Home Economic-Financiar Trei judete se chinuie sa inchida Mina de uraniu Avram Iancu

Trei judete se chinuie sa inchida Mina de uraniu Avram Iancu

DISTRIBUIŢI

In a doua jumatate a acestui an, sectorul minier romanesc va marca o premiera prin inceperea lucrarilor de inchidere a Minei de uraniu Avram Iancu, aflata in conservare. Inchiderea minelor de uraniu reprezinta o noutate pentru sectorul minier romanesc, procedurile prevazute in cazul acestor exploatari fiind extrem de complexe si de costisitoare. In cazul minelor de uraniu, principala problema ce trebuie rezolvata este cea privind protectia mediului, in acest sens fiind necesare lucrari de dirijare a fluxurilor de ape subterane, precum si construirea unor diguri din beton care sa asigure etanseitatea galeriilor ce urmeaza a fi inchise.

Exploatarea Miniera Avram Iancu, intinsa pe raza a trei judete – Alba, Bihor si Arad, a fost aprobata pentru inchidere in 1999, iar fondurile prevazute de la buget pentru realizarea lucrarilor, prevazute a fi finalizate intr-o perioada de doi ani, si a celor de ecologizare sunt de 24,47 miliarde de lei, ne-au declarat surse din Ministerul Industriei. Una dintre problemele cele mai dificile ce trebuie rezolvata este cea a haldelor de steril, ce se intind pe o suprafata de patru hectare in judetul Alba si care urmeaza a fi introduse in subteran si inchise prin diguri etanse de beton.

Lucrarile de inchidere a primei exploatari miniere de uraniu de anvergura vor incepe in semestrul doi al acestui an, au declarat surse din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor (MIR). Este vorba de Exploatarea Miniera Avram Iancu, ce se intinde pe raza a trei judete – Alba, Bihor si Arad. -Inchiderea minelor de uraniu reprezinta o noutate pentru sectorul minier romanesc, procedurile prevazute pentru acestea fiind speciale si mult mai complexe. Evident, prioritatea numarul unu o constituie procedurile privind protectia mediului-, au precizat aceleasi surse. Este vorba de lucrari ce prevad atat dirijarea fluxurilor de ape subterane, cat si protejarea ridicata a stratului freatic, astfel incat sa fie eliminat riscul unor infiltratii in apa potabila a localitatilor din zona. Mina de uraniu Avram Iancu, ce apartine sucursalei miniere Bihor, din cadrul Companiei Nationale a Uraniului, a fost aprobata pentru inchidere prin HG 720/1999, costurile totale prevazute inclusiv pentru ecologizare fiind de 24,47 miliarde de lei. In prezent, mina se afla in conservare si, conform specialistilor din MIR, lucrarile de inchidere ar putea dura circa doi ani.

Avand in vedere complexitatea procesului de inchidere a minelor de uraniu, specialistii in protectia mediului, sanatate, minerit, silvicultura si minereuri radioactive, precum si autoritatile locale si judetene, au organizat, la sediul Inspectoratului pentru Protectia Mediului Alba, o dezbatere publica privind proiectul de inchidere a Minei Avram Iancu. Zacamantul a fost exploatat in subteran pentru prima data de catre fosta URSS in anii *50, iar in 1999 exploatarea a fost sistata. Haldele de steril, ce se intind pe o suprafata de patru hectare, pe raza judetului Alba, sunt construite la intamplare si nu sunt stabilizate, astfel ca pericolul unei poluari radioactive este mare, sustin specialistii din domeniu. Ultimul incident de acest fel s-a produs in urma cu patru ani, cand mai multi locuitori din Avram Iancu s-au plans de culoarea rosiatica a Ariesului Mic. In urma analizelor efectuate la acea vreme de specialistii din cadrul Unitatii Militare din Campeni, s-a descoperit ca apele raului au fost poluate cu substante radioactive. In aceste conditii, proiectul de inchidere prevede ca cele trei galerii din care apele se scurg in Ariesul Mic sa fie blocate prin diguri de beton, iar scurgerile de ape sa fie directionate spre alta galerie din judetul Bihor, unde va fi construita o statie de epurare. Haldele de steril in care au fost descoperite resturi de minereu de uraniu vor fi excavate si introduse in subteran, unde vor fi de asemenea inchise prin diguri etanse de beton. Terenul pe care s-au aflat aceste halde urmeaza sa fie impadurit mai multi ani consecutiv, dupa ce in prealabil va fi asternut un strat de 40 de centimetri de pamant fertil.

In urma deciziei de inchidere a Exploatarii Miniere Avram Iancu, au fost disponibilizati aproximativ 1.000 de mineri, iar in acest moment personalul existent care se ocupa de conservare include 80 de salariati. Proiectul tehnic de inchidere a exploatarii de la Avram Iancu a fost intocmit de Institutul National de Cercetari si Proiectari pentru Metale Rare Bucuresti si cuprinde sistarea lucrarilor in subteran si refacerea zonelor afectate de haldele de steril. -Documentatia nu este finalizata in totalitate, in afara proiectului tehnic fiind necesara stabilirea tuturor detaliilor de executie. Este nevoie, de asemenea, de obtinerea tuturor avizelor pentru inceperea lucrarilor-, au precizat surse din MIR. Dupa intocmirea documentatiei, in termen de maximum trei luni va fi organizata licitatia pentru executarea lucrarilor de inchidere, au explicat oficialii locali. Problema este ca, la ora actuala, in Romania exista o singura companie, respectiv cea a uraniului, acreditata de Comisia Nationala privind Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN) sa execute lucrari la acest tip de mine. Singura firma cu care CN Uraniu ar putea intra in competitie pentru derularea lucrarilor de inchidere la Mina Avram Iancu este recent constituita societate Conversmin, daca aceasta obtine un aviz de la CNCAN pentru astfel de lucrari. Amintim ca Guvernul a aprobat infiintarea societatii comerciale de conservare si inchidere a minelor Conversmin, prin reorganizarea si divizarea partiala a mai multor societati din domeniul industriei extractive. -Indiferent de societatea ce va fi contractorul autorizat pentru inchiderea Minei Avram Iancu, lucrarile vor fi executate cu cei 80 de salariati ramasi inca la exploatarea miniera. Daca Conversmin va fi societatea ce va efectua lucrarile de inchidere, va prelua automat cei 80 de angajati-, au precizat aceleasi surse din MIR.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.