Home Economic-Financiar -Tutunul Romanesc-, ars de poftele lui Ioan Nicolae

-Tutunul Romanesc-, ars de poftele lui Ioan Nicolae

DISTRIBUIŢI


Conducerea Ministerului Agriculturii a inceput sa scoata la iveala fraudele care s-au comis la Societatea Nationala -Tutunul Romanesc- (SNTR) in perioada cand aceasta a fost administrata de Ioan Nicolae, patronul companiei Interagro.

Ministerul a trimis la Parchetul General de pe langa Curtea Suprema de Justitie concluziile unei anchete efectuate de Departamentul de Control al Guvernului la Fabrica de Tigarete Iasi, din subordinea SNTR.

In urma acestui control, directorul general al societatii si directorul economic au fost demisi. Potrivit Ministerului Agriculturii, printre neregulile constatate se numara incheierea unor contracte ilegale de vanzare de tigarete, lichidarea stocului de tigarete cu o zi inainte de schimbarea pretului de vanzare a acestora, precum si nerecuperarea contravalorii pentru diverse cantitati de tigarete livrate.

De altfel, in momentul de fata, intreaga activitate a SNTR face obiectul unei alte anchete a corpului de control al Ministerului Agriculturii.

SNTR are de recuperat de la creditori 30 miliarde de lei, suma rezultata in urma incheierii de contracte de distributie in defavoarea societatii, potrivit declaratiilor facute recent de catre actualul director general al societatii, Nicolae Istudor. -Nici unul dintre datornici nu este urmarit, in prezent-, a precizat dl director.

Nicolae Istudor a mentionat pentru Mediafax ca toate contractele de distributie incheiate pana la sfarsitul lunii noiembrie au fost semnate de catre fostul director al SNTR, Marcel Cornea. -Clauzele acestor contracte, incheiate in defavoarea societatii, au fost stabilite si negociate de reprezentantii fostului proprietar, si anume de presedintele InterAgro, Ioan Nicolae-, a precizat Istudor.

Domnia-sa considera nejustificata acordarea, conform contractelor, a unui discount de 4% la ridicarea in totalitate a cantitatii de tigarete contractate. De fapt, reducerea de pret este aplicabila numai daca distribuitorul ridica produse peste nivelul contractat.

-In privinta contractelor de distributie incheiate dupa data de 13 martie, conducerea de atunci, reprezentata de Aleodor Paunescu, a renegociat contractele vechi si a incheiat alte 23 de contracte cu distribuitorii, pentru cantitatea de 1.500 tone de tigarete lunar. Clauzele contractuale au cunoscut imbunatatiri-, a spus Istudor.

Directorul SNTR a mai spus ca anul trecut au fost incheiate 33 de contracte de publicitate, in valoare de 1,6 milioane de dolari si 8,6 miliarde de lei. -Contractele au fost semnate de fostul director Marcel Cornea, desi acestea erau de competenta Directiei de marketing-, a precizat Istudor. Directorul a adaugat ca in 2000 au fost livrate cu 2.015 tone mai putine tigarete decat in anul precedent, chiar daca s-a investit puternic in publicitate.

Pierderile nu se opresc insa aici, alte prejudicii fiind aduse de utilizarea de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a masinilor aflate proprietatea SNTR. Dl Istudor a precizat ca rezultatele anchetei care se desfasoara in prezent la SNTR, de catre Corpul de Control al ministerului, in legatura cu contractele de publicitate, ar putea fi cunoscute saptamana viitoare.

Pentru acest an, SNTR estimeaza o cifra de afaceri de 4.000 miliarde de lei, cu 800 miliarde de lei mai putin decat in 2000. La finele anului trecut, SNTR a inregistrat pierderi de 1.500 miliarde de lei, datorii catre furnizori si creditori in valoare de 163 miliarde de lei, in timp ce stocurile se ridicau la 440 de miliarde. Societatea ar putea sa vanda lunar 1.200 de tone de tigarete, insa comercializeaza numai 750-800 de tone, ceea ce reprezinta o cota de piata de 20% cantitativ si 11% valoric.

SNTR si-a reluat activitatea productiva in februarie, cand a beneficiat de reesalonarea datoriilor catre bugetul statului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.