Lista de contracte frauduloase incheiate de Comapnia Nationala a Huilei cu diverse firme-capusa pentru achizitia de materiale se intregeste de la o zi la alta. Ultima afacere scoasa la iveala de Corpul de Control al Ministerului Industriei si Resurselor se refera la contractul de achizitie de cabluri electrice de mina, incheiat, in cursul acestui an, cu firma Mast Prod SRL Chisinau Cris. Afacerea a fost pusa la punct de cativa functionari ai CNH, care au intocmit un necesar de cabluri electrice ce depasea cu mult nevoile companiei. In baza acestui contract, CNH are acum un stoc de cabluri electrice pentru trei ani, valoarea blocata in aceste materiale fiind de peste 31 miliarde de lei. Contractul de achizitie a fost incheiat cu o firma intermediara, Mast Prod SRL Chisinau Cris, si nu cu producatorul de astfel de cabluri, ICME Ecab SA Bucuresti, fata de care CNH putea sa-si achite factura printr-un lant de compensare in care intra si furnizorul de energie Termoelectrica. Preturile la care CNH a achizitionat cablurile au fost triple comparativ cu anul 2000, astfel ca valoarea contractului a ajuns la suma de 54 miliarde de lei. Pentru a-si acoperi frauda, functionarii CNH au prezentat analize ingenioase (in care se lua in calcul o rata a inflatiei in marci germane de 25% in perioada 1991-2000) prin care demonstreaza ca preturile ar fi fost mult mai mari in cazul in care produsele erau importate.
Ancheta declansata de Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) la Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani dezvaluie de la o zi la alta noi contracte frauduloase, care certifica jaful masiv facut de firmele-capusa, cu sprijinul reprezentantilor companiei.
Ministrul industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, a aratat ca situatia financiara a companiei este critica si ca prioritatea actuala este stoparea acumularii pierderilor la nivelul CNH, ca urmare a contractelor incheiate cu aceste firme-capuse. Domnia-sa a explicat ca, in urma anchetei realizate de Corpul de Control al MIR, a rezultat ca au fost incheiate contracte paguboase care au adus pierderi de peste sase miliarde de lei companiei. Aceste contracte au fost incheiate cu firme precum Singapore SRL, Melinda Company, Barna SNC, Barcom si Imperial Comsa Impex. Lista de contracte ce au adus CNH in incapacitate de plata este departe de a fi completa.
Cea mai recenta afacere scoasa la iveala de ancheta Corpului de Control al MIR este legata de achizitia de cabluri electrice de mina, de a caror buna functionare depinde securitatea minerilor. Speculand faptul ca aceste materiale sunt strict necesare, o serie de functionari ai CNH au intocmit un necesar de cabluri pentru companie cu mult peste nevoile tehnologice reale ale unitatii. -S-a ajuns in situatia ca valoarea inglobata in stocurile de cabluri electrice sa depaseasca 35 miliarde de lei, aceste materiale ajungand pentru o perioada de cel putin doi ani-, ne-a declarat dl Gheorghe Olteanu, seful Corpului de Control. Supradimensionarea necesarului de cabluri a constituit prima etapa a afacerii, al doilea pas urmand a fi desemnarea firmei care sa primeasca o comanda atat de grasa. Trebuie spus ca producatorul de astfel de cabluri este societatea ICME Ecab SA Bucuresti, care are traditie in fabricarea acestor materiale. Societatea ICME, prin structura de marketing, este apta sa livreze cabluri atat pe piata interna, cat si la export. Cu toate acestea, functionarii CNH au gasit de cuviinta sa achizitioneze cabluri produse de ICME printr-un intermediar si nu direct de la producator. Explicatia este simpla. Daca achizitionau direct de la producator, contravaloarea marfii putea fi asigurata printr-un lant de compensare intre CNH – furnizoare de carbune si beneficiara cablurilor – Termolectrica – producator de energie si consumator de carbune – si ICME Bucuresti – producator de cabluri si mare consumator de energie. Evident ca solutia compensarii nu putea sa le convina functionarilor CNH, deoarece o astfel de afacerea elimina din start orice posibilitate de comision. Pe data de 9 februarie 2001 este organizata licitatia la care nu s-a prezentat decat un ofertant. Pentru a da o tenta de corectitudine si grija fata de companie, reprezentantii acesteia au anulat licitatia, motivul adevarat fiind neparticiparea firmei pe care aveau interes sa o declare castigatoare. Licitatia se reia pe data de 19 februarie 2001, printre participanti numarandu-se de aceasta data si firma SC Mast Prod SRL Chisinau Cris, care s-a prezentat cu o conventie de reprezentare a ICME. Conform conventiei de reprezentare, Mast Prod SRL era autorizata sa livreze cabluri produse de ICME. Din conventia de reprezentare din 16 februrie 2001 rezulta ca Mast Prod SRL Chisinau Cris se obliga sa ia marfa de la ICME pe baza contractului incheiat intre CNH si Mast Prod SRL. Cert este ca Mast Prod este declarata castigatoarea licitatiei si incheie contractul cu CNH in data de 20.03.2001.
Culmea este ca, desi comisia de licitatie a stabilit ca valoarea de achizitie a cablurilor este de 31,3 miliarde de lei, ca urmare a diminuarii cantitatii solicitate in caietul de sarcini (necesarul initial de cabluri a fost evaluat la 35 miliarde de lei), contractul cu Mast Prod se incheie la o valoare de 53,9 miliarde de lei. Membrilor Comisiei de licitatie li se vor imputa pagubele provocate companiei si li se vor intocmi dosare de cercetare penala pentru abuz in serviciu.
Pentru a justifica valoarea ridicata a contractului de achizitii, comisia semneaza o analiza comparativa a preturilor pentru cabluri in 2001 fata de 2000. Analiza astfel intocmita este o adevarata capodopera financiara, preturile in dolari inregistrand un indice de crestere de 2,21 in 2001 fata de 2000, ceea ce inseamna, de exemplu, in cazul cablurilor armate de 6 kV, o crestere de la 17,32 dolari/metru liniar (340.716 lei) la 38,2 dolari/metru liniar (1.027.360 lei) in acest an. Concret, toate preturile in dolari pentru toate tipurile de cabluri au fost dublate, in timp ce in lei preturile au fost triplate. Astfel, conform -analizei-, pretul pe metru liniar de cablu armat de 1 kV a crescut in decurs de un an de la 136.506 lei la 411.591 lei, in timp ce pentru cablu flexibil de 1 kV cresterea a fost de la 45.658 lei la 137.672 lei. Exemplele pot continua, -analiza- cuprinzand o lista vasta de tipuri de cabluri de diverse dimensiuni, cu toate preturile -actualizate-.