Home Economic-Financiar UE verifica modul in care Guvernul continua reformele

UE verifica modul in care Guvernul continua reformele

DISTRIBUIŢI

Comisarul Uniunii Europene insarcinat cu extinderea, Gunther Verheugen, care a sosit aseara in Romania, a declarat ca scopul vizitei este foarte clar: un schimb de opinii in legatura cu punctul in care se afla Cabietul Nastase dupa 100 de zile de guvernare si intarirea pe mai departe a cooperarii. -I-am spus premierul Nastase ca nu asteptam miracole, desigur, intr-o suta de zile, dar ca dupa aceasta perioada vrem sa vedem o directie clara si care este abordarea din partea Guvernului-, spune Verheugen.

Comisarul UE va rosti astazi o alocutiune in Parlamentul de la Bucuresti si va participa la sedinta saptamanala a Guvernului. El se va intalni cu presedintele Ion Iliescu, cu ministrul de externe, Mircea Geoana, cu ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, si va participa la reuniunea comitetului interministerial pentru integrare. Maine, comisarul UE va vizita si Fabrica de anvelope -Continental- din Timisoara.

-Apreciez foarte mult angajamentul Guvernului roman de a fi judecat dupa actiuni, nu dupa promisiuni. Este un angajament pe care Comisia il saluta. Dar pentru ca angajamentele sa ramana credibile, atunci reforme substantiale trebuie indeplinite in termen scurt-, a mai spus comisarul UE, adaugand ca este realist termenul 2007 ca fiind cel mai apropiat pentru integrare. El doreste sa discute cu Guvernul si problema independentei Justitiei, inclusiv cea a salariilor, precum si masurile necesare pentru libera circulatie in spatiul comunitar.

Situatia economica este apreciata pentru prima oara ca fiind buna, dupa trei ani de recesiune. Verheugen spune ca sfatul pe care poate sa-l dea romanilor este sa sprijine integrarea, care este dorita si la Bruxelles, Romania fiind importanta pentru stabilitatea in zona.

-Comisia este angajata puternic fata de strategia aderarii Romaniei la Uniune si le voi spune autoritatilor romane si poporului roman ca aceasta comisie va oferi orice sprijin posibil pentru a facilita aderarea. Alocutiunea mea va dura 20 de minute, iar apoi vom avea 15 minute pentru intrebari si raspunsuri. Cred ca principalul mesaj politic pentru intrevederile din Romania este acela ca momentul aderarii va depinde foarte mult de progresul in infaptuirea reformelor necesare. Chiar daca aderarea este o prioritate pe termen mediu, sunt necesare actiuni pe termen scurt pentru a demonstra realizarile pozitive pana la mijlocul anului 2002. Cred ca mijlocul anului 2002 va fi o data importanta pentru intregul proces de extindere si atunci va trebui sa decidem urmatorul moment la fel de important pentru aceste tari, care ar putea sa nu fie in primul grup de aderare- a mai spus Verheugen.

Pe langa criteriile sociale, unde spune comisarul ca mai este de lucru, cele mai importante sunt cele economice. -Ceea ce s-a spus la Malmo va fi in principal mesajul meu la Bucuresti. Prioritatile trebuie sa fie realizarea stabilitatii macroeconomice, reducerea inflatiei si privatizarea rapida, si anume lichidarea celor mai mari intreprinderi de stat si banci care inregistreaza pierderi. Voi spune Guvernului ca am vazut progresul inregistrat in ultimele luni, de exemplu, Banca Agricola a fost privatizata, si vedem ca privatizarea Combinatului de otel Sidex este in curs de realizare-, a spus comisarul UE.

Verheugen a avertizat impotriva faptului ca unele tari candidate au facut greseala de a supraestima numarul de capitole deschise pentru negociere. -Gasesc acest lucru lipsit de sens-, spune Comisarul.

In ceea ce priveste eliminarea vizelor de intrare in spatiul Schengen pentru romani, comisarul spune ca, daca Guvernul doreste sa discute detaliile practice, termenii practici, poate face acest lucru, dar in mod normal, aceasta nu este treaba lui. -Intrarea in vigoare a noului sistem depinde foarte mult de angajamentul Romaniei de imbunatatire a controlului la frontiera, siguranta transportului, armonizarea pozitiei Romaniei in privinta tarilor terte si a celorlaltor lucruri. Sarcinile sunt dificile, dar nu nerealiste. Important este consensul national, opinia publica, si este important ca Romania sa inteleaga ca este o tara foarte importanta pentru stabilitatea Europei-, a conchis comisarul Verheugen.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.