Home Economic-Financiar -Ultimele masuri adoptate de BNR destabilizeaza economia-

-Ultimele masuri adoptate de BNR destabilizeaza economia-

DISTRIBUIŢI

Ca urmare a masurilor de restrictionare a creditului in valuta adoptate recent de BNR, organizatiile sindicale avertizeaza asupra riscului de migrare a capitalului romanesc in alte tari. In aceste conditii, liderul CNS Cartel ALFA, Bogdan Iuliu Hossu, isi exprima ingrijorarea fata de politicile actuale din domeniul financiar-bancar si atrage atentia guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, premierului Tariceanu si comisiilor parlamentare pentru buget, finante si banci ca acest tip de politici are drept efect destabilizarea economiei nationale. La randul lor, bancherii sunt nemultumiti de atitudinea BNR. Consiliul de Administratie al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a solicitat o intalnire cu guvernatorul BNR, exprimandu-si speranta ca aceasta -va avea loc cat mai curand posibil, astfel incat problemele sa poata fi solutionate printr-un dialog direct si constructiv-.

Exprimand nemultumirea sindicatelor fata de restrictionarea creditului in valuta, liderul sindicatului Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, solicita organizarea de urgenta a unei dezbateri publice cu partenerii sociali, in vederea adoptarii unor masuri care sa corecteze efectele negative ale politicii financiar-bancare promovate de BNR, pentru a nu destabiliza si mai mult economia romaneasca si mediul social.


Imediat dupa intrarea in vigoare a noilor norme impuse de BNR, majoritatea bancilor au anuntat reducerea dobanzilor la depozite si creditele in lei, pentru a atenua astfel restrictionarea creditului in valuta.

Se descurajeaza economisirea

In acest moment, politica bancilor comerciale din Romania este de a practica dobanzi pentru depozitele in lei mai mici decat rata reala a inflatiei. -Acest lucru determina oamenii sa gaseasca solutii alternative pentru a-si proteja economiile, printre care si convertirea economiilor in valuta sau chiar sa isi depuna banii in banci din strainatate-, este de parere liderul Cartel Alfa. Desi prin noile masuri impuse pe piata bancara, BNR incearca sa accentueze necesitatea ca populatia sa isi indrepte castigurile suplimentare spre economii, in fapt, reglementarile sunt de asemenea natura, incat descurajeaza procesul de economisire. Un exemplu edificator in acest sens este si modificarea, dupa numai un an de functionare, a reglementarilor privind produsele de economisire pentru locuinta, care prevedeau o prima anuala de la stat, prin reducerea substantiala a acestui stimulent.

Capitalul romanesc ar putea migra in strainatate

In mod normal, bancile trebuie sa acorde o dobanda care sa acopere inflatia insa bancile romanesti practica, in acest moment, o politica ce descurajeaza deponentii sa isi incredinteze banii acestora. In plus, diferenta intre dobanda acordata pentru depuneri si cea impusa pentru credite ramane inca la un nivel foarte ridicat, de peste 10%, fiind mai mare decat in orice alta tara europeana. -Faptul ca masurile adoptate duc la scaderea dobanzilor la depozite, in timp ce dobanzile percepute la creditele pentru investitii sunt in continuare foarte ridicate, face ca interesul pentru capitalul de investitii luat de la bancile romanesti sa scada-, a declarat Hossu, adaugand ca este foarte probabil ca deponentii sa aleaga sa isi retraga capitalul si sa se reorienteze inspre bancile din strainatate. Daca acest lucru se va intampla, in timp, se poate ajunge la migrarea capitalului romanesc in afara tarii, fapt ce ar contrasta cu intentia initiala a guvernatorului BNR.

Masurile ficale reduc competitivitatea

Sindicalistii nu sunt singurii nemultumiti atunci cand vine vorba de politica financiara. Uniunea Generala a Industriasilor-1903 solicita executivului realizarea unor studii de impact pentru fiecare masura propusa in proiectul de modificari la Codul Fiscal, considerand ca atragerea in zona legalitatii a 10% din economia subterana poate asigura resurse financiare substantiale pentru cresterea produsului intern brut. Industriasii protesteaza fata de cea de-a patra modificare din acest an adusa Codului fiscal si propun, pe baza realizarii unor studii de impact, noi solutii pentru atragerea de bani la bugetul de stat. In opinia UGIR, modificarile propuse de executiv nu fac decat sa contribuie la scaderea competitivitatii economiei romanesti, cresterea inflatiei, reducerea volumului investitiilor straine din tara noastra si degradarea severa a nivelului de trai si a puterii de cumparare. In plus, mediul de afaceri trece printr-o perioada neclara, date fiind noile masuri adoptate prin Codul fiscal.

Piata neagra va inflori

-Intentia de impozitare a activelor corporale, marirea duratei de amortizare a fondurilor fixe, majorarea substantiala a impozitului pe cladiri si mijloace de transport auto, cresterea accizelor la carburanti si energie electrica, precum si eliminarea unor deductibilitati la calculul impozitului pe profit produc degringolada in mediul de afaceri, amplificarea ponderei pietei negre si consolidarea structurilor mafiote-, sustin reprezentantii industriasilor. In opinia acestora, problema fundamentala a economiei romanesti este deficitul cronic de competitivitate, fiind intolerabila promovarea de acte normative care sa diminueze sansele Romaniei de a se repozitiona pe harta economica a Europei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.