Societatea Transgaz Medias va realiza, in perioada urmatoare, o strategie privind interconectarea sistemului national de transport al gazelor naturale cu retelele similare ale tarilor vecine, potrivit unui proiect de lege initiat de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
Conform reprezentantilor MEC, existenta unor puncte de legatura intre retelele de transport a gazelor din Romania si cele ale statelor vecine va duce la aparitia unui grad ridicat de siguranta a aprovizionarii cu gaze naturale. -In cazul in care exista un nivel de interconectare corespunzator, Guvernul Romaniei poate sa incheie acorduri bilaterale pentru utilizarea facilitatilor de transport si/sau inmagazinare a gazelor naturale din statul respectiv, pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze-, se arata in proiectul de act normativ.
In prezent, sistemul romanesc de transport al gazelor este interconectat doar cu cel al Ucrainei, in punctele Mediesul Aurit (Satu Mare) si Isaccea (Tulcea), pe unde sunt importate gazele din Rusia. Potrivit strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2006-2009, vor fi realizate, in urmatorii ani, mai multe proiecte de interconectare transfrontaliera, respectiv cu sistemul din Ungaria (in zona Arad – Szeged), Ucraina (Siret – Cernauti), Bulgaria (Giurgiu – Ruse), precum si gazoductul Nabucco.
Potrivit aceluiasi proiect de lege, consumatorii de gaze naturale intreruptibili, care trec pe combustibili alternativi in situatiile de urgenta in sistemul energetic, sunt obligati sa se asigure ca au stocuri suficiente de combustibili si ca instalatiile functioneaza corespunzator. La randul lor, operatorii de distributie vor fi obligati, in cazurile de criza in alimentarea cu gaze naturale, sa nu sisteze, pe perioada de iarna, livrarile catre persoanele cu handicap sau care primesc ajutoare sociale, in timp ce consumul populatiei, al institutiilor de invatamant si al celor medicale va fi asigurat cu prioritate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane