Banca Populara Romana va intra in faliment daca in urmatoarele noua zile nu ataca prin recurs la Curtea de Apel sentinta Justitiei in procesul intentat de Ioan Branoiu, fostul arhitect al lui Nicolae Ceausescu. In luna martie, Branoiu a introdus in instanta o cerere de faliment al bancii. Arhitectul a depus in cursul anului 1998 suma de trei miliarde de lei la BPR si nu a mai putut sa-si recupereze banii. -Am incercat prin Justitie sa reintru in posesia banilor mei. Cred ca toti depunatorii ar trebui sa aleaga acelasi drum. Toti am fost inselati si trebuie sa luptam pentru banii nostri-, a afirmat Branoiu.
Ieri, a fost facuta publica sentinta nr. 4.235 din 22 mai a.c., in dosarul nr. 2.737/ 2001, prin care Sectia Comerciala a Tribunalului Bucuresti, in baza Legii falimentului, 64/95, a respins contestatia facuta de conducerea BPR si a admis cererea creditorului Branoiu Ioan, declarand deschisa procedura de lichidare a Bancii Populare Romane. In cazul in care sentinta nu va fi atacata la Curtea de Apel, banca trebuie sa-i restituie arhitectului suma depusa in termen de 10 zile de la data acesteia. Totodata, prin sentinta mentionata, conducerii BPR i se ridica dreptul de administrare a bancii. La capitolul reactii ale capilor celei mai mari cooperative de credit din tara fata de aceasta hotarare, care are aproximativ 70.000 de deponenti, nu se poate consemna decat tacere. Asadar, fara comentarii. Presedintele BPR, Emil Botea, nu a putut fi contactat, toate telefoanele sale mobile fiind inchise. Vicepresedintele Dragos Boanca a evitat sa faca vreun comentariu, spunand doar ca refuza sa se implice in problemele juridice ale bancii.
Reamintim ca, saptamana trecuta, Banca Populara Romana – Milenium nu a obtinut avizul prealabil de functionare din partea Bancii Nationale. Astfel, BPR nu a reusit sa treaca nici de prima etapa din procesul de autorizare impus cooperativelor de credit, cu toate ca, nu cu mult timp in urma, conducerea acesteia visa sa o transforme in banca comerciala. Potrivit consilierului guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, neacordarea avizului prealabil a fost determinata de datoriile neachitate la scadenta si de numeroasele reclamatii primite de la deponentii care nu si-au putut recupera banii. In cazul in care contestatia depusa de BPR la Consiliul de Administratie al bancii centrale va fi respinsa in cursul lunii urmatoare, Bancii Populare Romane nu-i ramane decat sa apeleze la Curtea Suprema de Justitie, in termen de 15 zile. Daca nici instanta suprema nu-i va da castig de cauza, BPR va trebui sa se dizolve. Criza Bancii Populare Romane a inceput in urma cu mai bine de un an, ca nu a mai putut onora cererile de retragere a banilor facute de catre deponenti. In prima etapa, BPR a onorat cererile mici de retragere, dupa care majoritatea deponentilor au fost nevoiti sa accepte blocarea banilor in depozite pe termene de un an, cu posibilitatea de a ridica numai dobanzile aferente. Chiar si platile de dobanzi au ajuns sa se realizeze cu intarzieri de cateva luni si numai dupa o programare prealabila. BPR a incercat, la un moment dat, sa se transforme in banca comerciala, insa pentru emisiunea de certificate care ar fi asigurat finantarea nu s-au gasit cumparatori. O alta tentativa esuata a fost cea de convingere a deponentilor sa participe cu propriile economii blocate in banca la constituirea capitalului necesar autorizarii. Actualmente, zeci de mii de persoane au blocate in banca peste 500 miliarde de lei.
Potrivit unor surse din Ministerul de Interne, in toamna anului trecut au existat mai multe sesizari cu privire la ilegalitati comise de conducerea BPR. Atunci, cercetarile au fost oprite in mod suspect, spun sursele citate. Acestea au mai precizat ca cercetarile au fost reluate si, foarte curand, este posibil sa iasa la iveala multe nereguli.
Home Economic-Financiar Tribunalul Bucuresti a hotarat inceperea procedurii de lichidare a Bancii Populare Romane