Surse din cadrul Ministerului Finantelor Publice ne-au declarat ieri ca hotararea Adunarii Generale a Actionarilor RAFO, privind conversia in actiuni a creantelor bugetare, este ilegala. Cu doua zile inainte de AGA, Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, a comunicat reprezentantilor RAFO ca nu este de acord cu transformarea creantelor in actiuni, conversia nefiind posibila. Chiar si in planul de reorganizare al RAFO, atat de des invocat de actionarii rafinariei si aprobat de judectorul sindic, scrie, negru pe alb, ca o conversie a creantelor se poate face, conform legii, dupa realizarea tabloului definitiv al creditorilor – pentru care exista la Tribunalul Bacau ca termen data de 21 aprilie. Acest tablou nu a fost definitivat pentru ca Ministerul Finantelor verifica in acest moment mai multe creante suspectate ca fiind fictive, precum cele ale Faber Invest si VGB. Astfel, Ordonanta RAFO (OUG 101/2004) prin care AVAS trebuia sa preia creantele RAFO va fi, mai mult ca sigur, respinsa in plenul Camerei Deputatilor in cursul saptamanii viitoare.
La jumatatea lunii noiembrie 2004, fostul guvern a aprobat o ordonanta de urgenta care prevede transferul catre AVAS a creantelor fiscale detinute de Ministerul Finantelor Publice, la 31 octombrie 2004, la RAFO si CAROM Onesti, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri fiscale, in vederea recuperarii. La acea data, datoriile insumate ale celor doua companii catre bugetul statului -tindeau- catre 16.000 miliarde de lei. La sfarsitul anului trecut, Cabinetul Tariceanu a suspendat actul normativ mentionat pentru o perioada de 90 de zile, respectiv pana la 31 martie 2005. In repetate randuri, ministrul finantelor, Ionut Popescu, a mentionat ca perioada de suspendare a efectelor Ordonantei RAFO va fi prelungita daca, pana la 31 martie, nu va fi clarificata situatia datoriilor celor doua societati onestene.
-Contra-Ordonanta- RAFO a fost motivata prin necesitatea reevaluarii impactului pe care masurile cuprinse in actul normativ respectiv le au in plan economic si social, precum si pentru a clarifica litigiile juridice rezultate.
Statul, -invitat- sa preia 40,45% din actiunile RAFO
Actionarii RAFO au aprobat, miercuri, 30 martie, conversia in actiuni a creantelor bugetare si garantate, precum si majorarea capitalului social. Directorul general al societatii, Paul Ivascu, a afirmat ca hotararile actionarilor au fost luate in conformitate cu planul de reorganizare a societatii aprobat, la sfarsitul anului trecut, de judecatorul sindic. In lipsa altei hotarari judecatoresti, Ivascu a spus ca punerea in aplicare a planului de reorganizare continua. Hotararile AGA vor fi publicate in -Monitorul Oficial-, iar actionarii vor avea la dispozitie 30 de zile pentru exprimarea dreptului de preferinta, daca doresc sa-si pastreze participatia. In aceeasi perioada, hotararile AGA pot fi contestate in instanta. Ministerul Finantelor ar urma sa primeasca peste 323 milioane de actiuni, urmat de societatea Faber Invest&Trade, cu 200,2 milioane de actiuni. Al treilea creditor este Petrom, cu 90 milioane de actiuni, iar dupa acesta este mentionat VGB Oil, cu 60,6 milioane de actiuni. Lista creditorilor care vor fi despagubiti prin actiuni mai include societatile Tender SA, Prospectiuni SA, Atlas Gip SA – toate patronate de omul de afaceri Ovidiu Tender, precum si Directia Regionala Vamala Iasi, AVAS, si primariile din Onesti, Fratesti si Brasov.
Dupa conversia datoriilor in actiuni, participatia Balkan Petroleum (actualmente de 99%) ar fi diminuata la 17,35%, urmand ca cel mai important actionar sa devina Ministerul Finantelor cu 35,4%. Faber Invest&Trade ar urma sa detina 21,99% din titluri, in timp ce Petrom si-ar adjudeca o cota de 9,92%. VGB Oil ar controla 6,65% din actiuni, iar Tender SA – 1,72%, in timp ce Directia Regionala Vamala Iasi ar avea 4,18 actiuni la RAFO. Participatii mai mici de 1% ar reveni celorlalti creditori amintiti, inclusiv AVAS si firmei Prospectiuni SA (aflata tot sub patronajul lui Tender). Per total, pachetul controlat de stat s-ar ridica la 40,45%.
AVAS si MFP refuza sa fie actionari
AVAS si Ministerul Finantelor Publice si-au exprimat deja dezacordul pentru aplicarea planului de reorganizare. Reprezentantii AVAS au declarat chiar ca vor ataca in instanta hotararile AGA. O atitudine similara a adoptat si Ministerul Finantelor. -Vom ataca hotararea AGA prin care noi suntem considerati actionari. O astfel de hotarare poate sa decida emisiunea de actiuni in scopul majorarii capitalului social, iar noi devenim actionari prin subscriptie. Or, noi nu am subscris. Ei pot sa emita actiuni cate vor, noi nu le vom subscrie-, a spus presedintele ANAF, Sebastian Bodu.
In privinta -contra-ordonantei- RAFO, al carei termen de valabilitate a expirat la 31 martie, presedintele ANAF a sustinut ca executivul nu trebuie sa prelungeasca acest termen. Intrebat, in aceste conditii, care a mai fost motivul pentru care guvernul a suspendat la inceputul anului pentru 90 de zile aplicarea ordonantei de preluare a datoriilor, Sebastian Bodu a luat o pauza de gandire si a raspuns ca acest lucru -nu este relevant-. A revenit imediat si a afirmat ca a fost -o masura de siguranta in plus-.