Majoritatea statelor care intentioneaza sa adere la Uniunea Europeana, printre care si Romania, continua sa ofere ajutoare de stat prea ridicate pentru diverse sectoare ale industriei, neintelegand ca o diminuare a acestor subventii ar fi in avantajul lor, a declarat, joi, comisarul european pentru libera concurenta Mario Monti, citat de Reuters.
Oficialul european a admis ca o parte dintre statele candidate inteleg ca o reducere a ajutoarelor de stat nu reprezinta numai o conditie impusa de autoritatile de la Bruxelles, dar a subliniat ca un sistem de subventionare pastrat sub control ofera protectie tarilor mai mici si mai putin bogate fata de sprijinul consistent pe care acestea l-ar putea primi din partea statelor membre.
Mario Monti a precizat ca remarcile sale se refera in mod special la zece state din Europa Centrala si de Est care doresc sa fie incluse in Uniunea Europeana, acestea fiind Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.
Ajutoarele de stat reprezinta fondurile publice utilizate pentru subventionarea firmelor prin intermediul unor granturi directe, credite cu dobanda sau alte instrumente financiare. -Unele state candidate continua sa opereze regimuri fiscale incompatibile cu reglementarile UE-, a spus comisarul european, precizand ca se refera la scutiri de taxe si credite, utilizate pentru a atrage investitiile straine sau pentru a mentine pe linia de plutire societatile neperformante. Monti a declarat ca aceste scheme, incompatibile cu reglementarile Uniunii, nu pot ramane in vigoare dupa aderarea acestor state.
In opinia oficialului Comisiei Europene, un alt factor de ingrijorare este reprezentat de ajutoarele de stat acordate industriei sub forma de reducere a arieratelor, precum si creditele garantate, astfel de subventii riscand sa puna in pericol procesul de restructurare a economiilor tarilor in cauza.
De asemenea, in afara de acordarea ajutoarelor de stat, printre problemele cu care tarile candidate se confrunta in indeplinirea cerintelor de aderare ale Uniunii Europene se numara si politica de asigurare a liiberei competitii, care include reglementari privind realizarea fuziunilor si reglementari antitrust.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane