Home Economic-Financiar Trei sferturi din firmele romanesti evita sa investeasca in inovare

Trei sferturi din firmele romanesti evita sa investeasca in inovare

DISTRIBUIŢI

Rezultatele unui sondaj realizat de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) evidentiaza faptul ca aproape 73% din companiile romanesti nu au un departament specializat pe cercetare-dezvoltare. Absenta surselor de finantare, costul ridicat al inovarii si lipsa informatiilor reprezinta principalele cauze care i-au determinat pe oamenii de afaceri sa evite investitiile pentru introducerea tehnologiilor noi.

Sondajul, efectuat in randul a peste 200 de administratori ai unor intreprinderi mici si mijlocii (esantion pe care CNIPMMR il considera reprezentativ la nivel national), indica drept obstacole in calea inovarii si mentalitatea potrivit careia cercetarea-dezvoltarea nu ar fi o necesitate, dar si lipsa personalului calificat din intreprinderi (vezi si graficul alaturat).

Banii… de la rude si prieteni

Aproape 94% din cei chestionati au dat drept surse de finantare a cheltuielilor pentru inovare imprumuturile de la rude sau prieteni – care, in termeni mai eleganti, se numesc -resurse proprii-. La credite bancare au apelat 31,9%, de finantarile in leasing au beneficiat 15,9%, iar fondurile nerambursabile alocate in aceasta directie au fost accesate de mai putin de 7% din oamenii de afaceri intervievati. Cat despre fondurile publice… doar 2,7% din totalul acelui esantion se poate mandri ca au -prins- astfel de finantari cu care autoritatile se lauda necontenit, cu toate ocaziile, inclusiv cand nu e momentul. De altfel, un alt capitol al sondajului evidentiaza faptul ca peste 90% din repondenti nu au beneficiat de nici un fel de finantari, brevete sau licente furnizate de statul roman…

Miliarde de euro raman in seifurile finantatorilor

Avand in vedere faptul ca in Europa se pune un accent deosebit pe inovare, Uniunea Europeana a alocat fonduri substantiale pentru stimularea acestui sector, mai ales in tarile candidate. In Romania, programul UE de finantare a cercetarii si dezvoltarii se numeste generic FP6. Sondajul CNIPMMR, care si-a propus sa determine si masura in care intreprinzatorii cunosc FP6, scoate la lumina o alta realitate trista: mai mult de jumatate din oamenii de afaceri (55,5%) au afirmat ca nici macar nu au auzit de acest program. -Este vorba de peste 16 miliarde de euro – program la care Romania participa, de la buget, cu sute de milioane de euro – si acesti bani stau blocati pentru ca potentialii beneficiari nu au fost suficient de bine informati-, a declarat presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, comentand acest segment al sondajului.

Tinta investitiilor: produsele si echipamentele noi

Ancheta realizata de Consiliul IMM-urilor a cautat sa identifice in ce s-a concretizat inovarea in cadrul firmelor investigate. In cele mai multe companii, obiectul inovarii a constat in noi produse (55,5%), noi echipamente (50,6%), noi abordari manageriale si de marketing (45,1%), noi tehnologii (42,36%) si innoirea sistemului informatic (41,6%). In cumpararea de brevete, licente, patente au investit putin peste 9% din cei chestionati.

Potrivit aceluiasi sondaj, activitatile de inovare au avut drept efect imbunatatirea calitatii produselor sau serviciilor oferite (raspuns dat de 79,1% din repondenti), cresterea cifrei de afaceri, implicit a cotei de piata (61,8%), cresterea productivitatii muncii (29,8%) si a capacitatii de productie (27,7%). Alte efecte ale inovarii au constat in reducerea cheltuielilor de productie (23,6%) si imbunatatirea impactului asupra mediului (16,6%).

Si aici e nevoie de stimulente

Drept concluzii ce se desprind din rezultatele sondajului, CNIPMMR a formulat o serie de propuneri pentru incurajarea inovarii la nivelul IMM. Dintre acestea enumeram: – stimularea infiintarii de firme in domenii tehnologice de varf, prin acordarea de subsidii, diminuari de taxe si impozite ori scutiri fiscale pe perioade limitate; – alocarea de stimulente constand in granturi si cofinantari; – dezvoltarea unei retele nationale de incubatoare de faceri si parcuri stiintifice; – dezvoltarea unor relatii functionale si intense intre mediul academic si cel al afacerilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.