Stategia Nationala pentru Dezvoltarea Turismului, care ar trebui sa fie o -biblie- dupa care se vor ghida in urmatorii ani exponentii acestui domeniu pentru a aduce turismul romanesc pe culmile unde ar trebui sa se afle, reprezinta un esec total pentru cei care au gandit-o si au pus-o pe hartie. Plin de ineptii, incoerent si redactat intr-un limbaj de lemn, documentul nu este altceva decat o analiza a mizeriei in care zace turismul mioritic, ferindu-se ca de o piaza rea sa enunte o directie concreta si viabila pentru depasirea acestei crize.
Odata cu plecarea sa cu coada intre picioare de la sefia Autoritatii Nationale pentru Turism, Ovidiu Marian a lasat in urma o pseudostrategie de dezvoltare pentru urmatorii sase ani, care nu are nimic in comun cu finalitatile asteptate de la un asemenea demers.
Amalgam de statistici
Intinsa pe mai bine de 100 de pagini, aceasta asa-numita strategie nu este altceva decat o analiza a situatiei actuale care domneste in acest sector. Plina de redundante, autorii nu fac decat sa repete niste teorii puerile, pe care nu trebuie sa ai doctorat in domeniu sa le sesizezi inca de la prima calatorie prin tara. -Oferta turistica romaneasca nu s-a schimbat de-a lungul timpului, devenind necompetitiva in raport exigentele cererii turistice si ale produselor turistice similare de pe piata internationala-, spune un fragment din textul -strategiei-, urmata de un amalgam de cifre si statistici din care se intelege acelasi lucru.
Mai bine de o treime din document cuprinde definitii ale fiecarui sector in parte, ca un text dintr-un manual scolar: -La sfarsitul acestui secol si mileniu, industria turismului si a calatoriilor reprezinta, pe plan mondial, cel mai dinamic sector de activitate-, fragment care evidentiaza si faptul ca redactorii habar nu au ca suntem la inceput de secol sau poate ca aceasta strategie era destinata unei alte ere!
Din alta lume
Mai mult, din modul in care este redactat documentul pare ca se adreseaza unui public tamp, si nu doar lipsit de orice cunostinte in domeniu, ci chiar rupt de realitate. Greselile de gramatica, de topica si de exprimare starnesc hohote de ras (-Romania se prezinta modest in ceea ce privesc performantele-, -ultimii ani au fost total nemultumitoare starea in care s-au prezentat statiunile de pe litoral-, -crearea unei oferte turistice diversificata si competitiva-, -analiza se bazeaza pe o serie de indici de 8 indici-, -previziunile sunt, in general, foarte pozitive-), fara a pune la socoteala lipsa coerentei in ceea ce priveste semnele de punctuatie. Din punctul de vedere al atingerii obiectivului propus, strategia de dezvoltare care troneaza pe site-ul ANT este nula.
Competitivitatea – cheia dezvoltarii turismului
Potrivit reprezentantilor Directiei de Programe cu Organizatii Internationale din cadrul Ministerului Economiei, daca vom avansa la intreaga capacitate a resurselor financiare, materiale si umane de care dispunem, competitivitatea economiei romanesti va reusi sa atinga, pana in 2015, abia jumatate din media Uniunii Europene.
Aceste previziuni, privite relativ la situatia actuala a turismului romanesc, ar prevesti, bineinteles, un triumf, desi, raportate la spatiul comunitar, ele nu fac decat sa invedereze decalajele pe care le avem de recuperat. Termenul oficialilor MEC va fi insa depasit cu mult, in conditiile in care noi nu am indeplinit nici macar conditia care, desi nu este suficienta, este imperios necesara in cadrul oricarui demers, cu atat mai mult unuia de natura economica: planul de actiune.