Home Economic-Financiar UE cere Romaniei sa majoreze impozitele

UE cere Romaniei sa majoreze impozitele

DISTRIBUIŢI

O stire difuzata marti seara de Bloomberg si reluata ieri de Mediafax a cazut ca un trasnet la Bucuresti: -Ministrii de finante din Uniunea Europeana vor solicita Romaniei, saptamana viitoare, sa aiba in vedere majorarea unor impozite pentru a creste nivelul veniturilor la bugetul de stat si a incuraja investitiile, in perspectiva aderarii la UE-. In proiectul de raport obtinut de Bloomberg, oficialii europeni apreciaza ca -introducerea (de catre guvernul roman – n.red.) a cotei unice de impozitare, la inceputul anului trecut, ingreuneaza posibilitatea acoperirii cheltuielilor legate de integrarea in UE- si ca -reducerea fiscalitatii ar putea provoca deteriorarea semnificativa a situatiei finantelor publice, in cazul in care conditiile ciclice favorabile din prezent vor lua sfarsit-.

Adevarul este ca mai multi oficiali europeni au avertizat in cateva randuri autoritatile romane in privinta veniturilor bugetare insuficiente si a cheltuielilor prea mari. Astfel, la inceputul anului, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, a criticat aspru actuala politica fiscala a Romaniei, atragand atentia ca guvernul trebuie sa intreprinda ceva urgent. Ceea ce guvernul Tariceanu nu a facut, rezumandu-se la a anunta ca -se lucreaza la o noua strategie fiscala-. Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat chiar ca cele doua taxe fundamentale, impozitul pe profit si impozitul pe venit, nu vor fi modificate. -Cota unica ramane la 16%, ceea ce va permite intarirea firmelor, iar TVA ramane stabila, la 19%**, a spus seful executivului.

In legatura cu cererea UE, analistul economic Ilie Serbanescu ne-a declarat ieri: -Cererea este indreptatita, exclusiv pentru faptul ca apartenenta la UE are anumite exigente, iar acestea nu se pot indeplini cu incasari la buget sub 30% din PIB. Ca sa le crestem, trebuie marite anumite impozite-. Serbanescu considera ca inflatia va creste, dar o alta solutie pentru sporirea incasarilor nu exista.

-Eu, personal, cred ca e nevoie de cresterea TVA si mentinerea cotei unice. Autoritatile ar fi trebuit sa ia o decizie pana acum, fara ca UE sa ne-o ceara, pentru ca astea sunt necesitatile Romaniei in acest moment-, considera fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu. Potrivit acestuia, oficialii UE gandesc in perspectiva si vor sa se asigure ca Romania nu va avea probleme in ceea ce priveste respectarea angajamentelor. -Noi putem spune nu, dar asta poate pune in pericol aderarea. UE se teme de deficite mari, asa cum s-a intamplat in Ungaria, unde deficitul a ajuns la 8%-, a spus Popescu.

Trebuie reamintit ca si Fondul Monetar International, ale carui recomandari sunt luate in considerare de UE, a apreciat in nenumarate randuri ca Romania trebuie sa majoreze veniturile bugetare la 35% din PIB, de la 29,7%, cat se inregistra anul trecut. -Este posibil ca solicitarea ministrilor finantelor din UE sa fie sugerata de FMI-, ne-a precizat, ieri, senatorul Varujan Vosganian.

Ministrii finantelor din statele membre UE vor recomanda, saptamana viitoare, si reducerea cheltuielilor, pentru a determina diminuarea deficitului bugetar. Saptamana trecuta, executivul a majorat de la 0,5% din PIB la 0,9% din PIB tinta privind deficitul bugetar din acest an, astfel incat sa poata majora cheltuielile pentru investitii si proiecte sociale. Aceasta, desi ministrii finantelor din statele membre au aratat cu degetul spre salariile bugetarilor care, asa cum a anuntat guvernul, vor creste cu 11%, in 2006, dupa ce au fost majorate cu 50%, anul trecut.

Acordul cu FMI a fost rupt in toamna anului trecut, cand partea romana a refuzat sa accepte constrangerile ce derivau tocmai din disciplina cheltuielilor bugetare. Institutia financiara internationala avea rolul de a monitoriza evolutia economica a Romaniei, in perspectiva aderarii la UE. Ramane de vazut ce solutii -originale- va gasi guvernul acum, pentru a mari incasarile si a reduce cheltuielile, asa cum cere, iata, imperativ, Uniunea Europeana.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.