Home Economic-Financiar Transportul international va ramane privilegiul firmelor mari

Transportul international va ramane privilegiul firmelor mari

DISTRIBUIŢI

– Companiile mici vor fi nevoite sa se limiteze la desfasurarea transporturilor interne

Numarul firmelor romanesti care vor derula activitati de transport international se va diminua incepand cu luna ianuarie a anului viiitor si se va reduce considerabil din 2003, cand Romania va limita numarul de licente de transport acordate, precum si contingentele de autorizatii, a declarat Sergiu Ionescu, seful Directiei Reglementari si Calitatea Serviciilor in Transporturi Rutiere din MLPTL, la seminarul -Pretul integrarii-, organizat de revista -Cargo-. El a precizat ca din 2003 -va exista o cota fixa de autorizatii pentru fiecare firma solicitanta, in functie de numarul de masini existente in parcul acestora la 1 ianuarie 2001-. –

Pe de alta parte, de la inceputul anului viitor vor exista -mai multe baze- de acordare a autorizatiilor de transport international, acest fapt fiind determinat de -fluctuatia imensa a firmelor care au activat anul acesta pe piata de transport rutier-. Dl Ionescu a explicat ca multe autorizatii trimise de MLPTL in ultimele luni pe adresa multor firme au fost returnate, pentru ca acestea disparusera, isi vandusera masinile sau isi mutasera sediile la adrese necunoscute. -Aceste autorizatii nu pot fi redistribuite decat cu aprobarea Ministerului Finantelor, intrucat au fost inscriptionate cu datele firmelor solicitante. Vom face demersuri la MF in vederea modificarii lor, pentru a nu le pierde-, a mai spus Sergiu Ionescu.

Reprezentantii transportatorilor au aprobat masurile anuntate, subliniind necesitatea adoptarii unor noi reglementari legale care sa faca ordine pe piata transporturilor rutiere. Presedintele Asociatiei Carausilor Particulari, Dragos Anastasiu, a afirmat ca, datorita faptului ca in Romania numarul de licente de transport international este practic nelimitat (spre deosebire de tarile UE, unde este strict delimitat), multe firme fac concurenta neloiala, practicand preturi de dumping.

Tot de la 1 ianuarie 2002, MLPTL va institui o noua reglementare privind functionarea firmelor de transport. Aceasta se refera la obligatia firmelor de a intocmi si prezenta ministerului de resort un document de bonitate financiara, care va constitui un fel de garantie pentru situatii de criza. Documentul va specifica valoarea si natura capitalului social, numarul de autovehicule din parc, starea tehnica a acestora s.a. Potrivit dlui Cristian Panaitescu, purtator de cuvant al Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri (UNTRR), companiile vor trebui sa demonstreze ca dispun de suficiente mijloace materiale si financiare si ca pot onora orice contract incheiat in tara sau in strainatate, chiar daca pe piata transporturilor apare o situatie temporara de criza. -Consideram ca MLPTL trebuie sa consulte asociatiile profesionale inaintea adoptarii acestei masuri, intrucat acestea cunosc cel mai bine situatia firmelor membre-, spune dl Panaitescu.

La randul sau, managerul societatii de transport ITIA, dl Ion Lixandru, considera ca MLPTL va trebui sa solicite de urgenta asociatiilor profesionale un -cazier de transport- pentru toate firmele de profil, pentru a face lumina in privinta activitatii lor. -Daca acest cazier ar fi aparut, asa cum era normal, acum 10 ani, multe situatii neplacute ar fi fost evitate. Ministerul Transporturilor ar trebui sa intocmeasca rapid un proiect de lege pentru eliminarea firmelor care nu platesc nimic catre stat. Altfel, este limpede ca UE nu-si va lua ?çin curte?ê o tara in care exista sute de firme ce devalizeaza banul public si nu patesc nimic-, a subliniat directorul ITIA, care este si membru in CA al UNTRR.

Sergiu Ionescu a transmis trasportatorilor si o veste buna: tot de la inceputul anului viitor, Romania ar putea dispune de un numar mare de autorizatii de tranzit comunitar, ce vor fi acordate firmelor care deruleaza activitati de transport pe anumite rute si care intrunesc niste conditii de bonitate. -Este vorba de niste autorizatii suplimentare, care vor fi distribuite, cel mai probabil, din trimestrul II al anului 2002-, a precizat reprezentantul MLPTL.

Marius Sorin Bota, secretar de stat in MLPTL, a declarat ca negocierile dintre Romania si UE in privinta capitolului -Transporturi- ar putea fi finalizate anul viitor, insa procesul de aderare va avea costuri directe, ce vor fi suportate de toate companiile de transport, dar si costuri indirecte. El a precizat ca sprijinul financiar acordat de UE tarii noastre in procesul de integrare reprezinta 6,7% din bugetul national, existand premisa ca aceste fonduri sa fie suplimentate. -Suntem in tratative cu oficialii comunitari pentru obtinerea finantarii necesare lucrarilor de constructie a autostrazii Nadlac – Deva si avem convingerea ca vom obtine acesti bani-, a spus Bota.

La randul sau, dna Virginia Tanase, director general in MLPTL, a specificat ca exista circa 200 de acte normative comunitare referitoare la transporturi, care vor trebui adoptate si puse in aplicare de Romania pana la 1 ianuarie 2007, data efectiva a aderarii la UE. Un prim normativ, aflat in lucru la MLPTL, se refera la instituirea, de la 1 ianuarie 2002, a taxei de utilizare a infrastructurii rutiere (vigneta). Valoarea taxei nu a fost inca stabilita, dar, potrivit dnei Tanase, ea va fi calculata tinandu-se cont de contextul economic al tarii si de faptul ca operatorii romani de transport nu obtin aceleasi venituri ca si cei comunitari.

Reprezentantii transportatorilor au solicitat ministerului de resort un calendar privind masurile ce vor fi aplicate in acest domeniu in vederea aderarii la UE, in care sa fie specificate atat costurile financiare implicite, cat si data la care vor intra in vigoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.