratele judetene pentru protectia mediului. -In urma unei analize preliminare de mediu la o sucursala-pilot, Bacau, s-a hotarat perfectionarea sistemului de management de mediu prin implementarea standardului ISO 14001 in cadrul companiei-, a afirmat reprezentantul Transelectrica. Proiectul privind implementarea unui sistem de management de mediu performant la nivelul Transelectrica, finantat printr-un grant de 190.000 euro acordat de BERD, va debuta oficial in data de 28 ianuarie 2002. Practic, la aceasta data, consultantul (desemnat pe baza unei licitatii la care au participat 21 de firme), ERM LAHMEYR International (Germania), va prezenta proiectul si etapele de derulare pana in martie 2003, cand este programata finalizarea acestuia. -Conform angajamentului consultantului, la finele proiectului, compania va fi in situatia de a obtine certificarea ISO 14001.-
Transportul energiei electrice – cea mai putin poluanta activitate din sector
Reteaua electrica de transport (RET) din gestiunea Transelectrica, bazata pe linii si statii electrice, exercita un impact pozitiv asupra mediului social-economic, prin asigurarea unor locuri de munca pe toata durata de viata a acesteia, ca si prin asigurarea circulatiei curentului electric de la producatori la distribuitori, cunoscut fiind faptul ca energia electrica se afla la baza desfasurarii oricarei activitati.
-Datorita procesului tehnologic si a faptului ca, in general, instalatiile si constructiile aferente RET sunt amplasate la distante importante fata de asezarile umane, transportul energiei electrice este considerat cel mai curat domeniu din sectorul energetic, impacturile asupra mediului fiind mult mai reduse comparativ cu cele produse de centralele termo si hidroelectrice-, a explicat dl Tutuianu. RET are si impacturi negative asupra mediului pe parcursul constructiei si in exploatare-intretinere. Printre acestea se numara ocuparea terenurilor cu perimetrele statiilor de transformare si cu traseele Linilor Electrice Aeriene (LEA), afectarea peisajului, a vegetatiei si a habitatului faunei salbatice. Importante influente negative asupra mediului sunt cele cauzate de campul electromagnetic care poate perturba instalatiile de telecomunicatii, sistemele de radio si televiziune si poate afecta fiintele vii, aspect inca neelucidat pe deplin la nivel mondial. De asemenea, exista pericolul poluarii solului sau a apelor prin scapari accidentale de ulei si alte substante chimice sau poluarea solului prin emisii de la centralele termice proprii, mijloace auto, baterii de acumulatoare. Pe langa masurile care se iau inca din faza de proiectare a instalatiilor, in Transelectrica, activitatea de protectie a mediului a fost axata pe programe de lucrari, studii si analize pentru reducerea impacturilor negative asupra mediului inconjurator. Astfel, cheltuielile pentru protectia mediului in anul 2000 au totalizat echivalentul a 1,87 milioane de dolari, fiind cu circa 29% mai mari ca in 1999. Principalele actiuni au avut in vedere reconstructia ecologica, protectia impotriva incendiilor forestiere, reducerea emisiilor in atmosfera, prevenirea poluarii solului, colectarea si transportul apelor uzate.
Preocuparile privind protectia mediului in sistemul energetic romanesc au aparut dupa 1990, o data cu crearea Ministerului Mediului. La acea vreme exista Regia Autonoma de Electricitate (RENEL), rezultata prin reorganizarea fostului Minister al Energiei Electrice. RENEL a fost constituita ca o unitate integrata pe verticala, avand ca principale activitati producerea, transportul si distributia energiei electrice si producerea si transportul energiei termice. Incepand cu 1992, RENEL a intrat in proces de restructurare, o parte din activitatile secundare fiind externalizate. In 1998 a fost creata Compania Nationala de Electricitate (CONEL), prin externalizarea din fosta regie autonoma a activitatii aferente partii nucleare, SC Nuclearelectrica si Regia Autonoma de Activitati Nucleare, pentru ca din 2000 sa se separe in societati de sine statatoare activitatile de baza din CONEL. Au rezultat astfel, alaturi de SC Nuclearelectrica, societatile Transelectrica SA, Termoelectrica SA, Hidroelectrica SA si Electrica SA.