Inflatia a fost, ramane si va fi, cu siguranta, una dintre problemele-cheie pentru actuala si viitoarea guvernare. Una zice guvernul, alta zice Comisia Nationala pentru Prognoza, alta comunica Institutul National de Statistica (INS). Aceleasi preturi, aceleasi evolutii economice, insa rezultate diferite. Adicatelea -aceeasi Marie, dar cu alta palarie-. Depinde doar de cine o -coafeaza-.
Nu mai departe de luna trecuta, inflatia a dat mari batai de cap guvernului. In vreme ce Ministerul Finantelor Publice comunica faptul ca inflatia din luna iulie a fost de aproximativ 0,6%, a venit INS si a aruncat bomba: 1,3%. Adica dublu si inca ceva fata de cat comunicase MFP. Noroc cu Comisia Nationala pentru Prognoza care – probabil facand o medie intre rezultatele -clocite- in laboratoarele de la Palatul Victoria si de la INS – a dat un verdict mai bland: 0,9%. Pe cine sa mai crezi? Care-i rezultatul corect? Desi toata lumea resimte pe propria piele efectele inflatiei, nimeni nu cunoaste realitatea din teren, ceea ce ne duce cu gandul ca, undeva, -ceva e putred in Danemarca-.
Pentru acest an, cabinetul condus de Adrian Nastase si-a propus o inflatie de 9%. Datele comunicate de catre INS acum cateva zile arata ca – cel putin din punct de vedere pur teoretic – Guvernul Nastase se va incadra in grafic. Asta, daca luam in calcul strict datele INS referitoare la rata inflatiei pe luna care tocmai a trecut, le comparam cu cele din ultima luna a anului trecut si facem o medie artimetica pentru perioada ianuarie-august 2004. Rezultatul acestui rationament arata ca guvernul se poate (scriptic) bucura: rata medie lunara a inflatiei s-ar situa, la momentul actual, undeva la un nivel de 0,7% (inseamna o scadere comparativ cu perioada similara a anului precedent – 0,9%), existand sanse reale ca tinta propusa (o inflatie dintr-o singura cifra) sa fie -ochita-. Tinand insa cont de experienta anilor trecuti, cand evolutia indicelui preturilor de consum din ultimul trimestru a -rascolit- inflatia, s-ar putea ca previziunile guvernului sa fie date peste cap, in sensul ca si in acest an sa avem de-a face cu o inflatie formata din doua cifre. Sa ne amintim doar de experienta anului trecut: in perioada ianuarie-august, rata medie lunara a inflatiei a fost de 0,9%, insa in ultimele patru luni rata medie a inflatiei a urcat undeva spre 1,1%, calcand in picioare previziunile.
In ciuda experientelor trecute, guvernul contrazice realitatea economica si da asigurari ca in 2004 inflatia nu va iesi din -matca- in ultimele luni.
Cu toate acestea, nimeni nu considera ca anuntatele masuri de crestere a preturilor la anumite servicii de utilitate publica (gaze, energie electrica, combustibili) si la unele bunuri, precum si majorarile salariale si ale pensiilor – dictate doar de interesele electorale – vor oferi guvernului posibilitatea mentinerii inflatiei la tinta de 9%.
Sa facem un mic rezumat a ceea ce ne asteapta in ultimul trimestru: gazele se vor scumpi incepand de luna viitoare cu circa 5%, factura la lumina va fi si ea mai mare cu vreo 10%, transportul urban s-a scumpit deja cu 20%, tigarile populare vor continua sa fie din ce in ce mai scumpe din cauza ambitiei guvernului de a favoriza multinationalele sub pretextul -alinierii- accizelor la cele europene, carnea de porc se va mai scumpi pana la finele anului cu minimum 10%, preturile la mobila o iau si ele razna cu vreo 20%… Mai mult, daca ne raportam la ceilalti ani, cand cu ocazia sarbatorilor si importurile o vor lua razna, antrenand – asa cum ne-am obisnuit – o -largire- a listei cu produsele ale caror preturi vor exploda, revenim cu picioarele pe pamant si vedem ca guvernul are sanse minime sa castige batalia cu inflatia. E adevarat, tinta va fi ratata, probabil, la milimetru. Insa pe nimeni nu incalzeste o tinta ratata. Daca totusi tinta preconizata va fi atinsa, e meritul guvernului ca si-a respectat macar o promisiune din lunga lista a celor pe care ni le flutura pe sub nas de ani si ani.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane