Guvernul va dezbate amendarea Legii 326/2001 privind serviciile publice de gospodarie comunala si scoaterea de sub incidenta acesteia a distributiilor de gaze si energie. Avand in vedere consecintele dezastruoase pe care aplicarea actului normativ le-ar induce in sectorul energetic romanesc, actualul demersul este sustinut chiar de premierul Adrian Nastase. Legea 326/2001 stabileste trecerea distributiilor de energie si gaze naturale sub autoritatea administratiei publice locale, acestea urmand a avea competente inclusiv in politica de tarifare a operatorilor din aceste sectoare. Pe langa faptul ca un astfel de act normativ blocheaza aplicarea oricarei strategii de restructurare si privatizare in aceste sectoare, aplicarea noii legi va conduce la bulversarea intregului sistem energetic. Cel mai grav efect pe termen scurt este legat de modificarile, aduse de noua lege, asupra termenelor de incasare a facturilor de energie electrica. Practic, aplicarea legii va conduce la cresterea nivelului creantelor societatii Electrica, in conditiile in care se manifesta o criza acuta de lichiditati la nivelul sistemului energetic. Reglemenatrea activitatii de distributie, asa cum prevede noua lege, de catre o entitate ce urmeaza a se constitui, Autoritatea de Reglementare a Servicillor Publice, ar conduce la suprapunerea atributiilor acesteia cu cele ale celor doua Autoritati de Reglementare, care deja functioneaza, in domeniul Energiei si al Gazelor Naturale, ANRE si ANRGN.
Pe ordinea de zi a sedintei de Guvern de ieri s-a aflat propunerea de amendare a Legii nr. 326/iunie 2001 privind serviciile publice de gospodarie comunala, respectiv scoaterea de sub incidenta prevederilor acestei legi a distributiilor de energie electrica si termica si a celei de gaze naturale. Desi reprezentantii Ministerului Industriei si Resurselor si cei ai societatilor de distributie au semnalat inca din faza de proiect efectele pe care un astfel de act normativ le-ar induce, Legea serviciilor publice de gospodarie comunala a fost promulgata inclusiv cu referirile privind serviciile de distributie a energiei electrice, termice si a gazelor naturale. Actul normativ ce prevede trecerea sub autoritatea administratiei publice locale a distributiilor de energie electrica, termica si a gazelor naturale, pe langa faptul ca vine in contradictie cu o serie de legi ce reglementeaza aceste domenii, va bulversa complet sistemul energetic romanesc, facand in acelasi timp imposibila aplicarea oricarei politici de privatizare si reorganizare. Aceste aspecte au fost semnalate in repetate randuri, insa fara nici un rezultat. De aceasta data, amendarea legii are sorti de izbanda, avand in vedere ca insusi premierul Adrian Nastase sustine excluderea distributiilor de energie si gaze de sub incidenta prevederilor Legii nr. 326/2001.
Transferul accentueaza blocajul financiar
Sansele pentru ca modificarea legii sa fie aprobata sunt cu atat mai mari in acest moment, daca avem in vedere criza acuta de lichiditati cu care se confrunta sectorul energetic. Or, asa cum ne-au explicat reprezentantii societatii de distributie Electrica SA, -aplicarea prevederilor Legii nr. 326 va conduce la cresterea creantelor societatii si va accentua blocajul financiar din sectorrul energiei electrice-. Este vorba despre decalajele ce vor aparea in termenele de plata a facturilor de energie. Conform reglementarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) in vigoare, contractele de furnizare a energiei electrice prevad pentru consumatorii casnici ca termen de plata sapte zile calendaristice de la data instiintarii (cu aplicarea de penalitati de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere), in timp ce pentru agentii economici termenul de plata este de 10 zile lucratoare de la inregistrarea facturii (cu penalitati de intarziere de 0,3% pe zi). Legea 326/2001 stabileste insa ca termen de plata 30 de zile de la data emiterii facturilor, majorarile fiind egale cu cele pentru neplata obligatiilor fata de bugetul de stat. Evident, in aceste conditii, consumatorii care aveau la dispozitie, conform contractului de furnizare, un termen de 25 de zile lucratoare pentru plata facturii, pana la momentul intreruperii alimentarii, vor beneficia conform legii in discutie de un termen de 60 de zile. In aceste conditii, sustin reprezentantii Electrica, pe langa necesitatea modificarii prin acte aditionale a tuturor prevederilor contractelor-cadru de furnizare a energiei, se impune constituirea unei garantii din partea consumatorilor pentru consumul de energie electrica realizat in aceasta perioada, astfel incat societatea sa poata efectua platile catre ceilalti agenti economici de pe piata. Expertii in domeniu apreciaza ca aplicarea acestei legi pericliteaza siguranta in functionare a Sistemului Energetic National si compromite Strategia nationala de dezvoltare energetica pe termen mediu 2001-2004, deci programul de reforma si procesul de privatizare.
Inca o autoritate de reglementare
Legea nr. 326 anuleaza atributiile si competentele MIR privind administrarea societatilor comerciale din sector, stabilind ca autoritatile administratiei publice locale au competenta exclusiva privind administrarea activitatilor de distributie a gazelor si a energiei electrice si termice. Noul act normativ vine in contradictie atat cu HG 19/2001 privind organizarea si functionarea MIR, cat si cu HG 627/2000 privind reorganizarea Companiei nationale de electricitate si cu Legea 463/2001 privind reglementarea activitatii din sectorul gazelor naturale. Mai mult, conform noii legi, autoritatile locale au dreptul sa se pronunte asupra ajustarilor de pret propuse de operatorii din aceste sectoare, urmand a fi constituita chiar o Autoritate Nationala de Reglementare a Serviciilor Publice – coordonata de Ministerul Administratiei Publice. In conditiile in care activitatile specifice din domeniul energiei si gazelor sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si de cea in domeniul Gazelor Naturala (ANRGN), noua entitate nu ar face decat sa se suprapuna in atributii cu cele doua institutii ce deja functioneaza. -Preluarea coordonarii activitatii de distributie a gazelor naturale de catre viitoare autoritate va determina dereglarea intregului sistem al industriei gazelor naturale prin separarea arbitrara intre partea de productie si transport, ce va ramane sub coordonarea MIR si a ANRGN-, a explicat directorul general al Distrigaz Sud, dl Liviu Duinea.
O alta problema creata de Legea 326 se refera la posibilitatea de privatizare a societatilor de distributie. Asa cum s-a anuntat, demararea privatizarii sectoarelor de distributie a energiei electrice si a gazelor naturale reprezinta un obiectiv prioritar al actualului Cabinet. Trecerea retelelor de distributie din patrimoniul societatilor si de sub coordonarea MIR in administrarea autoritatilor locale va duce la scaderea atractivitatii in fata potentialilor investitori. De asemenea, transferarea responsabilitatii juridice si economice la nivelul consiliilor locale va crea dificultati in derularea programelor de investitii in modernizari, retehnologizari si extinderi ale retelelor, avand in vedere sursele financiare precare ale bugetelor locale. -Peste 50% din retea are durata de exploatare depasita si nerealizarea programului de inlocuire a conductelor va duce la cresterea gradului de pericol si a riscului de explozie-, a declarat directorul general al Distrigaz Sud.
Toate argumentele reflecta cat de nociv ar fi in prezent transferul distributiilor de gaze si energie in administrarea autoritatilor publice locale, acest lucru determinand dereglarea activitatii acestor sectoare.