Home Economic-Financiar Un consortiu american vrea sa preia Bicapa Tarnaveni

Un consortiu american vrea sa preia Bicapa Tarnaveni

DISTRIBUIŢI

Combinatul Bicapa Târnăveni este considerat de autorităţile din judeţul Mureş o piatră de moară care atârnă de gâtul regiunii. Asta în primul rând din pricina stării batalurilor de reziduri toxice de pe platforma chimică de aici care sunt considerate o continuă ameninţare pentru mediul înconjurător datorită cromului hexavalent. Mai mult, eşecurile de până acum în privinţa privatizării combinatului au lăsat impresia că Bicapa Târnăveni s-a transformat într-o grămadă de fier vechi.

Tocmai de aceea, unii vânători de chilipiruri fac presiuni pentru a reuşi cumpărarea pe bucăţi a combinatului şi vânzarea efectivă a acestuia la fier vechi, lăsând problema batalurilor nerezolvată. Totuşi, divizia de investiţii din Scoţia a unui concern american este dispusă să preia Bicapa şi să investească în zonă, inclusiv în programe de ecologizare a batalurilor care sunt privite de investitorii americani ca o sursă foarte bună de venit. Asta datorită oxidului de magneziu care reprezintă 35% din cele 2,5 milioane de tone de reziduri de la Bicapa şi care poate fi recuperat şi valorificat. Tatonările durează de mai multe luni, însă potrivit conducerii SC Bicapa SA Târnăveni, abia săptămâna viitoare AVAS va stabili data licitaţiei publice pentru vânzarea combinatului şi condiţiile de participare la licitaţie a celor interesaţi.

Evaluat la 17 milioane USD

Potrivit evaluărilor AVAS, Bicapa Târnăveni valorează 17 milioane de dolari

În ultima vreme s-a încercat acreditarea ideii că privatizarea combinatului Bicapa SA Târnăveni ar fi practic imposibilă din pricina stării jalnice în care a ajuns combinatul care s-ar fi transformat într-un morman de fier vechi. Informaţiile au fost lansate pe căi neoficiale, însă au fost dublate de isteria ultimelor săptămâni declanşată de posibilitatea producerii unei poluări a râului Târnava Mică, imediat după ce Electrica Transilvania a sistat furnizarea curentului, atât către Bicapa, cât şi către Carbid Fox, aflate pe aceeaşi platformă chimică. În spatele acestor manevre se pare că s-ar afla interesele obscure ale unor oameni de afaceri care vor să cumpere combinatul Bicapa de la stat pentru a se îmbogăţi ulterior. Directorul general de la Bicapa, Ştefan Komiveş, a declarat ieri că în acest sens s-au făcut multiple presiuni, cei interesaţi de chilipiruri vrând să obţină vânzarea pe bucăţi a combinatului, degrevându-se astfel de sarcina ecologizării celor trei bataluri cu reziduri toxice care ar rămâne astfel în sarcina statului. -Asupra Bicapa există presiuni pentru a se vinde pe bucăţele, pentru că aici mai există circa 2-3 mii de tone de fier şi zeci de tone de neferoase. AVAS dacă vinde pe bucăţi, fiecare ia ce vrea, iar statul rămâne cu această belea a batalurilor pe cap-, a declarat Komiveş, potrivit căruia, în evaluarea AVAS, SC Bicapa SA Târnăveni valorează însă nu mai puţin de 17 milioane de dolari. Tocmai de aceea, directorul societăţii spune că privatizarea combinatului trebuie făcută în bloc, Ştefan Komiveş afirmând că Bicapa SA Târnăveni prezintă interes pentru investitorii străini. -Este vorba de o firmă cu capital străin, de fapt divizia din Scoţia a unui concern american, care intenţionează să dezvolte sistemul energetic şi infrastructura şi preconizează şi alte investiţii despre care nu pot vorbi în momentul de faţă-, a declarat Komiveş, potrivit căruia investitorul străin este interesat să preia Bicapa cu toate problemele şi plusurile ei, inclusiv batalurile pe care le priveşte ca pe o sursă de venit în urma unei investiţii exacte. Asta deoarece 35% din cele 2,5 milioane de tone de reziduri nu este altceva decât oxid de magneziu. -Există o tehnologie pentru extragerea magneziului din aceste reziduri-, a adăugat Ştefan Komiveş, potrivit căruia în aceste condiţii, batalurile atât de controversate şi prezentate ca o sperietoare de români sunt o adevărată avere pentru un investitor puternic. Ştefan Komiveş atrage însă atenţia că din pricina presiunilor care se fac pentru vânzarea pe bucăţi a combinatului, există posibilitatea ca firmele străine să nu fie admise la licitaţie. El arată însă că americanii sunt dispuşi să îşi deschidă o afacere şi în România sau să delege o persoană fizică pentru a perfecta tranzacţia.

