Home Economic-Financiar Tranzactiile comerciale sunt achitate cu mare intarziere

Tranzactiile comerciale sunt achitate cu mare intarziere

DISTRIBUIŢI

80% din tranzactiile comerciale din tara noastra sunt achitate cu intarziere. La intarzierile la plata, precum si la data cand firmele reusesc sa si plateasca, suntem fruntasi, cei care impart podiumul cu noi fiind polonezii, in timp ce cehii sunt ceva mai -civilizati-. Potrivit unui studiu realizat de Coface Intercredit, pe baza comportamentului de plata al firmelor din Romania, comparativ cu cel inregistrat in tarile din Europa Centrala si de Est, Cehia si Polonia, in Romania se acorda un termen dublu de scadenta a facturilor.


Daca ne gandim ca si vecinii nostri, polonezii, se afla cam in aceeasi situatie, am putea sa credem ca -suntem pe val-, insa lucrurile nu stau chiar asa. Aceasta situatie are consecinte in lant, pentru ca neachitarea platilor scadente il costa pe fiecare comerciant, iar in final,singura care are de pierdut este economia romaneasca.

Industria textila, sector cu risc ridicat

Industria textila este cea care are de suferit nu doar in Romania, ci si in Cehia si Polonia. Textilele reprezinta un sector cu grad mare de risc, inregistrand cea mai mare scadenta a facturilor, intre 60 si 120 de zile, dar si cu intarzierile cele mai mari la plata, care depasesc chiar si sase luni. Tot acest sector inregistreaza si cele mai multe facturi neplatite catre furnizorii externi. In clasamentul facturilor neplatite sau platite cu intarziere se numara si industria constructiilor si cea a transporturilor, iar in Polonia sfera se extinde la activitatile de comert, productia de otel si automobile. In ceea ce priveste media intarzierii la plata, aceasta ajunge pana la 60 de zile, in Romania si Polonia, si doar pana la 30 de zile in Cehia.

Consecinte negative in lant

Toate aceste intarzieri la plata cauzate de lipsa lichiditatilor care sa permita agentilor achitarea obligatiilor banesti duce la scurtcircuitarea relatiei vanzator-cumparator. Asta pentru ca, pe de o parte, o societate comerciala este vanzator de produse sau servicii, iar pe de alta parte, este intotdeauna cumparator de produse, servicii si utilitati. Potrivit studiului Coface, de cele mai multe ori, firmele din Romania nu isi achita la termen obligatiile lor catre partenerii contractuali, intarziind sa faca plata cu peste 30 de zile. Astfel, cei care trebuie sa faca plati mai departe, se vad pusi in situatia de a intarzia la randul lor, sa faca plati pentru ca nu au primit banii la termen de la partenerii lor. Iar cercul vicios continua, ducand la crearea unui blocaj economic. Exemplul cel mai elocvent si pe care studiul il reda se refera la sistemul sanitar. Spitalele nu platesc firmele furnizoare de produse medicale, pentru ca nu primesc bani de la buget; firmele partenere cu spitalele intarzie plata catre producatorii de medicamente, iar acest efect se perpetueaza in lant. Firmele care sufera in mod direct sunt cele private de furnizarea de produse farmaceutice si medicale care se vad in situatia de a stopa furnizarea de produse medicale, avand consecinte negative asupra pacientilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.