Home Economic-Financiar Trita il judeca pe Fanita

Trita il judeca pe Fanita

DISTRIBUIŢI

Fara a mai fi director general si fara a detine in nume propriu actiuni la societatea Agroexport, senatorul PSD de Buzau Trita Fanita face presiuni, in numele acesteia, la Inspectoratul Judetean de Politie si la Parchetul Constanta. Motivul? Mai multe plangeri penale indreptate impotriva unei firme (Agrex SRL) la care, culmea, detine direct sau prin interpusi 50% din actiuni. O ultima -vizita- la Constanta a fost facuta de dl Trita marti, cand a avut loc o confruntare cu reprezentantii Agrex. Intre timp, salariatii de la Agroexport se plang ca-si iau cu intarziere salariile, care au fost si asa ciuntite.

Senatorul sustine ca Agroexport, societate pe care a administrat-o pana in vara acestui an, cand functia de director general a devenit incompatibila cu cea de membru al forului legislativ superior, are de primit de la Agrex Shipping & Trading 63 miliarde de lei si 1,3 milioane de dolari. Pentru aceasta, Trita Fanita a facut plangeri penale impotriva administratorilor Agrex, Nicolae Popescu si Gheorghe Botea. Suma reclamata de parlamentarul partidului de guvernamant i s-ar cuveni, spune domnia sa, ca rezultat al derularii defectuoase a doua contracte incheiate in perioada 1997-2001.

Agrex a fost constituita chiar de catre Agroexport, in vederea agenturarii navelor utilizate de societatea constanteana pentru importurile si exporturile de cereale si alte produse agricole. Alaturi de Agroexport, in cadrul Agrex erau asociate si doua persoane fizice – Botea si Popescu.

In momentul de fata, structura actionariatului Agrex arata in felul urmator: Trita Fanita – 15%, Britannia – 10% si Agroexport – 25%, restul fiind detinut de Botea si Popescu. Luand in considerare faptul ca Britannia este o firma detinuta de fiii senatorului, reiese ca Trita Fanita controleaza 50% din Agrex. Nu insa si conducerea executiva, care este asigurata de Botea si Popescu.

La Agroexport, situatia este cu totul alta: Agrex – 25%, Gheorghe Botea, ca persoana fizica – 8%, Britannia – 25%, Rusnacu Mihai, persoana fizica – 10%, SIF Muntenia – 18%, Rodan Ind – 8%. Se poate lesne observa faptul ca, chiar beneficiind de voturile dlui Rusnacu, dl Trita nu-si poate impune punctul de vedere in cadrul Agroexport altfel decat sustinut de SIF Muntenia.

Agrex spune ca are de primit, nu de dat

Reprezentantii Agrex il contrazic pe Trita Fanita, spunand ca ei au de primit bani de la Agroexport, si nicidecum de dat.

Acest lucru este probat si de mai multe expertize contabile efectuate din dispozitia organelor constantene de ancheta. Sa luam, de exemplu, expertiza efectuata in dosarul nr. 185.249 din 15.05.2003, care a fost intocmita de expertul tehnic maritim Corneliu Mihaila si de expertii contabili Mihai Enache si Alex Vitali Barladeanu. Toti trei au fost desemnati de Inspectoratul de Politie Transporturi si de Serviciul de Politie Port Constanta.

Expertiza se refera la doua contracte intre Agroexport si Agrex derulate in perioada 1997-2001 si care au avut ca obiect prestarea de servicii portuare. Au fost astfel operate, in perioada mentionata, 186 de nave. Dintre acestea, pentru 55 s-a incasat un despatch (prima de operare) total de 363.846 de dolari. In schimb, pentru alte 44 de nave, s-a inregistrat demurrage (penalitati) total de 515.220 de dolari.

Cu alte cuvinte, Agrex ar fi trebuit sa plateasca Agroexport despatch-ul si sa incaseze de la aceasta demurrage-ul. Cum a doua cifra este mai mare decat prima, rezulta ca Agrex are de primit bani de la Agroexport, si nu invers. De altfel, aceasta este si concluzia expertilor: -Din documentele prezentate de cele doua societati, din evidenta tehnico-operativa si contabila a acestora, precum si in urma verificarilor efectuate de catre experti, a rezultat faptul ca demurrage-ul rezultat din operarea celor 186 de nave in perioada anilor 1998-2001 depaseste valoarea despatch-ului cu suma de 151.374 de dolari-.

In replica, Trita Fanita contesta toate expertizele si depune plangeri penale impotriva dlor Botea si Popescu. Acestia nu se lasa nici ei mai prejos. -De ce nu ne-a dat in judecata, pe comercial, deoarece este vorba de contracte comerciale? A preferat sa depuna plangeri penale, pentru ca este mai ieftin…-, spune Gheorghe Botea.

Acum, Trita Fanita neaga insasi legalitatea contractelor semnate cu Agrex, cu toate ca ani buni nu si-a pus aceasta problema. Senatorul sustine, intr-o scrisoare adresata presedintelui BNS, Dumitru Costin, ca -aceste datorii provin din derularea unui contract incheiat de fostul director – Botea Gheorghe – al fostei sucursale Constanta a societatii cu Agrex, fara ca acesta sa fi avut vreo competenta pentru a semna astfel de acte care sa angajeze societatea-.

Ce cauta senatorul la politie si la Parchet?

Se pune insa intrebarea in ce calitate s-a prezentat dl senator, marti, 2 decembrie, la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta, pentru a-i infrunta pe cei de la Agrex.

Trita Fanita a descins in biroul colonelului Jipa, unde se aflau acestia din urma, pledand cauza Agroexport, sustinand ca fiii sai, prin firma Britannia, detin actiuni. Vazand ca acest argument nu sta in picioare, senatorul a incercat sa sustina ca se afla acolo in calitate de actionar la… Agrex, societate pe care tocmai o invinuia ca nu vrea sa-i dea banii inapoi. Intalnirea de gradul trei de la malul marii s-a terminat in coada de peste, singurul rezultat palpabil fiind amenintarile facute de dl Trita.

Macarale ruginite si datorii la bugetul statului

In timp ce sarabanda plangerilor penale si a proceselor nu pare a conteni, la Agroexport situatia nu este deloc roza.

Un recent control al Inspectiei Muncii si al ISCIR a scos la iveala numeroase deficiente in ceea ce priveste protectie muncii si starea tehnica a utilajelor de lucru. Iata una dintre constatarile inspectorilor, cuprinse in procesul-verbal nr. 22242/09.10.2003: -Exista riscuri de accidentare din cauza macaralelor, din lipsa de elemente de siguranta. Unitatea nu are responsabil cu decizie pentru supravegherea utilajelor care intra sub incidenta ISCIR-. Se mai constata pericolul de explozie a buteliilor cu oxigen, conditii necorespunzatoare de igiena si multe altele.

Pe de alta parte, societatea este inglodata in datorii. Numai catre bugetul statului, acestea se ridica la 26 miliarde de lei si daca adaugam si penalitatile de intarziere – 60 miliarde. Incercarea dlui Trita de a contesta existenta acestor datorii a fost respinsa de toate instantele judecatoresti, inclusiv de Curtea Suprema de Justitie, in sedinta publica din 4 aprilie a.c. Aceste datorii si altele – la fondul de sanatate, la cel de pensii, la CAS etc – nu-i impiedica pe cei de la Agroexport sa plateasca unei firme, TF Consulting, 2.500 de dolari pe luna pentru administrarea societatii din Portul Constanta, dupa cum ne declara secretarul general al Federatiei Sindicatelor Portuare, George Caraiani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.