Ameninţări

Firma care asigură paza la Bicapa ameninţă cu retragerea din dispozitiv.

Directorul general al Bicapa SA Târnăveni, deşi este încrezător în succesul celei de-a treia tentative de privatizare a combinatului, spune că situaţia actuală în care Electrica a sistat furnizarea curentului spre platformă nu este normală. Asta, deoarecespune Ştefan Komiveş, deşi în scripte Bicapa are datorii faţă de Electrica, fiind titularul contractului de furnizare a energiei electrice, în fapt, datoriile sunt ale celuilalt combinat de pe platforma chimică, respectiv Carbid Fox SA. Ştefan Komiveş a afirmat că acest lucru poate fi demonstrat simplu prin aceea că între Bicapa şi Carbid Fox s-a încheiat un contract de fidejusiune prin care cei din urmă se obligau să plătească întreaga factură către furnizorul de energie electrică, din aceasta doar 10% reprezentând de fapt consumul aferent activităţii celor de la Bicapa SA. -Carbid Fox nu a plătit, şi noi, pur şi simplu, am picat de fazani-, a explicat Ştefan Komiveş, care a cerut ieri intervenţia prefectului de Mureş pe lângă Electrica Transilvania în vederea reluării furnizării energiei electrice. -Există o soluţie tehnică prin care s-ar putea face doar debranşarea Cabid Fox-, a spus directorul Bicapa SA Târnăveni, potrivit căruia prefectul de Mureş s-a angajat să încerce o mediere a problemei cu reprezentanţii Electrica Transilvania în vederea reluării furnizării energiei electrică către Bicapa, asta cu atât mai mult cu cât, în caz contrar, firma de pază care asigură în prezent unitatea împotriva furturilor a ameninţat că se retrage din zonă. -Dacă nu se găseşte o soluţie, eu plec de acolo şi dacă eu plec se fură tot-, a spus şi administratorul National VST Security, Ştefan Vlădescu, firmă care a preluat paza combinatului în urmă cu doi ani după ce rromii din zonă au luat pur şi simplu cu asalt platforma chimică în căutare de fier vechi şi au distrus mai multe instalaţii. Vlădescu spune acum că Bicapa are datorii faţă de firma sa de peste un miliard de lei, fapt care face ca el să nu îşi poată plăti la rândul său datoriile faţă de stat. -Salariile le asigur oamenilor, dar nu pot plăti faţă de finanţe datoria care se ridică tot cam la un miliard de lei-, a explicat Vlădescu, potrivit căruia alte două motive îl fac să ameninţe cu retragerea oamenilor din dispozitive: lipsa luminii şi a încălzirii.

Salarii restante

În ceea ce priveşte drepturile salariale ale celor 200 de angajaţi de la Bicapa SA Târnăveni, potrivit directorului Ştefan Komiveş, plata acestora se face cu întârzieri de până la o lună, o lună şi jumătate.

Trebuie precizat că în urmă cu două săptămâni, la data când Electrica Transilvania a dispus sistarea furnizării energiei electrice către Bicapa, Instituţia Prefectului de Mureş arăta că datoriile SC Bicapa SA faţă de furnizorul de curent se cifrează la 8 miliarde de lei vechi, în timp ce Carbid Fox SA are datorii de 148 de miliarde de lei vechi la Electrica. În ciuda acestor cifre, în urma discuţiilor şi a intervenţiei prefectului Ciprian Dobre, Electrica Transilvania a fost de acord cu recuplarea staţiei de epurare la reţeaua de energie electrică pentru a preîntâmpina riscul producerii unei poluări, lăsând însă restul platformei nealimentată cu energie electrică până la găsirea unei soluţii pentru achitarea debitelor celor două societăţi comerciale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.